Hirdetés:

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, a nyár derekán egy érdekes kísérlet megszervezésébe kezdtünk. A tét egyáltalán nem volt kicsi, hiszen a sokszoros díjnyertes, új generációs DAF vontatónak most számszerűen is bizonyítani kellett.

Mostanra a teszt során forgatott sorozat mindhárom epizódja publikus, így mindenki tudhatja, hogy valós körülmények között hat százalékkal fogyasztott kevesebbet az új generációs DAF XG, mint közvetlen elődje, az XF Euro 6 SSC. Ez ugyan kevesebb, mint a gyártó által a megjelenéskor kommunikált tíz százalék, ugyanakkor ez is hatalmas megtakarítást jelenthet flottaszinten. Ebben a cikkben néhány érdekességet árulunk el a fuvarfeladat napján fennálló körülményekről, és rávilágítunk arra is, hogy miből adódhatnak a különbségek.

Szép nap, csúnya buktatókkal

A forgatás napja meglehetősen életszerűen alakult. Bár minden ideálisnak tűnt ahhoz, hogy a gyakorlatban is bizonyítsuk a hangzatos ígéreteket, lapunk egyáltalán nem ezzel a céllal vágott bele a projektbe. A Rolling Tons már több mint 25 éve azon alapelv mentén működik, hogy objektíven teszteli, mutatja be a haszonjárműveket. Így most is ez volt az igazi törekvésünk.

Nem egészen 300 kilométer alatt több mint két óra csúszásba kerültünk. A kötelező pihenőidőben szerencsére sikerült dokumentálni a legfontosabb tapasztalatokat

Valójában mi nem magukra a fogyasztási adatokra voltunk kíváncsiak, hanem az adott időben és útvonalon a két jármű közötti különbségre. Ezért is kerestünk amennyire csak lehet azonos árut, útvonalat és – a lehetőségekhez mérten – azonos specifikációjú járműveket. Egyáltalán nem egyszerű feladat ez! Így e cikken keresztül is jár a köszönet a gyöngyösi K és V Nemzetközi Fuvarozó Kft. (K&V) vezetőinek, illetve sofőrjeinek. Előbbiek partnerek voltak még abban is, hogy alig több mint 600 kilométer után újratankolják a mérés miatt a járműveket, utóbbiak pedig kényelmes, megszokott esti pihenőhelyüket áldozták fel miattunk.

Amit mi magunk sem gondoltunk volna, mire a Prága előtti benzinkúthoz értünk, ránk sötétedett

Mert persze, hogy nem alakult a tervek szerint a nap. A két előre megrakodott szerelvényt csak a reggeli tankolásig mozgattuk, fotóztuk, videóztuk úgy, hogy csak miattunk kelljen megmozdulniuk. A tartályok teletöltése, plombálása után már csak rögzítettük az eseményeket, gyakorlatilag kizárólag dokumentáltunk. Ezért is fájt először az M0-s körgyűrűn lévő negyedórás araszolás, aztán az M1-es autópályán Tatabánya térségében tapasztalt pályazár. Utóbbinál több órát veszítettünk, sokszor csak álltunk egy helyben a nyári 40 fokban. Egyik sem igazán alkalmas a fogyasztási különbségek mérésére, sőt ezek miatt az is kérdésessé vált, odaérünk-e a kötelező pihenőidőre kinézett kamionparkolóba, ahol szintén forgatnunk kellett.

A hitelesség a legfontosabb

Persze, ha szigorúan vesszük, az ilyen buktatók mindig hozzátartoznak a fuvarozással foglalkozók mindennapi életéhez. Mindkét járművezető jól is viselte a megpróbáltatásokat, egymással kommunikálva ügyesen próbáltak úrrá lenni a helyzeten. E nélkül kis túlzással még mindig ott ülnénk az autópályán. Az viszont tény, hogy a mosonmagyaróvári pihenőhelyig az új XG kevésbé tudta kihasználni az előnyeit. Az aerodinamikai fejlesztések nyilván nagyobb sebesség esetén válnak valódi tényezővé, araszolás közben jóval kisebb a kedvező légellenállás jelentősége.

