Lassan Audi-embléma is kerülhet az Amarokra. Szíve már az Audié, hiszen megkapta a 3.0 V6 TDI motort, és belsőterét is a prémiumautókéhoz közelítették. Ám ez nem ment munkaképességei rovására. Az újdonságot autópályán és kőbányában is kipróbáltuk.
Hirdetés:

Hat és fél év után elérkezett egy átfogó ráncfelvarrás ideje a Volkswagen Amarok életében. Egyrészt a versenytársak is alaposan megújultak a közelmúltban, másrészt a Volkswagen új külső-belső formai arculatához is illett már hozzáigazítani a pickupot, mindehhez pedig kiváló apropót nyújtott az Euro 6 környezetvédelmi normára való felkészítés. Íme, az eredmény!

Igényeseknek (is)
Kívülről változott meg a legkevésbé az Amarok, csupán az orrát szinkronizálták az aktuális márkaarculattal, amelyet így még több króm és még nagyobb alsó hűtőrács határoz meg. Továbbá néhány új fényezési árnyalat is megjelent a kínálatban, köztük két matt változat. Kevésbé látványos, ám annál hasznosabb az új, extraként rendelhető alsó ütközésvédelem a jármű motortere alatt. A harmadik féklámpa, illetve a platót megvilágító munkalámpa pedig már LED-es kivitelben is kérhető.
A fülke belsőterében azonban már hangsúlyosabb a megújulás. A műszerfal a Volkswagen T6, illetve az új Caddy stílusát követi, azaz elődjénél szögletesebb, rendezettebb és igényesebb kivitelezésű. Alumíniumhatású, illetve lakkfekete elemek csalogatják az elsősorban életstílus-autót keresőket, az új, színes, háromdimenziós animációkkal elkápráztató Premium Colour központi kijelző pedig már tényleg a prémiumautók világát idézi. Akárcsak a váltófülekkel ellátott, bőrbevonatú, multifunkciós kormánykerék vagy a középkonzol tetejét elfoglaló Discover Media szórakoztató és informatikai berendezés a 6,3 colos, színes érintőképernyőjével, kézmozdulatokat is felismerő vezérelhetőségével, hangvezérlésével, két SD-kártyanyílásával, USB-csatlakozójával, navigációs rendszerével, Car Net internetes szolgáltatásaival és az okostelefonos alkalmazások használatát könnyítő App Connect funkciójával.

 -

Teljesen új, elődjénél igényesebb kialakítású műszerfalat kapott az Amarok

Sőt, a Multivan modellekből ismerős digitális beszédhang-felerősítő rendszer is megjelent a kínálatban, így a vezetőnek nem kell hátrafordulnia vagy felemelnie a hangerejét, amikor a hátul ülőkkel beszélget. Ezt a funkciót azonban meglehetősen feleslegesnek találtuk, ugyanis a megújult Amarok utasterében még nagy sebesség mellett is kellemesen alacsony zajszintet tapasztaltunk. E téren is inkább hasonlított jóféle utazóautóra, mintsem melóskocsira az Amarok.
Továbbá automatikus, kétzónás Climatronic légkondicionáló, kétfokozatú ülésfűtés, új, 14 irányban motorosan állítható, gerincbarát díjjal kitüntetett ergoComfort ülések, bőr-, alcantara-, illetve nappabőr-kárpitozás és tolatássegítő kamera is szerepel az opciós listán, ugyancsak a prémiumfelszereltség jegyében. Ezek az ülések szintén kellemes élményt nyújtottak a menetpróba során, könnyen megtaláltuk az ideális testhelyzetet és kiváló tartást, illetve megtámasztást biztosítottak a sportos oldaltömések, valamint a többféleképpen állítható gerinctámasz révén, tovább erősítve az utazóautós jelleget.

 -

A 14 irányban motorosan állítható ergoComfort ülést valóban nagyon kényelmesnek találtuk

Az Amarok extralistáján egyébként olyan tételek is szerepelnek, mint a kiegészítő fűtés vagy a fülke-alvázas kivitelekhez egy elektromos csatlakozási felület, amely megkönnyíti például hidraulikus mellékhajtások vagy daruk működtetését.

