Hirdetés:

Négyéves restaurálás után újra teljes pompájában ragyog a „Csipkerózsika” névre keresztelt DAF Torpedo, méltó a mögé kapcsolt buszfélpótkocsihoz. Íme, a DAF-múzeum legújabb büszkesége!

Igazi ikonnak számított ez a jármű az 1960-as években, ugyanis nagyvállalatok alkalmazottainak munkába és hazaszállítása volt a feladata. E munkáját a VIPRE kezdeményezés kereteiben végezte, a betűszó magától értetődően a „Vervoer Industrieel Personeel Regio Eindhoven” rövidítése, ami az eindhoveni régió ipari személyszállítását jelenti. A nyerges vontató állapota igencsak leromlott az évek során, így komoly kihívás elé állította az önkénteseket, amikor 2020-ban megérkezett az eindhoveni múzeumba.

Négy év kemény munkájának és lelkesedésének köszönhetően azonban „Csipkerózsika” felébredt hosszú álmából és szebb, mint új korában. Ehhez azonban az utolsó csavarig szét kellett szedni és felújítani. A DAF Torpedo újjáélesztése nemcsak technikai bravúr, hanem történelmi jelentőségű siker is. Az eindhoveni múzeum ezzel a projektjével megmentett egy ikonikus járművet az utókornak, és egyben egy egész korszaknak is emléket állított.

Nissan Hardbody: Keménykötésű kaliforniai
Történelem

Nissan Hardbody: Keménykötésű kaliforniai

Habár Amerika nem a visszafogott, észszerű méretű járművek hazája, mégis távolról is jól látható sikert könyvelhetett el a Nissan az ottani mércével kompaktnak számító Hardbody pickuppal.

Daimler Kardan-Lastwagen: Kardános kalandor
Történelem

Daimler Kardan-Lastwagen: Kardános kalandor

Ezernyolcszázkilencvenkilencet írunk, a helyi fuvarozást lovakkal, a távolságit pedig vasúton vagy hajóval végzik. A cannstatti Daimler-Motoren-Gesellschaft pedig máris patikába szalajtotta az univerzum legelső teherautójának harmadik változatát!

Mercedes-Benz Atego versenykamion: Repülő masztodon
Motorsport

Mercedes-Benz Atego versenykamion: Repülő masztodon

Ha csupán egy versenysorozatot ajánlhatnánk az optikai gyógyeszközöktől elhatárolódók számára, akkor a kamion-Eb lenne az. Nemcsak azért, mert a csemegebolt méretű bódék szemüveg nélkül is jól láthatók, hanem a földrengésszerű dübörgés miatt is.

Kindred Chevy 3100 Pick-up Truck: Drágán add az életed!
Pihenőidő

Kindred Chevy 3100 Pick-up Truck: Drágán add az életed!

Veterán járművekkel közlekedni sokunk számára életforma, míg másoknak csupán kényszerűség. Azonban, ahogy a macska sem foghat egyszerre künn s bent egeret, úgy az aggastyánok éltetése is bizonyos lemondásokkal jár. Biztosan így kell lennie?

Citroën Traction Avant 11 Commerciale: Előre fogott lovak
Történelem

Citroën Traction Avant 11 Commerciale: Előre fogott lovak

Kilencven esztendővel ezelőtt, 1934-ben prezentálta Traction Avant modelljét a Citroën. Az előremutató önhordó szerkezetű, elsőkerék-hajtású konstrukció mai napig meghatározza a korszerű személyautókat, valamint kishaszonjárműveket.

Morris 6cwt Van: Bájfurgon
Történelem

Morris 6cwt Van: Bájfurgon

Vágó István ötvenmillió forintért is sztoikus nyugalommal kérdezhette volna „A Legyen Ön is milliomos!” televíziós kvízjátékban, hogy melyik autómárka logójában gázol az Isis (vagyis Temze) folyóba egy ökör?! Természetesen a néhai Morris Motors a megfejtés.

Itt elmondhatod a véleményedet!