Hirdetés:

Nem számítottunk rá, hogy az új XD bemutatásával egyidejűleg a DAF a villamosítás terén is előreszalad. Immár négy, különböző méretű és rendeltetésű tehergépjárművük érhető el villanymotorral – az LF és a CF után mostantól az XD és az XF is.

Tovább bővült az elektromos meghajtású paletta az új DAF XD Electric és XF Electric teherautókkal. Akár 170–350 kilowatt teljesítményre és 1200–1970 newtonméter forgatónyomaték leadására képesek a legkorszerűbb PACCAR EX-D1 és PACCAR EX-D2 elektromotoroknak hála. A legfeljebb 271 kilowattot kínáló D1-es motor az XD sajátja, míg az erősebb D2 mindkét típushoz elérhető. A 2–5 modulból álló akkumulátorcsomagnak köszönhetően egyetlen feltöltéssel 200-500 kilométer közötti távolságot tehetnek meg.

Napközbeni rátöltéssel és optimális tervezéssel akár napi ezer kilométeres hatótávolság is elérhető

A gyors egyenáramú töltés az alapfelszereltség része, a váltakozó áramú töltés opcionális. Gyorstöltőkön 325 kilowatt teljesítménnyel a három modulból álló akkumulátorcsomag mindössze 45 perc alatt visszatölthető 0-ról 80 százalékra. Még a legnagyobb, ötmodulos is két órán belül teljesen feltölthető. Az extraként rendelhető fedélzeti töltő akár 22 kilowattos váltakozó áramú töltést tesz lehetővé, így olyan helyeken is megtankolható, ahol nem állnak rendelkezésre gyorstöltő oszlopok. Opcióként elérhető 650 voltos elektromos mellékhajtás is a felépítmény, például elektromos hűtőaggregát vagy elektrohidraulikus daru működtetésére. Ennek köszönhetően nincs szükség külön erőforrásra – a felépítmény is káros anyagok helyi kibocsátásától mentesen dolgozhat.

Három fülkeméretet kínálnak: a nappali fülke mellett hálófülke és magas tetős hálófülke is elérhető

Az újdonságok digitális műszeregységében külön kijelző mutatja a töltöttségi állapotot és a teljesítményleadást. Az opcionálisan rendelhető navigációs rendszer azt is kijelzi, hogy hol találhatók nyilvános töltőállomások. A fülke belsőtere indulás előtt automatikusan fűthető vagy hűthető a hálózati áramról, ez még tovább növeli a hatékonyságot és a hatótávolságot.

A jármű alkalmazásához igazítható az akkumulátorok elhelyezése az alvázon, így elegendő helyet biztosíthatnak az oldalról rakodó felépítmények vagy a daru letalpalói számára

A DAF nemcsak a hardvert szolgáltatja, hanem speciális útvonal-szimulációs modelleken alapuló, az adott felhasználásra szabott értékesítési tanácsokkal is támogatja ügyfeleit a zökkenőmentes átállásban. Emellett üzemeltetési támogatást is nyújt a PACCAR töltőinek teljes választékával, amelyek nemcsak a villanyos holland tehergépkocsikhoz, hanem más haszonjárművekhez, sőt még személygépjárművekhez is használhatók.

Ugyanolyan tetszetős külső megjelenéssel rendelkezik, mint a dízelmotoros változatok, de a kék díszítőelemek megkülönböztetik

A DAF XD Electric és XF Electric értékesítése már elkezdődött, a sorozatgyártás Eindhovenben, egy új üzemcsarnokban 2023 első felében kezdődik. A két típus 4×2-es vontatóként, valamint 4×2-es és 6×2-es felépítményezhető alvázként kapható, a nemzeti szabályoktól függően akár 50 tonna szerelvényössztömeghez.