Nagyobb aktív biztonságban
A biztonság terén eddig sem kellett szégyenkeznie az Amaroknak, többek között oldal- és fejlégzsákok is szolgálták az utasok védelmét. Az aktív biztonságot azonban még tovább fokozták a fejlesztők. A két erősebb motorváltozat elöl 16 helyett 17 colos féktárcsákat, míg hátul a dobfék helyett 18 colos féktárcsákat kap, ami különlegességnek számít a pickupok körében. Emellett mostantól szériafelszerelés a másodlagos ütközésvédelem, amely karambol után automatikusan befékezve tartja az autót, elkerülve egy második ütközést vagy legalább csökkentve annak súlyosságát. Opcióként pedig immár abroncsnyomás-ellenőrző rendszer is kérhető, a szelepeknél elhelyezett nyomásérzékelőkkel. Míg az elektronikus menetstabilizáló részeként megjelent vontatmánystabilizáló funkciónak köszönhetően 3500 kilogrammra nőtt az Amarok vontatási kapacitása.

 -

Akár 3500 kilogrammot is vontathat az Amarok

 

Erőfölényben
Egyszóval a Volkswagen, amit csak lehetett, átültetett az Amarokba is a személyautóiból, illetve a nemrég korszerűsített kishaszonjárműveiből. Nem tett másként a motor tekintetében sem, azonban nem akármit emeltek le a fejlesztők a konszern közös részegységeket tartalmazó polcáról. Teljesen száműzték a négyhengeres, soros, kétliteres dízelmotort, és az autóiparban világszerte uralkodó méretcsökkentés trendjének gyökeresen ellentmondva az Audi háromliteres, V6-os, 90 fokos hengerszögű TDI motorját cuppantották be a pickup orrába! A hengerfuratok speciális hónolási eljárásának és az új fejlesztésű dugattyúgyűrűknek köszönhetően mintegy tíz százalékkal csökkentek a motor belső súrlódási veszteségei. A két külön folyadékkörből álló hűtés és a vékonyabb falvastagságok pedig elősegítik a motor gyorsabb felmelegedését, ami szintén a takarékosabb üzemelést szolgálja. Az új fejlesztésű, változó geometriájú turbófeltöltővel ellátott erőforrás SCR-rendszert is alkalmaz az Euro 6 norma teljesítéséhez, ennek megfelelően a műszerpanel központi kijelzőjén az AdBlue adalékanyag hatótávolságát is megtekinthettük, ami az adatok alapján egy feltöltéssel akár 8-10 ezer kilométerre is elegendő lehet.

 -

Szépen elfér a V6-os TDI az Amarok méretes orrában

 

Mint utazóautó
Az Auditól származó motor az Amarokban sem okozott csalódást a menetpróba során, prémiumautóhoz illően viselkedett. Az erőforrás már ezres percenkénti fordulatszámtól rezzenéstelenül, szépen, halkan járt és dinamikusan, egyenletesen húzott. Ezenkívül kiváló összhangban dolgozott együtt a nyolcfokozatú, bolygóműves automatikus sebességváltóval. Elinduláskor egy átlagos, kellő adag gázadásra a motor felpörgött kétezres fordulatszámra, a mintegy 2,3 tonnás Aventura modell pedig fürgén meglódult. Majd a váltó sűrű egymásutánban kapcsolgatott felfelé, ám olyan gyorsan és simán, hogy szinte észre sem vettük a váltásokat, a pickup villanyautósan gyorsult. A nagyobb fokozatoknál aztán a fordulatszám is egyre lejjebb esett, 60 kilométer/óra sebességre beállva pedig hetedik fokozatban, 1200-as fordulatszámon autózhattunk.

