Hirdetés:

Japán donorból szuper mobilis és modern tűzoltófelépítménnyel rendelkező járművet gyártott a brit Prospeed Motorsport cseh partnereivel. Nemcsak az elektromos autók tüzeire, hanem a szűk parkolóházakban fellobbanó hagyományos lángokra is felkészültek!

Tulajdonképpen a 6×6 Hiload tűzoltójárműnek már csak a fülkéje, első felfüggesztése és motorja hordozza a donor, a Toyota Hilux génjeit, minden más új. Négy személy szállítására alkalmas, ám minden más tulajdonságában jóval felülmúlja nemcsak az eredeti pickup, hanem az eddigi kis méretű tűzoltójárművek teljesítményét és tudását is. Ezért sok esetben még egy hagyományos tűzoltóautónál is praktikusabb, hatékonyabb.

Háromezer kilogrammos teherbírása majdnem háromszorosa a hagyományos kivitelnek, megengedett össztömege 5600 kilogramm. Magassága mindösszesen 1850 milliméter, ami nem sokkal múlja felül az átlagos szabadidő-autók méretét, és jóval alacsonyabb, mint a teherautóból kialakított legkisebb „rendes” tűzoltóautók. Emiatt könnyedén – és gyorsan – elérhetnek vele olyan bevetési területeket, mint egy parkolóház belseje. A két új hátsó tengely mindig hajtott, ezek differenciálműve és az osztómű is zárható. Az erősebb tárcsafékekkel lassító hátsó két tengely kisebb tengelyterhelést és talajnyomást eredményez, ez is hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben birkózik meg a terep kihívásaival akár egy erdőtűz vagy városi park oltása esetén. Egy személyautóból kialakított tűzoltóautó átlagosan körülbelül négyszáz liter víz tárolására, mozgatására képes. Ezzel szemben a Hiload akár kétezer liter vizet is szállíthat, amellyel 55 percen keresztül olthatja a tüzet két tűzoltófecskendő egyszerre. Egy fecskendővel akár közel két órán át küzdhetnek a lángokkal.

Az akkumulátortüzek oltására egy igen ötletes rendszert, a Coldcut Cobra ultra nagy nyomású lándzsát használják. A Škoda által is ajánlott rendszer lényege, hogy a vízhez apró szemcséjű csiszolóanyagot kever, amelyet háromszáz bar nyomással képes kiereszteni a lándzsa. Ezzel könnyedén lukat fúrhatnak akár a karosszérián át az akkumulátorpakk házába, így közvetlenül csillapítják az akku belsőjében tomboló hőséget és tüzet. Ezzel a módszerrel mindösszesen tíz perc és 240 liter víz szükséges a termikus megfutás hatékony megfékezéséhez – ez a Hiload maximális kapacitásának alig több mint tíz százaléka. A 6×6 Hiload alváz természetesen nemcsak többféle tűzoltóként választható, hanem változatos célokra épített felépítményekkel haszonjárműnek is remekül használható kompakt mérete, variálhatósága és hatalmas teherbírása miatt. Egyelőre csupán az Egyesült Királyság területén értékesítik, később azonban meglehet, hogy Európa-szerte találkozhatunk ilyenfajta szolgálati járművekkel. Például Csehországban egy elektromos járműveket gyártó vállalat üzemi tűzoltóságán tesztelik.

Fogmaker automatikus tűzoltórendszer: Automatikus életmentő
Technika

Fogmaker automatikus tűzoltórendszer: Automatikus életmentő

Évente 10-15 autóbuszt megment itthon a pusztító lángoktól a Fogmaker tűzoltórendszere. Döntő részben a belső égésű motor környékén kap valami lángra, ez ellen hatékonyan véd több mint 2500 hazai buszt a svéd megoldás.

Mercedes-Benz Arocs: Felemás testvérek
Technika

Mercedes-Benz Arocs: Felemás testvérek

Ezer tonnát kell megmozdítani, esetleg olajfinomítót oltani vagy villámgyorsan járhatóvá varázsolni egy lápvidéket? Természetesen nem egy járművel, de mindháromra pompás választás a Mercedes-Benz Arocs. Jöjjenek a különleges csillagrombolók!

Auto e Moto d’Epoca 2023: Olaszos veteránok
Történelem

Auto e Moto d’Epoca 2023: Olaszos veteránok

Legutóbb már beszámoltunk Európa legnagyobb veteránkiállításának és -vásárának személyszállító haszonjárműveiről és traktorjairól. A mostani képriportunkban a kisáruszállítókat és a teherautókat gyűjtöttük össze.