Mélyen belenyúltak trükkös ládájukba a Ford tervezői: a vadonatúj EcoBlue dízelmotor esetében számos műszaki újdonság segítségével csökkentik a tüzelőanyag-fogyasztást. A megújult Transit és Transit Custom új vezetőtámogató berendezéseket is kapott.
Hirdetés:

Teljesen új, fehér lapról tervezett, kétliteres, SCR-rendszerrel kiegészített EcoBlue dízelmotorcsaládot hozott ki jövőbeli személyautóihoz és kishaszonjárműveihez a Ford, 100 és 240 lóerő közötti teljesítményskálán. Már ezek az adatok is imponálók, hiszen nem túl régen fele-ötöde ennyit lehetett elérni gázolajos motorokkal, de még többet mond, hogy a kis fordulatszámon jelentkező nyomaték húsz százalékkal nőtt. Miközben a tüzelőanyag-fogyasztás – és vele együtt a károsanyag-kibocsátás – a Transitnál 10, míg a Transit Custom esetében 13 százalékot elérő mértékben csökkent, így stop-start rendszerrel a nagyobbik típus vegyes ciklusú fogyasztása 6,6, míg a kisebbiké 6,1 liter/100 kilométertől indul. Ezenkívül a szervizintervallum 50 ezerről 60 ezer kilométerre nőtt, kétéves időkorlát mellett. A manapság megszokott néhány százaléknyi javulások helyett ekkorát előre lépni konstrukciós finomságok egész sorának köszönhetően sikerült, ezért alaposabban szemügyre vesszük az érdekességeket.

 -

Az új dízelmotor a Transit orrában hosszában – a helykihasználás művészete


Félretolt főtengely

Szinte valamennyi benzin- és dízelmotor főtengelye a hengerek szimmetriasíkjában áll, ebből viszont az adódik, hogy az erőhatások következtében nem egyforma erővel nyomja a fel-le mozgó dugattyú a henger jobb-, illetve bal oldali falát. A Ford mérnökei ehelyett 10 milliméterrel félretolták a forgattyús tengelyt, jelentősen csökkentve a súrlódási veszteséget és az ezzel járó hőfejlődést, illetve alkatrészkopást. Ezt látva csodálkozhatunk, miért nem minden motort ilyenre építenek, hiszen semmivel sem kerül többe, viszont kézzelfogható az előnye.
A főtengelycsapágyak méretét minimálisra vették, amihez persze az igénybevételnek megfelelő anyagpárosításokra van szükség, de még nagyobb jelentőségű az olajfürdős fogasszíj, amely a vezértengelyt és az olajszivattyút hajtja. A hetvenes években nagy lelkesedéssel tértek át sokan a fogasszíjra, de a hátrányai (nagyobb helyigény, váratlan szakadások) miatt utóbb nem egy márka visszaállt a jó öreg vezérműláncra. Annak kopása („nyúlása”) viszont megváltoztatja a szelepműködtetés ütemezését, lerontja a motor paramétereit, ezért újabban megint előtérbe került a szíjhajtás, de már szívósabb anyagból (hidrogénezett akril-nitrid butadién-gumi) és keskenyebb kivitelben. Sőt, ellentétben a régi szíjjal, amelynek halála, ha olaj éri, ezek alul olajfürdőben futnak, így még csendesebbek és hosszabb élettartamúak, simán kibírnak 300 ezer kilométert, miközben kisebb súrlódásuk jóvoltából 1-1,5 százalékkal mérséklik a tüzelőanyag-fogyasztást.

 -

Ugyanaz az EcoBlue motor, de keresztben beépítve: Transit Custom


Tükörkép-szívócsatornák

Jó hengerfejet tervezni nagyon nehéz, gondolni kell az egésznek a mechanikai szilárdságára, önthetőségére és megmunkálhatóságára, a szívó- és kipufogó-csatornák kis áramlási ellenállására, a hűtésre, a tömegre és a beépítési méretekre. Az EcoBlue konstruktőrei egyedül a szelepvezérlésnél több mint 1400 tényezőt vettek figyelembe. A márka történetében először alkalmazott újításuk, hogy a szívócsatornák nem egyformák, hanem az egyes és a kettes hengeré az óramutató járásának megfelelő örvénylésbe hozza a beszívott levegőt, a hármasé és a négyesé pedig ezek tükörképeként fordított irányú perdületet hoz létre. Ezáltal javult a hengerek töltése, hatékonyabb az égésfolyamat, és nőtt a fajlagos teljesítmény.
Ehhez járul az optimalizált alakú égéstér, amelybe munkaütemenként akár hat részdózist fecskendeznek be az új injektorok. Egy-egy ilyen adag 0,8 milligrammos lehet, ami megfelel egy szem kristálycukornak, a fúvóka nyitva tartási ideje pedig 250 mikromásodperc (0,00025 másodperc). A cseppnyinél kevesebb gázolaj nyolc darab, egyenként 120 mikron átmérőjű, tehát szabad szemmel nem is igen látható, kúpos furaton lép ki.
A piezoelektromos porlasztók további előnye, hogy csökkentik az energiaveszteséget, halkabban működnek, gyorsabban reagálnak a vezérlő impulzusokra, valós idejű kalibrálhatósággal járulnak hozzá a fogyasztás mérsékléséhez, és finomabbá teszik a motorindításokat a stop-start rendszerrel.

