Hirdetés:

Wiesbaden közlekedési társasága forgalomfigyelő kamerákkal szereli fel autóbuszait. Elsősorban a buszsávokban és megállókban parkolók kiszűrésének céljából, ezzel gyorsítva a buszforgalmat.

Jelentős késéseket idéznek elő a tilosban „pihenő” járművek, ami akár az ESWE Verkehr gondosan megalkotott menetrendjének felborulásához is vezethet. Ráadásul nem csupán a késésbe került utasok bosszankodnak, hiszen a figyelmetlenül vagy szemtelenül letámasztott autók kerülgetése növeli a járművezetőket érő stresszt és megterhelést. A tervek szerint 2024 végéig mintegy harminc autóbuszt szerelnek fel egy olyan kamerarendszerrel, amit a járművezető menet közben, gombnyomással aktiválhat. A rendszer ekkor egy fotósorozatot készít a pontos GPS adatok és időpont csatolásával. Természetesen a felvételek mindenben megfelelnek az adatvédelmi jogszabályoknak. Ezeket a közlekedési társaságnál egyenként ellenőrzik és szükség esetén továbbítják a hatóságoknak, hogy dönthessenek a bírság kiszabásáról.

Egy idei teszt során 19 nap alatt 311 járműről gyűjtöttek terhelő bizonyítékot Hessen fővárosának buszai. Megkeresésünkre a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) elmondta, hogy ők nem gyűjtenek adatokat, így statisztikát sem vezetnek a buszsávokban szabálytalanul várakozó és parkoló járművekről. Ugyanakkor a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal 2020-ban kötött stratégiai partnerség keretében akciósorozatot indítottak. Idén is folytatódik a buszsávok ellenőrzése, aminek sikerességét az elmúlt három esztendő nagyságrendileg 1500 intézkedése, valamint 15 millió forintnyi pénzbírsága is alátámasztja. Az intézkedések fő célja a tudatosság fokozása: már a buszmegálló jogosulatlan használatával is buszonként több tucatnyi közlekedőt tartanak fel a szabálytalankodók, ám a buszsáv elfoglalásával, a mentőautó akadályozásával akár másik emberek életét is veszélyeztethetik.

Fotó: ESWE Verkehr

Öntudatos alagutas
Hírek

Öntudatos alagutas

Kontinensünkön első alkalommal szorgoskodik alagutat is érintő fordában egy önvezető városi autóbusz.

Fellélegeznek
Hírek

Fellélegeznek

Szolgálatba állt az ezredik elektromos autóbusz Londonban, egy Wrightbus StreetDeck Electroliner.

Buszvezetők elleni erőszak: Veszélyes üzem
Háttér

Buszvezetők elleni erőszak: Veszélyes üzem

Jól jellemzi zaklatott világunkat és feszült mindennapjainkat, hogy határozottan megemelkedett az autóbusz-vezetők ellen irányuló erőszakos cselekmények száma az elmúlt évek során. A Volánbusz felméréssel igyekezett az okokat feltárni.

Fenntartható hitvallás
Hírek

Fenntartható hitvallás

Hazánk vezető buszgyártója, a Kravtex-Kühne Csoporthoz tartozó Credobus egy nemzetközi összehasonlításban is a legkönnyebbek és leghatékonyabbak közé tartozó elektromos autóbuszcsaládot prezentál idén.

Támadnak a hidrogénesek!
Hírek

Támadnak a hidrogénesek!

December közepétől a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. jóvoltából az utazóközönség egy éven át, hét helyszínen teheti próbára két 12 méteres, üzemanyagcellás busz kényelmét, valamint képességeit.

Önműködő transzferjárat
Hírek

Önműködő transzferjárat

Teljesen elektromos, vezető nélküli ingajárati modult szeretne piacra dobni a Schaeffler és a VDL Groep. Ahogy manapság sokan, úgy ők is ebben látják a jövő lokális mobilitását.