Hirdetés:

Megújult formákkal és új biztonsági funkciókkal frissítette fel főként terítőfuvarozásra készült, D-sorozatát a Renault Trucks. A járművei élettartamának meghosszabbítására irányuló sokrétű törekvései között megjelent az utólagos villamosítás is.

Immár 2020 óta bizonyítanak a mindennapok terítőfuvarozásában a Renault Trucks D-sorozatának tisztán elektromos tagjai, a típus gyökerei pedig egészen az ezredforduló előtti évekig nyúlnak vissza. Most mind a dízelmotoros, mind az E-Tech jelölésű elektromos változatok megújulnak. Megjelenésük a márka nehéz- és könnyűkategóriájú haszonjárművei között hivatott formai kapcsolatot teremteni. Előbbiektől többek között az új felső hűtőrácsot és a fülkehomlokfal jellegzetes formáját örökölték. Az új, teljes egészében LED-technikájú fényszórók C alakú fénygrafikája pedig a névrokon Renault személyautóinak megoldásait idézi, ahonnan a Renault Trucks kishaszonjárművei is származnak. A megújult modellek eleje a fülke színére fényezett, vonalvezetését pedig egy kék E-Tech sáv emeli ki még határozottabban az akkumulátoros modellek esetében. Mivel a Renault E-Tech D a zsúfolt belvárosoknak is gyakori vendége, a Renault új biztonsági megoldásokkal is bővítette városi és helyközi elektromos sorozatát. A fogantyúkat és az új visszapillantó tükröket a jobb közvetlen kilátás és a szűk utcákon is könnyebb manőverezés jegyében alakították ki. Az új törvényi előírásoknak megfelelően radarberendezések és kamerák figyelmeztetik a vezetőt különböző veszélyekre, de az abroncsnyomás-ellenőrző, az éberségfigyelő és a sávtartásasszisztens, valamint a sebességtúllépésre figyelmeztető rendszer is jelentősen fokozza a biztonságot.

Harmonikusan illeszkedik a Renault Trucks használt teherautóinak környezetkímélő felújítására, korszerűsítésére vagy akár eredeti rendeltetésének igény szerinti átalakítására irányuló kezdeményezéseinek sorába a 12 tonna megengedett össztömegű D-modelljének átépítése tisztán elektromos, akkumulátorhajtású járművé. A Novumtech akkumulátorfejlesztő és -gyártó startupcéggel együttműködve és a francia ADEME környezetvédelmi ügynökség pénzügyi támogatásával megvalósult projekt keretében csupán a legszükségesebb változtatásokat végezték el, eltávolították a motort, a sebességváltót, a tüzelőanyag- és az AdBlue-tartályt. A segédberendezéseket is leszerelték, a szervokormány szivattyúját, valamint a légrugózás és a légfék, illetve a légkondicionálás kompresszorait. Ezután építették be a hajtott tengelyre csatlakozó elektromos motort, a 210 kilowattóra energiatároló képességű lítiumion-akkumulátorblokkot, a 22 kilowattos fedélzeti töltőt. Új, elektromos segédberendezéseket kapott: elektromos légkompresszort, szervoszivattyút és klímakompresszort, illetve fülkefűtést. A projekt következő lépése a vonatkozó előírások szerinti forgalomba helyezés, majd az üzemeltetői tesztek következnek. Az átépítés a Renault Trucks lyoni CampX by Volvo Group fejlesztőlétesítményében valósult meg.

Fogmaker automatikus tűzoltórendszer: Automatikus életmentő
Technika

Fogmaker automatikus tűzoltórendszer: Automatikus életmentő

Évente 10-15 autóbuszt megment itthon a pusztító lángoktól a Fogmaker tűzoltórendszere. Döntő részben a belső égésű motor környékén kap valami lángra, ez ellen hatékonyan véd több mint 2500 hazai buszt a svéd megoldás.

Új Renault Master: Mesteri megújulás
Bemutató

Új Renault Master: Mesteri megújulás

Nevéhez illően mesteri megújuláson esett át a Renault Master. Most bemutatott negyedik generációja ugyanis számos tekintetben példaértékű újításokat vonultat fel az alternatív hajtási megoldásoktól a digitalizáción át a raktér kialakításáig.

MG4 Electric Comfort: Végletek autója
Teszt

MG4 Electric Comfort: Végletek autója

Kiemelt szerep jut az elektromos modelleknek az MG újkori európai történelmében. Mostani főhősünk, az MG4 ráadásul abba a szegmensbe érkezett, ami sokáig messze a legnépszerűbb volt az öreg kontinensen és cégautós berkekben ma is meghatározó.

Szikrázó szépség
Hírek

Szikrázó szépség

Bemutatta legújabb elővárosi és helyközi villanybuszát a Volvo Buses.

DAF Efficiency Champions: Kiélezett hatékonyság
Bemutató

DAF Efficiency Champions: Kiélezett hatékonyság

Számos szakmai díj és tesztgyőzelem igazolja az új generációs DAF tehergépkocsik kiváló tüzelőanyag-fogyasztását. A holland gyártó Efficiency Champion néven bevezetett egy specifikációs csomagot, amely még inkább csúcsra járatja a hatékonyságot.

A motorosszezon kezdetén: Szempillantás alatt
Háttér

A motorosszezon kezdetén: Szempillantás alatt

Előbújnak a virágok a földből és a garázsok mélyéről a motorkerékpárok is a nap melengető sugarainak hatására. Eszteri Dávid, a Safety Hungary vezetéstechnikai instruktora segített összefoglalni a haszonjárművek és a motorok veszélyes interakcióit.

Itt elmondhatod a véleményedet!