 -

Az európai piacon a pickupok kategóriájában egyedül az Amarok kínál háromliteres, V6-os dízelmotort

Az Amarok innen is vígan megindult egy kisebb gázadásra, a pedált jobban taposva pedig akár több fokozat visszaváltása után szó szerint kilőtt. A motorhang ilyenkor sem a pickupoktól megszokott erőteljes, teherautós, morajlós tónus volt, sokkal inkább visszafogottan sportos. Dinamikáját jól érzékelteti, hogy nyolc másodpercre sincs szüksége álló helyzetből a százas tempó eléréséhez, ami a menetpróbán ülésbe préselős sprintnek érződött. A német autópályán egészen 150-160 kilométer/óra sebességig kifejezetten dinamikusan, könnyedén gyorsult a jármű, és picivel 190 fölé is eljuttattuk a sebességmérő mutatóját. A legszebb az volt ebben, hogy az Amarok kifejezetten stabilan, magabiztos úttartással, a legtermészetesebb módon viselkedett ilyen tempónál is, nem imbolygott, nem keltette bizonytalanság érzetét. És még itt sem érte el a 3500-at a motor fordulatszáma a hosszú áttételezésnek köszönhetően.

 -

A változatlan méretű platón szériafelszerelés a négy rakományrögzítő gyűrű, extraként két további is rendelhető. Szintén opcionális a szórással felvitt Durabed bevonat, amely nemcsak védi a plató lemezfelületeit a sérülésektől, hanem a tapadási súrlódás javításával a rakomány csúszkálását is megnehezíti

Majd az autobahnról letérve a München környéki falvak között vezető szűk, kanyargós országutakon is szépen helytállt a pickup, kezesen, csendesen, kényelmesen gurult. Egyedül azt találtuk furának, hogy az új, sebességfüggő, elektromos Servotronic rásegítés miatt bizonyos helyzetekben túl nehéznek bizonyult a kormányzás, például amikor 20-40 kilométer/óra sebességnél gyorsan kellett nagyot fordítani a volánon az élesebb kanyarokban.
Ráadásul kipróbálhattuk egy zúzott kővel megrakott, kéttengelyes, több mint 2,3 tonna gördülőtömegű utánfutót vontatva is az Amarokot. Könnyedén megbirkózott ezzel a feladattal is, a hajtáslánc nem jött zavarba. Persze a motor gyorsításkor 2500-3000-es fordulatszám-tartományban járt, illetve az alsóbb fokozatok közötti váltáskor pici rángatás is előfordult, de közel öt tonna szerelvénytömeg mellett ez elnézhető. A kanyarokban ugyanúgy stabilan futott a szerelvény, és intenzív fékezéskor is nyílegyenes maradt. Sőt, a hátulja a terhelés miatt még kényelmesebben rugózott, persze szólóban, üresen sem rázott, pattogott az Amarok a jó minőségű német utakon.

Aventura, az új csúcsmodell
Követve a T6 bemutatásakor bevált stratégiát, a Volkswagen Haszonjárművek a megújult Amarok piaci bevezetését is egy csúcsfelszereltségű, egyedi megjelenésű kampánymodellel támogatja – ez az Aventura. Kívülről a karosszéria színére fényezett és a fülkét optikailag meghosszabbító sportkeret, húszcolos könnyűfém keréktárcsák, sárvédő-szélesítések, nagyméretű 4MOTION felirat a platón, bi-xenonfényszórók, LED-es nappali menetvilágítás és LED-es kilépővilágítással ellátott, krómozott oldalsó fellépők különböztetik meg. Az utastérben többek között a motorosan állítható, nappabőrrel bevont, fűthető ergoComfort ülések, váltófülekkel ellátott multifunkciós kormánykerék, Discover Media infotainment rendszer, Premium Colour központi kijelző, kamerás parkolássegítő, rozsdamentes acélból készült pedálok, krómozott ablakemelő-kapcsolók és exkluzív szőnyegek kényeztetik a vezetőt, illetve utasait. A hajtásról pedig mi más gondoskodna, mint a 224 lóerős motor és a nyolcfokozatú automatikus váltó párosa, illetve a 4MOTION állandó összkerékhajtás Torsen differenciálművel.

