Hirdetés:

Sokan irtóznak a szabadidő-autók kategóriájától, mert öncélúan pazarló, hivalkodó, feleslegesen túlméretes járműveket látnak bennük. A visszafogott megjelenésű, praktikus Dacia Duster azonban a szerénységével elnyerte az emberek szimpátiáját.

Dés László és Bereményi Géza örökzöld slágere, a Nagy utazás, jutott eszembe a Journey felszereltségű szabadidő-autó láttán. Annak ellenére, hogy a Duster aktuális, második generációja még nem érződik túlságosan fáradtnak, máris megérkezett az utódja. Utóbbi végleg búcsút intett a Dacia B0+ platformnak és átköltözött a Renault–Nissan CMF-B LS moduláris padlólemezére. Reméljük a Duster ezzel a húzással sem fordít teljesen hátat a megfizethető és szerethető szabadidő-autók világának. Következzen a havasalföldi erdőkerülő aktuális nemzedékének búcsúdala.

Az ehhez hasonló földutakat tempósan haladva is pompásan kezeli a Duster

Felkavaró élmény

Lelkes terepjárós lévén kizárólag kiemelkedő képességekkel felvértezett angol, szovjet és indiai járművek várják, hogy elvigyem őket egy-egy saras körre. Közös vonásuk, hogy alvázasak, merevtengelyesek, összkerékhajtással, differenciálzárral és slendrián, de ismert kifejezéssel felezővel felvértezettek. Annak ellenére, hogy a nálunk járt Duster ezen tulajdonságok egyikét sem birtokolja, hiszen a sima elsőkerék-hajtású változatról beszélünk, régóta fentem rá a fogam. Ugyanis a manapság oly divatos szabadidő-autók közül a Dacia Duster az egyetlen, amelyik szimpatikus. Mégpedig azért, mert nem akar többnek látszani és nem akar többet mutatni, mint amire valójában képes. Vegán hab a tortán, hogy a legutóbbi időkig nem is került többe, mint amennyit ér. Vélhetően a csillagok ezen szerencsés együttállásának köszönheti világsikerét. Túlzás nélkül, hiszen bolygónk szinte minden szegletébe eljutott. Néhol ugyan Renault Duster vagy Nissan Terrano néven ismerik, de ez semmit sem von le az érdemeiből. Ha már a neveknél tartunk, egykor nyugaton a jobban csengő Dacia Duster néven vesztegették az ARO 10 különböző változatait. Habár a keleti piacra érkező terepjáróknál jóval jobb minőség és felszereltség jellemezte ezeket a modelleket, mégsem jött el az áttörő siker. Ennek legfőbb okát a Lada Niva jelentette, amit a tőkés piacokon is úgy vittek, mint az akciós szaloncukrot ezüstvasárnap.

Amíg nincs nagyon felázva a talaj, addig jól boldogul a susnyásban a Duster. Ellenkező esetben az összkerékhajtású változatot kell választani

Úton-útfélen

Alapvetően jó érzés terelgetni a kis „porolót” az elektromechanikus, változó rásegítésű, fogasléces kormányművel. Azonban középállásban kicsit bizonytalan, önmagától nem áll automatikusan teljesen középre. Így menet közben, ha enyhén valamelyik irányban marad, akkor bizony, önkéntelenül sávot fogunk váltani. Pedig jó a Duster útfekvése, még forszírozott kanyarban, képességeinek határához közelítve is kiszámítható marad és stabilan viselkedik. A feszesre hangolt, de hosszú rugóutakkal rendelkező futómű a nagyobb úthibákat elegánsan kezeli. Olyan egykedvűen siklik át rajtuk, mint egy hosszú halászbárka a Duna-delta viharban fodrozódó hullámain. Az útfelület kisebb hibáit azonban, a nem túl peres, téli mintázatú, lágy gumikeverékű abroncsok ellenére is közvetíti az utastérbe. A merev karosszéria a durva abúzusokat is hangtalanul viseli, cserébe 1500-as motorfordulat környékén csendes, de zavaró rezonancia hallható a jobb oldali ajtó burkolata felől, illetve abból az irányból. Sajnos a vezetőoldali napellenző felől is enyhe cicergés hallatszik.

