Hirdetés:

Teljesen elektromos, vezető nélküli ingajárati modult szeretne piacra dobni a Schaeffler és a VDL Groep. Ahogy manapság sokan, úgy ők is ebben látják a jövő lokális mobilitását.

Ehhez a kezdeményezéshez az izraeli Mobileye vállalat biztosítja a négyes szintű önvezető rendszert. Szeptember elején, a müncheni IAA Mobility 2023 kiállításon magunk is megcsodálhattuk a legelső tanulmányjárművek egyikét. Csúcsidőn kívül a nagyobb buszokat kisebb, önvezető járművek helyettesíthetnék. Ez nemcsak a fenntarthatóság szempontjából, hanem a sofőrhiány miatt is nagy segítséget jelentene a közlekedési társaságoknak. A Schaeffler és VDL máris tárgyalásokat folytat közlekedési társaságokkal, hogy a helyi közösségi közlekedésben, valós körülmények között is tesztelhessék járművüket. Erre előreláthatóan már 2025-ben lehetőségük adódik majd Németországban. Egész Európában ez az első ország, amely engedélyezte a négyes szintű önvezető járművek közúti forgalomban való részvételét.

Öntudatos alagutas
Hírek

Öntudatos alagutas

Kontinensünkön első alkalommal szorgoskodik alagutat is érintő fordában egy önvezető városi autóbusz.

ATLAS-L4 önvezető projekt: Irány az autópálya!
Technika

ATLAS-L4 önvezető projekt: Irány az autópálya!

Újabb mérföldkőhöz, új területre érkezett az ATLAS-L4 projekt, amelynek keretében lépésről-lépésre valósággá válhat a vezető nélküli teherautó. A projekt célja a logisztikai központok közötti ingázás automatizálásával enyhíteni az ágazat kihívásait.

Skálázható különbségek!
Hírek

Skálázható különbségek!

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Continental és Aurora önvezető haszonjárművek technológiájára irányuló együttműködése.

Önvezető Volvo FH bányateherautók: A fiúk a bányában dolgoznak
Technika

Önvezető Volvo FH bányateherautók: A fiúk a bányában dolgoznak

Hetedhét országon túl, az üveghegyeken is túl, de az Óperenciás-tengeren innen fekszik az a pompás kőfejtő, ahol legendásan fáradhatatlan bányászok szorgoskodnak. Heten vannak, mint a gonoszok, a mesterlövészek és a törpék Hófehérke szoknyája körül.

Citroën tanulmányjárművek: A jövő kapszulái
Pihenőidő

Citroën tanulmányjárművek: A jövő kapszulái

Három új kapszulát mutatott be a Citroën az önvezető gördeszkás alapjukhoz, amellyel a városi közlekedés minőségét szeretnék javítani a jövőben. Merész elgondolások keltek életre a Sanghaji Autószalonon.

Súrlódó saru
Hírek

Súrlódó saru

Kisebb súrlódások mindenhol előfordulnak, azonban hamar vékony jégre kerülnénk, ha ennek a társadalomtudományi jelentőségét vizsgálnánk. Inkább a gumiabroncsoknál maradunk, ahol a súrlódás és a tapadás a legfontosabb paraméterek közé tartoznak.