 -

A Transit nagyobb változatai hátsókerék-hajtással készülnek


Fejlett turbófeltöltő

Teljesen új a turbófeltöltő is. Arra tervezték, hogy már kis motorfordulatszámon több levegőt szállítson, mint a kifutó 2,2 literes motoré, így 1250-es percenkénti fordulatszámtól széles tartományban biztosít 340 newtonméter nyomatékot. A fejlett aerodinamikájú turbinakerék anyaga Iconel, ezt az ötvözetet extrém hőmérsékletnek kitett szerkezeti elemekben, például rakétahajtóművekben használják. Szintén az űriparból vették a 15 százalékkal csökkentett méretű, nem öntött, hanem tömör anyagból, két-három mikron (egy baktérium mérete!) pontossággal kimunkált sűrítőkerék alumíniumötvözetét. A kis tömegű forgórész minimális késlekedéssel pörög fel, akár 240 ezres, csillagászatinak számító fordulatszámra. Még egy mutatós adat: a változó geometriájú turbófeltöltő csigakerekes állítóművének reakcióideje egytized másodperc. A rendszerhez zárt hurkú kipufogógáz-visszavezetés tartozik.

 -

Különleges anyagok és megoldások jellemzik az EcoBlue dízelt


Zajelnyomás

Az EcoBlue a Ford első haszonjárműmotorja személyautós zaj- és rezgési követelmények alapján tervezve. Alapjáraton kisugárzott hangenergiája fele a 2,2 literes TDCi-ének. Ebben szerepet játszik az optimalizált hengerfej, a blokkot merevítő csapágylétra, a speciális, „süket” olajteknő és a tömítésekkel érintkező felületek különleges, a síktól eltérő felülete. „Egy motor belseje úgy szól, mint egy harangé. Mi olyan harangot terveztünk, amely nem szól” – fejezte ki találóan a lényeget Dominic Evans fejlesztőmérnök.
A suttogó motor egyben kellően strapabírónak ígérkezik, megfelel Európa, az Egyesült Államok és Kína extrém tartóssági standardjainak. 5,5 millió kilométernek megfelelő teszteket teljesített, ebből 400 ezret kiválasztott ügyfeleknél, mindennapi munkában. Olajcserére a szokásosnál ritkábban van szükség, a vezérmű és a hűtőfolyadék-szivattyú nem igényel karbantartást.
Az Egyesült Királyságban és Németországban fejlesztett EcoBlue motor kezdetben 105, 130 és 170 lóerővel jelenik meg, különféle haszonjárművekben, de a konstrukcióból kihozható 240 is, azt későbbi személyautókba szánják. Terveznek továbbá 1,5 literes változatot is.

 -

Egy ilyen nagy „hangdobozban” különösen fontos, hogy csendes legyen a motor


Gépészeti újdonságok

Egyértelműen az EcoBlue motor a Transit és a Transit Custom legjelentősebb újdonsága, de azért akad itt még más érdekesség is. Főképp az elsősorban urbánus területen járók értékelhetik, hogy a fronthajtású Transit és a Transit Custom 2106 vége felé megjelenik hatfokozatú SelectShift automatikus váltóművel. Azt ígérik erről, hogy élénken, simán reagál, és hatékonyan működik együtt az EcoBlue dízellel, illetve a stop-start rendszerrel, amennyiben van ilyen a járműben. Manuálisan kapcsolgatni a váltókar gombjaival lehet.
A szegmensben egyedülálló a kifejezetten a Transit Custom Kombi modellek részére kifejlesztett, és a haszonjárművek tartóssági követelményeinek mindenben megfelelő hátsó légrugózás. Ez a padlómagasságot a terheléstől függetlenül állandó szinten tartja, valamint javítja a menetdinamikát és a komfortot.