Mindkét plomba hitelesítette a méréseket

Hasonló a helyzet a motor jobb nyomatékleadásával és hatékonyságával is. A videók kapcsán több kommentet is kaptunk, hogy milyen útvonalat és mekkora tömegű rakományt kellett volna választanunk. Nos, biztosan találhattunk volna olyan útvonalat és terhelés, amivel az olló még nagyobbra nyílik, vagy a járművek jobban megizzadnak vele. Csakhogy egyáltalán nem egyszerű két ennyire hasonló szerelvényt találni, amelyek ugyanazzal a tömeggel, ugyanazon az útvonalon, egy időben közlekednek. Ha pedig nem így mérünk, joggal kaptunk volna kritikákat. A picit több mint nyolc tonna elektronikai termék állandó fuvarfeladata a gyöngyösi cégnek, tehát aligha lehet azt mondani rá, hogy ne lenne hiteles. Tény, hogy a csúcsnyomatékát kisebb fordulattól biztosító és a közvetlen áttételezésű fokozatban nyomatékosabbra hangolt új erőforrás minden tudására nem volt most szükség. Ez talán a másik tényező, ami a kisebb különbséget hozta.

A tankolás után a munkánknak észrevétlennek kellett maradnia, hiszen a fogyasztási értékeket nem befolyásolhattuk

Eredmények több szemszögből

Érdekes volt hallgatni a napot a járművek fülkéjében felügyelő kollégánk, Schermann Sándor beszámolóját. Sanyi, aki közel 20 éve mozog a szakmában és ismeri kategória minden típusát is csodálkozva újságolta a nap végén, hogy közvetlenül átülve milyen jól érezhető a hatalmas különbség a két generáció között. Legyen szó a fülke kényelméről, csendességéről vagy épp a hajtáslánc működéséről – ő maga is döbbenten állt a kontraszt előtt. A pihenőidőben váltott járművet és még másnap is lelkesen ecsetelte, hogy bár korban csak néhány hónap van a két jármű között, kényelem és komfort terén évtizedes fejlődésnek érződik ez.

Tankolni szerencsére tudtunk ugyanazon a kútoszlopon, de pihenni megállni ekkor már nem tudtak a fiúk ezen a ponton

A hat százalék persze nem tíz, ezt jól tudjuk, de én, aki kívülről, az egyik kamerás autó vezetőjeként csináltam végig a napot, biztos vagyok benne, hogy a csillagok szerencsésebb együttállása esetén lehetett volna ez nyolc vagy kilenc százalék is. Talán épp ezért nem tapasztaltunk csalódottságot sem a DAF magyarországi importőre, sem a járműveket üzemeltető cég részéről az eredmény hallatán. Ők persze sokkal többet látnak a fogyasztásbéli különbség kapcsán, hiszen évtizedek óta használnak DAF vontatókat, és jó ideje már telematikával felügyelik a járműveket. Üzleti titkot jelentő adatokat természetesen nem árultak el sem előre, sem utólag, de magabiztosan álltak a teszthez. Ráadásul ügyvezető igazgatójuk, Varga József, megerősítette, hogy már a hatszázalékos különbség is több mint 100 millió forintos megtakarítást jelentene az ő flottájuk esetében – évente.

Kevés idő maradt az összegzésre, hiszen a kúton nagy volt a forgalom

Konklúzió

A DAF márka 13 éve piacvezető a nehéz-tehergépjárművek között hazánkban, és ez egyáltalán nem véletlen. Talán azzal sem árulok el titkot, hogy jó eséllyel idén a 14. évüket is behúzzák zsinórban. Olyan rekord ez, amit egyetlen más haszongépjármű-gyártó sem mondhat magáénak Magyarországon. Az sem véletlen, hogy az XF/XG/XG+ sikere után a disztribúciós, építőipari és kommunális fronton erős XD elhódította az International Truck Of The Year 2023 díjat. De, ami biztosan nem lehet a véletlen műve, hogy szinte minden sofőrhirdetésben az új generációs DAF szerepel vizuális motivációként az utóbbi időben. Ugyanis még azokat is meggyőzi, akik korábban nevetve vagy épp fanyalogva ültek be a holland gyártó termékeibe. És bár most számszerűen nem bizonyította az ígérteket, valójában több rejlik benne, mint amennyit sikerült lemérni. Főleg, ha azokat az előbb említett szempontokat is figyelembe vesszük, amiket nem is lehet mérni.