 

Mint terepjáró
A közúti tesztkörök után már-már kezdtünk arra gyanakodni, hogy a Volkswagen annyira prémiumautósra hangolta és finomította a pickupját, ami már a terepjáró képesség és a teherbírás rovására megy. Ám az egyik kőbánya szélén kialakított tereppályán megmutatta az Amarok, hogy szó sincs erről. Hosszú, meredek, murvás emelkedőket másztunk, ugyanilyen lejtőkön ereszkedtünk le, meredek dőlésű rézsűkön oldalaztunk és hordónyi átlós buckákon keltünk át. Kiválóan vizsgázott a pickup, lazán vette a nem éppen könnyű akadályokat. A váltókar mellett egy gombnyomással bekapcsolhattuk az Off Road programot, amely kikapcsolta a blokkolásgátlót, aktiválta a lejtmenetvezérlőt, a váltóvezérlés pedig engedte jobban felpörögni a motort. Így szinte bolondbiztos terepjáróvá vált az Amarok, csak a kormányt kellett tekernünk, minden mást megoldott a hajtáslánc és az elektronika. Egyébként 30-40 fokos emelkedőkön is kis gázzal, kétezres motorfordulatszámmal, simán felmászott a jármű. Az átlós buckák előtt be kellett volna kapcsolnunk az opcionális felszerelésnek számító hátsó differenciálzárat, ám erről elfeledkeztünk. Így viszont tesztelhettük a fékdifferenciál elvén működő elektronikus differenciálzárakat. Amint valamelyik kerék a levegőbe került, a jármű megállt, majd a kipörgő kerék kattogó megfékezésével a rendszer a többi kerékre csoportosította át a nyomatékot, és már haladt is tovább a pickup. Eközben pedig sem az alváz, sem a fülke, sem a futóművek felől nem hallottunk nyöszörgő, recsegő hangokat, pedig jókora csavaró igénybevételt kapott a jármű. Ez igen bíztató a tartósság tekintetében.

 -

Ilyen helyzeteket is megoldott az elektronikus differenciálzár, de opcióként mechanikus hátsó differenciálzár is rendelhető

Mindezek után arra jutottunk, hogy nem is olyan eltévelyedett gondolat a négykarikás pickup. Elvégre a Mercedes-Benz hamarosan bemutatja platós terepesét a Nissan Navara alapjain, a Toyotával folytatott egyre szorosabb együttműködése révén a BMW is bármikor előállhat a magáéval a Hilux adaptációja képében, és akkor az Audinak is válaszolnia kell majd. A menetpróbán tapasztaltak szerint az Amarok Aventura kiváló kiindulási pont lehet a kellően frappáns felelethez.

Az új Volkswagen Amarok főbb műszaki adatai
Méretek/tömegek
Modell:rövidfülkésduplafülkés
Hosszúság (mm):52545254
Szélesség (mm):19441954
Magasság (mm):18211834
Tengelytávolság (mm):30973097
Rakfelület hosszúsága/szélessége (mm):2205/16201555/1620
Első/középső/hátsó terepszög (fok):28,8/23,0/18,129,5/23,0/18,0
Szabad hasmagasság (mm):194192
Gázlómélység (mm):500500
Kapaszkodóképesség (%):100100
Saját tömeg (kg):1857 (Trendline)kb. 2200 (Highline)kb. 2300 (Aventura)
Legnagyobb megengedett össztömeg (kg):2820-3080
Hajtáslánc
Összlökettérfogat:296729672967
Legnagyobb teljesítmény (kW(LE)/1/min):120(163)/-150(204)/-165(224)/3000-4500
Legnagyobb nyomaték (Nm/1/min):450/-500/-550/1400-2750
Sebességváltó fajtája:hatfokozatú kézihatfokozatú kézi/nyolcfokozatú automatikusnyolcfokozatú automatikus
Legnagyobb sebesség (km/h):193
Gyorsulás 0-100 km/h (s):7,9
Tüzelőanyag-fogyasztás (l/100 km):7,6