Hirdetés:

Ma már mindenkinek természetes, hogy a teherautóhoz csatlakoztatott diagnosztikai eszköz szinte azonnal megmondja, melyik alkatrész milyen hibájával van dolga a szerelőnek. De mi történik akkor, amikor begurul a szervizbe az első üzemanyagcellás jármű?

Ha sztorigyilkos akarnék lenni, azzal le is zárhatnám a cikket, hogy tulajdonképpen semmi: minden megy tovább, úgy ahogy eddig. Ennél azonban sokkal több érdekességet tartogat a téma, amellyel bővebben az idei berlini Bosch ConnectedWorld szakmai rendezvényen volt lehetőségünk megismerkedni.

Kezdjük az elején: ahogy a neve is sugallja, ez a kiállítás igazából a hálózatba kapcsolt eszközökről – vagy még inkább azok szoftveres hátteréről szólt. Ezt pedig viszonylag nehéz látványosan megjeleníteni standokon, így az embernek olyan érzése volt a kiállítótérbe toppanva, mintha egy kapcsolatépítést támogató összejövetelen lenne. Talán nem is járunk távol az igazságtól, mert valahol a szervezők egyik célja épp ez volt. A Bosch rendezvénye ugyanis mára egy egyszerű konferenciából a világ egyik jegyzett technológiai seregszemléjévé nőtte ki magát. Újságírói túlzással akár láthatatlan kiállításnak is nevezhetném. Mert a standokat alaposabban szemügyre véve volt itt minden: az ipari és beszélő robotoktól, a napelemmel működő kísérleti autón keresztül egészen az ipari hidraulikával működtetett szimulátorig. A konferencia végére pedig Elon Musk is megérkezett, de erről majd egy kicsit később.

Hiba a (hidrogén)rendszerben?

Sok más mellett az egyik legizgalmasabb szakmai stand az ETAS nevű, 1994-ben alapított cégé volt. Ma egy ilyen céget divatosan a startup jelzővel illetnénk, ám esetükben az innovatív szemléletmód mindvégig megmaradt. Most például elsőként álltak elő egy olyan diagnosztikai eszközzel, amely az üzemanyagcellás járművek hibáit is képes azonosítani. Mivel az ilyen járművek többségében tehergépjárművek, így a standon lévő szakemberek mindvégig a jövő haszonjárműszervizeinek legfontosabb elemeként hivatkoztak saját platformjukra.

Az mindenesetre biztos, hogy volt honnan elindulni, hiszen az ETAS tulajdonosa, a Bosch szállítja a Nikola üzemanyagcellás rendszerének főbb komponenseit, és több más gyártóval is előrehaladott tárgyalásokat folytatnak. Sőt, Kínában egy vegyesvállalat keretében évek óta gyártanak és üzemeltetnek ilyen teherautókat. Persze a mérnökök arra különösen ügyeltek, hogy többszöri keresztkérdésemre se áruljanak el további gyártókat, akikkel már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak.

Az ilyen járművek mennyisége most még elenyésző, ugyanakkor arra többször is felhívták a figyelmemet, hogy az elterjedés egyik legnagyobb gátja épp az, ha nincs megfelelő javítási és karbantartási háttér. Az ETAS megoldását folyamatosan fejlesztik és illesztik a tőlük független fejlesztők és gyártók rendszereihez, hasonlóan a hagyományos belső égésű motorral szerelt járműveknél használt diagnosztikai eszközökhöz.

Mindazt tudja, sőt többet

Az alapvető működés ismerős lehet: a járművel összekapcsolt szoftver kommunikál a vezérlővel, amely a hibakódokat tárolja. Viszont ezt követően a szervizszoftver hasznos funkciók sorával segíti a javítást és ezáltal azt, hogy a haszonjármű mielőbb visszatérhessen a munkába. A hibakód kiolvasása után a platform nem csupán azt mutatja meg, hogy melyik komponens érintett a problémában. A mérnökök egy oxigénérzékelő szenzor hibáján keresztül mutatták ezt be. A kiolvasás után a szoftver részletesen leírta és ábrázolta, hol található a járműben a szenzor, és még a hozzáférés lépéseit is levezette. A csere előtt pedig a működési feszültségértékek pontos megadásával segített azonosítani, hogy a hiba valóban magában a szenzorban vagy a csatlakozóban, esetleg a vezetékben keresendő. A probléma elhárítása után pedig azon is végigvezetett engem, mint virtuális szerelőt, hogyan építsem össze a megbontott komponenseket. Végig ügyelve arra, hogy nehogy kárt tegyek valamiben, vagy mondjuk rossz helyen rögzítsek csöveket, csatlakozókat.

A leírt funkciók egy részét ma is több megoldás kínálja a hagyományos járművek esetében, de gondoljunk csak bele: mennyire fontos lesz ez egy olyan teljesen új hajtáslánc esetében, mint az üzemanyagcella? És persze nem csak tehergépkocsik esetében! Azonban kétségkívül itt a legnagyobb az anyagi kár, ha hosszabb időt vesz igénybe egy javítás.

