Hirdetés:

Wiesbaden közlekedési társasága forgalomfigyelő kamerákkal szereli fel autóbuszait. Elsősorban a buszsávokban és megállókban parkolók kiszűrésének céljából, ezzel gyorsítva a buszforgalmat.

Jelentős késéseket idéznek elő a tilosban „pihenő” járművek, ami akár az ESWE Verkehr gondosan megalkotott menetrendjének felborulásához is vezethet. Ráadásul nem csupán a késésbe került utasok bosszankodnak, hiszen a figyelmetlenül vagy szemtelenül letámasztott autók kerülgetése növeli a járművezetőket érő stresszt és megterhelést. A tervek szerint 2024 végéig mintegy harminc autóbuszt szerelnek fel egy olyan kamerarendszerrel, amit a járművezető menet közben, gombnyomással aktiválhat. A rendszer ekkor egy fotósorozatot készít a pontos GPS adatok és időpont csatolásával. Természetesen a felvételek mindenben megfelelnek az adatvédelmi jogszabályoknak. Ezeket a közlekedési társaságnál egyenként ellenőrzik és szükség esetén továbbítják a hatóságoknak, hogy dönthessenek a bírság kiszabásáról.

Egy idei teszt során 19 nap alatt 311 járműről gyűjtöttek terhelő bizonyítékot Hessen fővárosának buszai. Megkeresésünkre a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elmondta, hogy ők nem gyűjtenek adatokat, így statisztikát sem vezetnek a buszsávokban szabálytalanul várakozó és parkoló járművekről. Ugyanakkor a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal 2020-ban kötött stratégiai partnerség keretében akciósorozatot indítottak. Idén is folytatódik a buszsávok ellenőrzése, aminek sikerességét az elmúlt három esztendő nagyságrendileg 1500 intézkedése, valamint 15 millió forintnyi pénzbírsága is alátámasztja. Az intézkedések fő célja a tudatosság fokozása: már a buszmegálló jogosulatlan használatával is buszonként több tucatnyi közlekedőt tartanak fel a szabálytalankodók, ám a buszsáv elfoglalásával, a mentőautó akadályozásával akár másik emberek életét is veszélyeztethetik.

Fotó: ESWE Verkehr

Önműködő transzferjárat
Hírek

Önműködő transzferjárat

Teljesen elektromos, vezető nélküli ingajárati modult szeretne piacra dobni a Schaeffler és a VDL Groep. Ahogy manapság sokan, úgy ők is ebben látják a jövő lokális mobilitását.

Biztonságra játszanak
Hírek

Biztonságra játszanak

Összefogott az Audi és Navistar, hogy az iskolai év elejére időzítve bemutathassanak egy olyan technológiát, ami biztonságosabbá teheti a gyermekek közlekedését.

Mercedes-Benz O 10000: Nyugalmazott postamester
Történelem

Mercedes-Benz O 10000: Nyugalmazott postamester

Manapság nehéz elképzelni, hogy egy haszonjármű négy évtizeden keresztül és három különböző munkakörben szorgoskodjon. Márpedig ez a Mercedes-Benz eleinte távolsági buszként, majd csomagszállítóként, legvégül pedig gördülő postahivatalként szorgoskodott.

Iskolai rabomobil
Hírek

Iskolai rabomobil

Bemutatta iskolabuszainak legújabb generációját az IC Bus. A Navistar International védelmező szárnyai alatt cseperedő, így a TRATON-konszernhez tartozó gyártó a sárga, de nem volános buszokra specializálódott.

Csuklós reménység
Hírek

Csuklós reménység

Forgalomba álltak a Volánbusz Zrt. és hazánk legújabb magyar gyártású csuklós autóbuszai! Egyúttal lezárult a flotta zöldítését célzó projekt is, ami másik ok az örömre.

Itt elmondhatod a véleményedet!