 -

A hatfokozatú SelectShift automatikus sebességváltót a választókar gombjaival lehet manuálisan kapcsolni


Ütközéselkerülés, gyalogosfelismerés

Feltartóztathatatlanul nyomulnak be az vezetőtámogató rendszerek a kishaszonjárművekbe is. Érthető, hiszen miért lennének ezek kevésbé biztonságosak és miért ne segítenék ugyanúgy a vezetőjüket, mint a személyautók? A Ford a Mondeo és az S-MAX berendezéseit adaptálta a Transitba és a Transit Connectbe.
A frontkamerát és radartechnikát felvonultató segédrendszer egyik funkciója az ütközéselkerülés és a gyalogosfelismerés, amely csökkenti a karambol vagy az elütés súlyosságát, sőt, kedvező esetben teljesen elhárítja a balesetet. Az előretekintő radarral működő adaptív sebességszabályozó állandóan tartja a beállított távközt a sorban előttünk haladó járműhöz viszonyítva. A trió harmadik tagja, a jelzőtábla-felismerő érzékeli, és a műszeregységben mutatja a sebességkorlátozásokat és előzési tilalmakat, azok feloldásával együtt. A műszaki háttér tehát megvan, ám hatása természetesen azon is múlik, hogy csupán segítségnek tekinti a sofőr, és úgy figyel, mintha nem is lennének asszisztensek a járművében, vagy túlzottan rábízza magát a „robotpilótára”…

 -

Nem kell fejben tartani, milyen táblát láttunk: mutatja a képernyő!


Fejlett menetstabilizáló

Mindkét megújult típusban alapfelszerelés a továbbfejlesztett elektronikus menetstabilizáló, új funkciókkal kiegészítve. Az oldalszél-kiegyenlítő féloldali fékezéssel kompenzálja a hirtelen széllökések hatását, például egy kamion előzésekor. A Ford által kidolgozott kanyarvezérlő finoman lelassítja az autót, ha túl gyorsan érkezik a sofőr például egy autópálya-kihajtóhoz, és így borulás fenyegeti. Van ezenkívül egy külön borulásvédő is, amely a motornyomaték csökkentésével és egyedi kerékfékezésekkel igyekszik menteni a menthetőt. Mindemellett a fejlesztők dolgoztak egy kicsit a futóművön is: az új kormánymű jobb visszajelzést ad, a hátsó lengéscsillapító módosítása pedig a menettulajdonságokra és a komfortra hat előnyösen.

 -

Féloldali fékezéssel védi ki az oldalszelet a fejlett menetstabilizáló

Természetesen nem maradhatott el a jármű és a vezető állandó csatlakoztatása a világhálóhoz. Az extrafelszerelésként elérhető SYNC 2 rendszer nagy felbontású, hatcolos, színes érintőképernyőn tálalja és teszi kezelhetővé az információkat. A rádiót, a navigátort és a mobiltelefont hangvezérléssel lehet használni. Míg a Transit Custom esetében a SYNC rendszer mellé az eddigi 3,5 colos helyett 4,0 colos kijelző jár.

 -

Példás megoldás: magasan, a szélvédő pereménél van a navigátor színes érintőképernyője


Ami nem változott

A felfrissített Transit és Transit Custom az eddigi változatgazdagságban áll a vevők rendelkezésére: többféle tetőmagassággal, tengelytávval, össztömeggel és karosszéria-stílussal készül, például mint zárt áruszállító, kombi, fülke-alváz, minibusz vagy dupla-fülkés furgon jármű. A Transit továbbra is első- vagy hátsókerék-hajtással kapható, de rendelhető összkerékhajtású is. Külsőleg szemlátomást nem nagy a változás, csupán egy krómozott díszcsík került az alsó hűtőrácsra, de az új EcoBlue dízelmotor és a fejlettebb vezetőtámogatás, illetve futóműújdonságok feltétlenül fokozzák a két típus vonzerejét. Érdeklődéssel várjuk tehát az első gyakorlati próba lehetőségét!

Az új Ford EcoBlue dízelmotor fôbb adatai
Típus:Ford EcoBlue 2.0
Hengerek száma, elrendezése:4, soros
Összlökettérfogat (cm3):1995
Furat/löket mérete (mm):84/90
Sűrítés:16,5
Legnagyobb teljesítmény (LE):105130170
Legnagyobb nyomaték (Nm):360385405
Szervizintervallum:60000 km vagy 2 év