A haszonjárművek is a hálózat részei

Persze sok más iparági érdekesség is akadt a rendezvényen. A résztvevők megismerkedhettek a Bosch új logisztikai platformjával, valamint flotta- és árukövető rendszereivel is. Érdekes látni, hogy bár a cégcsoport viszonylag későn lép be mindkét piacra, mégis milyen kiemelkedő színvonalon kezd szolgáltatni és mennyire komolyan veszi a piacszerzést. Nem is csoda, hiszen előbbi esetben jó 15, utóbbi esetben pedig már inkább 20 éves hátrányt kell ledolgozniuk. Az L.OS névre keresztelt logisztikai platform sok előnye közül az egyik legnagyobb, hogy gyakorlatilag globális, így használatáról akkor sem kell lemondanunk, ha szállítmányaink nem az öreg kontinenst célozzák. Néhány hónapos múltja ellenére jelenleg már több mint 50 nemzetközi fuvarvállalat használja, ami nem is csoda, hiszen egyszerűen integrálhatók bele a különböző rendszerek által biztosított adatforrások. Így sem a megszokott funkciókról, sem a korábbi adatokról nem kell lemondanunk. Hogy a fejlesztési nagyságrendet lássuk, a Bosch több mint 50 szolgáltató platformjának adatait tudja integrálni a saját rendszerébe és ez az egy felületen kezelhető megoldás hatalmas előnyt jelent. Csakúgy, mint az, hogy az adatfelhő-szolgáltatás esetében az Amazon Web Services az együttműködő partner.

Végszó

A bevezetőben már említett széles körű kiállítói és partneri hálózat részletesen, a különböző színpadokon és előadótereken is bemutatkozhatott. Az esemény záróvendégeként pedig még Elon Musk is befutott – igaz, csak virtuálisan. Őt Stefan Hartung, a Bosch igazgatóság elnöke a mesterséges intelligencia térhódításáról kérdezte elsőként. Musk szokásához híven igyekezett borzolni a kedélyeket. Intelligencia helyett inszeminálást emlegetett, majd arról beszélt, hogy szeretné látni, ahogy a mesterséges intelligencia tudatára ébred. Némi józanodás egyébként a teljes mondandóját tekintve is ráfért volna, a Bosch ConnectedWorld érdemi eredményeit azonban még ő sem tudta semmissé tenni. Merthogy a hálózatba kapcsolt eszközök és a szoftveres fejlődés szinte minden iparágba megérkezett. A haszonjárművek és a logisztika területén pedig egyébként is nagyon komoly változások előtt állunk, hiszen úgy 100 évente egyszer cserélünk üzemanyagot. Márpedig látva az üzemanyagcellához kapcsolódó termékportfóliót a Bosch esetében, már a 98. vagy a 99. évben járunk…

ATLAS-L4 önvezető projekt: Irány az autópálya!
Technika

ATLAS-L4 önvezető projekt: Irány az autópálya!

Újabb mérföldkőhöz, új területre érkezett az ATLAS-L4 projekt, amelynek keretében lépésről-lépésre valósággá válhat a vezető nélküli teherautó. A projekt célja a logisztikai központok közötti ingázás automatizálásával enyhíteni az ágazat kihívásait.

Mercedes-Benz Intouro K hybrid: Spórolós élmunkás
Teszt

Mercedes-Benz Intouro K hybrid: Spórolós élmunkás

Népszerűnek számít a karosszékből hőbörögni, babok számolgatásával vádolni a pénzügyi osztályt egy-egy típus elkaszálásakor. Azonban a racionalizálás sokszor elengedhetetlen, néha pedig olyan sokoldalú és példamutató megoldásokat szül, mint az Intouro.

Bosch Innovációs Kampusz: Kampuszkaland
Háttér

Bosch Innovációs Kampusz: Kampuszkaland

Ha a magyarországi járműipart nézzük, nehéz megkerülhetetlenebb szereplőt találni a Bosch-csoportnál. Nemrég egy maréknyi nemzetközi újságíró mellett nekünk is lehetőségünk nyílt megnézni a cégcsoport új budapesti fejlesztési központját.

Vízből veszik ki
Hírek

Vízből veszik ki

Elkezdte az üzemanyacellákhoz kapcsolódó megoldásainak gyártását a Bosch. Fontos szerepet szánnak a hidrogénnek a jövő mobilitásában.

Akkumulátorcsere: Új életre hívták
Zöld jövő

Akkumulátorcsere: Új életre hívták

Míg a nehéz-teherautók még inkább a villanyos út elején járnak, addig az urbánus személyszállító haszonjárművek már sokat futottak e témában is. Az egyik első nagyszabású akkucsere-akció apropóján az újrahasznosítás döbbenetes számairól elmélkedünk.

Itt elmondhatod a véleményedet!