Hirdetés:

Számos szakmai díj és tesztgyőzelem igazolja az új generációs DAF tehergépkocsik kiváló tüzelőanyag-fogyasztását. A holland gyártó Efficiency Champion néven bevezetett egy specifikációs csomagot, amely még inkább csúcsra járatja a hatékonyságot.

Tavaly jóformán egyik rangos díjat a másik után zsebelte be az új generációs DAF XF 450 a különféle német teherautós szaklapok üzemanyag-hatékonysági összehasonlító tesztjein aratott győzelmeivel. Ezek ihletéséből az eindhoveni szakemberek összeállítottak egy olyan felszereltségi csomagot az új XD, XF, XG és XG+ számára, amely a lehető leghatékonyabb üzemelést eredményezi.

Mindegyik Efficiency Champion modell alapfelszerelése a tükröket helyettesítő kamerás rendszer, azaz a DAF Digital Vision System és a teljes körű aerodinamikai készlet légterelőkkel, oldalszoknyákkal és egy különleges alsó légterelő lemezzel. Továbbá ezek a csökkentett saját tömegű kivitelek kis gördülési ellenállású gumiabroncsokat kapnak, valamint szériafelszerelésük a domborzathoz előrelátón igazodó sebességszabályzás és a nagy teljesítményű PACCAR MX motorfék. Szintén a hatékonyságukat javítja az új motorvezérlő szoftver, amely egyébként utólag telepíthető frissítésként a már korábban üzembe helyezett új generációs DAF teherautókhoz is elérhető. Ez a program a motor csendesebb és kiegyensúlyozottabb járása mellett a folyamatos hálózatba kapcsolhatóságon alapuló megelőző karbantartási javaslatokat is lehetővé teszi a jármű maximális rendelkezésre állásának biztosításához.

Az optimális tüzelőanyag-hatékonyság eredményezte kisebb szén-dioxid-kibocsátásnak köszönhetően az Efficiency Champion modellek akár hat évre is megkaphatják a CO2 Class III besorolást a legkedvezőbb német útdíjak eléréséhez. Ez kilométerenként 1,6 cent megtakarítást is jelenthet Németország útjain. Ezenkívül mindegyik Efficiency Champion tehergépkocsi hidrogénezett növényi olajjal, azaz HVO-val is üzemeltethető, ami akár kilencven százalékkal is csökkentheti a szén-dioxid-lábnyomukat.

Mindemellett az új hatékonysági csomaggal készülő DAF járművek már a legkorszerűbb vezetéstámogató rendszereket is alapáron tartalmazzák. Ezek között említhető az automatikus vészfékrendszer legújabb változata, az elinduláskor a jármű előtti gyalogosokra és kerékpárosokra figyelmeztetés, valamint az oldalsó holttérfigyelő. Az Efficiency Champion modellek PACCAR MX-11 vagy MX-13 motorral és különféle fülkeméretekkel rendelhetők, hogy a lehető legjobban megfelelhessenek az adott üzemeltetői igényeknek – a bajnoki címet kiérdemlő hatékonyság mellett.

Nem fogyott, gyarapodott!
Háttér

Nem fogyott, gyarapodott!

Míg 2022-ben a legtöbb szegmens zsugorodott, tavaly mindegyik méret- és jármű-kategória gyarapodott, ami összességében 16 százalékos növekedést eredményezett! Ez igen szép eredmény úgy, hogy a 2023-as évet kemény infláció, egyre fokozódó nemzetközi helyzet és az ebből fakadó gazdasági bizonytalanság jellemezte.

DAF XG+ 480 FT: Fényevő tulipán
Teszt

DAF XG+ 480 FT: Fényevő tulipán

Hubert és Willem, a van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek alapítói büszkék lehetnének a DAF legfényesebb csillagára! Minket azonban nem vakít el a dekoratív XG+ csillogása, kizárólag a kiemelkedő képességektől és műszaki csemegéktől szoktunk elérzékenyülni.

VDL Futura előzetes: Varázsgömb
Bemutató

VDL Futura előzetes: Varázsgömb

Egy évvel a bemutató előtt megnézhettük a VDL Futura következő generációját. Képeket nem készíthettünk, de mesélni szabad a benyomásokról.

DAF XB és XB Electric: Disztribúciós svájci bicska
Bemutató

DAF XB és XB Electric: Disztribúciós svájci bicska

Igaz, a svájci esetünkben sokkal inkább holland, ám ugyanolyan sokoldalú. A DAF LF sorozatát váltja az új XB és XB Electric. A képeket elnézve jogosan merül fel a kérdés, hogy járt-e a névváltozással együtt érdemi változtatás is?

DAF XD 450 FAN: Könnyű rajongani érte
Teszt

DAF XD 450 FAN: Könnyű rajongani érte

Amikor a lakóparkokban ütemenként tízmilliárd forintnyi lakást húznak fel, akkor nem mondhatják azt a teherautó-vezetőnek, hogy itt egy leharcolt, ósdi jármű, tessék addig robotolni, amíg bírja a tachográf. Szerencsére ajánlhatunk méltó munkaeszközt.

Itt elmondhatod a véleményedet!