Hirdetés:

Bemutatta X15 sorozatú motorcsaládjának legújabb generációját a Cummins. Az új HELM (Higher Efficiency. Lower emissions. Multiple fuels. – vagyis nagyobb hatékonyság, kevesebb kibocsátás, többféle tüzelőanyag) fantázianevű platformra épülő X15 minden idők legtakarékosabb Cummins dízelmotorja.

Ráadásul az új család már ma teljesíti a 2027-től érvényes amerikai kibocsátási normákat. A megújult Cummins X15 legfeljebb 451 kilowattos (613 lóerő) teljesítménnyel és 2779 newtonméteres forgatónyomatékkal állhat a gazdaságos szállítmányozás barikádjára. Hatékonyságát azzal is optimalizálták, hogy gyakorlatilag a 14,9 literes erőforráshoz egy teljes hajtásláncot terveztek. Az is jelentősen hozzájárul az üzemeltetés költségeinek lefaragásához, hogy a 12 fokozatú Eaton Cummins Endurant HD, valamint a 18 fokozatú Endurant XD automatizált sebességváltók csupán bő 1,2 millió kilométerenként igényelnek olajcserét. Továbbá a Cummins-Meritor 14X HE tandem tengelypár is a lehető legkisebb ellenállás elvét követi, egyúttal a távolsági fuvarfeladatokat támogatva a lehető leghosszabbra vették az áttételét, hogy az erőforrás takarékosan kis fordulatszámon, a legnagyobb forgatónyomatéka közelében üzemelhessen. A tüzelőanyagoktól „független” HELM-platform számos olyan motorváltozatot foglal magába, amelyek egy alapmotorra épülnek és a hengerfej alatt szinte teljesen megegyeznek. A hengerfejek kialakítása mindig az adott tüzelőanyaghoz illeszkedik, első alternatívaként a földgázüzemű X15N áll az ügyfelek rendelkezésére.

Ebusco 3.0 18m: Pillekönnyű sportbusz
Teszt

Ebusco 3.0 18m: Pillekönnyű sportbusz

Nem a hollandok találták fel a spanyolviaszkot, az alapjaiban újragondolt Ebusco már máshol is látott elvek alapján készült. Drága, ám rendkívül könnyű karbonelemekből építették, cserébe kevesebb akku kell bele és olcsóbban üzemeltethető.

Volvo FM Low Entry: Urbánus lowrider
Bemutató

Volvo FM Low Entry: Urbánus lowrider

Bemutatta legelső, kizárólag elektromos hajtással elérhető teherautóját a Volvo Trucks. A nehézkategóriás Volvo FM Low Entry elsősorban városi környezetben tudja megcsillogtatni a képességeit. Még London belvárosába is behajthat majd, ha befér.

Mercedes-Benz Actros L ProCabin: Kisimult arccal
Bemutató

Mercedes-Benz Actros L ProCabin: Kisimult arccal

Tavaly a Mercedes-Benz eActros 600 egy futurisztikus megjelenésű és rendkívül áramvonalas fülkével mutatkozott be. Már a dízelmotoros Actros L is elérhető a ProCabin fülkével, amelyhez új hatékonysági, kényelmi és biztonsági megoldások is társulnak.

MAN TGE Next Level: Szintet lépett!
Bemutató

MAN TGE Next Level: Szintet lépett!

Alapfelszereltségként olyan kényelmi és biztonsági felszerelésekkel gördül ki a gyárkapun a megújult MAN TGE, amire korábban felár ellenében is csupán értetlen ábrázattal és közönyös fejcsóválással reagáltak volna az újtehergépjármű-értékesítő kollégák.

Bus Euro Test 2024: Csendet kérünk!
Teszt

Bus Euro Test 2024: Csendet kérünk!

Öt új, helyileg kibocsátásmentes városi, városközeli buszt tettünk próbára Csehországban, hogy megtaláljuk a legjobbat közöttük. Haladó szellemiségű hajtásláncok, modern filozófiák és légies könnyedség csaptak össze egymással. Ki lesz a bajnok?

Spanyolországban koronázzák meg a minibuszok legújabb királyát
Hírek

Spanyolországban koronázzák meg a minibuszok legújabb királyát

Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg október 22. és 25. között a Feria Internacional del Autobús y del Autocar szakvásárt Madridban. Ott és akkor arra is fény derül majd, hogy melyik gyártó típusa kapja meg a Minibus of the Year trófeát.

Itt elmondhatod a véleményedet!