Tágas és jól pakolható a csomagtér. Az összkerékhajtású változaté 64 literrel szűkebb

A másfél literes, 85 kilowattos (115 lóerő) dízelmotor az 1750–2750 fordulatszám-tartományban bocsátja rendelkezésünkre a legnagyobb, 260 newtonméteres forgatónyomatékát. Már ezres fordulatszámtól is a képes gyorsítani a járművet, sőt kicsivel alatta sem rángat vagy dadog, csupán morog. Lényegében alig valamivel az alapjárat felett fel lehet váltogatni a könnyen és egészen precízen kapcsolható sebességváltóval hatodikig. Az első fokozat elég rövid áttételezésű ahhoz, hogy kényelmesen felemeljük a lábunkat a tengelykapcsolóról és elinduljunk. Annál is inkább, mivel a Duster ezt gázadással segíti, tehát egyesben automatikus gázfröccsöt ad. Kerek öt liternél állapodott meg a tesztfogyasztás, amit a fedélzeti számítógép száz kilométerenként 4,5 liternek saccolt. Ez a körülményekhez viszonyítva nagyon jó eredmény, ugyanis az eső és a nagyon erős forgalom mellett sikerült a vietnámi delegációt is magunk elé engednünk. Meg kell jegyeznem, hogy ha történik is valami a gazdaságos menetmód aktiválása után, azt nagyítóval kell keresni, mert önmagában nem igazán észrevehető. A stop-start rendszer viszont jól és hatékonyan működik.

Még esőben és fele arányban aszfaltos, fele arányban saras, murvás emelkedőnél is hatékony a kipörgésgátló rendszer – tehát a normális helyzeteket jól kezeli. Azonban azzal, amikor az egyik kerék elemelkedik a talajtól, nem nagyon tud mit kezdeni. Ilyenkor nem elég a kipörgő kerék fékezéssel átvitt nyomatéka a Duster megmozdításához. Tehát jobb, ha lendületben maradunk. A bőséges szabadmagasság és jó terepszögek miatt legalább attól nem kell tartanunk, hogy idejekorán felhasalunk vagy leszakítjuk a műanyag elemeket. A fékrendszer hatékony, de hosszú alpesi lejtőknél érdemes számolni azzal, hogy a kis lökettérfogatú erőforrás miatt a motorfék még a kisebb fokozatokban is csupán jelzésértékű.

Szerény porördög

A korábbi kritikákkal ellentétben az ülések kellő oldaltartást biztosítanak. Valójában szürke eminenciásként teszik a dolgukat, mivel sem a kényelmükkel, sem pedig ennek hiányával nem hívták fel magukra a figyelmemet. Mindenesetre gyorsan megtaláltam a vezetéshez kényelmes üléshelyzetet, amiben a nem túl tág határok között állítható kormánykerék is a segítségemre „sietett”. Az első középső könyöktámasz túl könnyen csúszik előre és hátra. Szerencsére tisztességesen rátehénkedve felhagy rossz szokásával. Habár nem állítható a magassága, de számomra pont kényelmes alátámasztást biztosított. A hátul ülőknek jó hír, hogy az átlagos magasságom mellett is bőséges lábtér maradt mögöttem. Akik lemondanak az összkerékhajtás nyújtotta szabadságról és biztonságról, azok a megtakarított forintok mellett nyernek vele 64 litert. Az így 478 literes csomagtartó a hátsó ülések ledöntésével egészen 1623 literesre növelhető. Ezek a paraméterek a teljes értékű pótkerék nélkül értendőek, mégis jó érzés, hogy ott bujkál egy a csomagtér padlója alatt. Csupán a hátsó ülés háttámlája hajtható előre, így nem kapunk teljesen sík padlót a pakoláshoz. Ahogy rögzítőfüleket sem, szivargyújtó-csatlakozót viszont igen.

Vezető felé forduló középkonzol. Persze ettől még nem nő két veséje, de kezdetnek nem rossz

Komoly reggeli fagyok esetén is hatékony és gyors az ablakok leolvasztása és az utastér temperálása. Azonban addig sem kell dideregni, amíg megérkezik a szobahőmérséklet, ugyanis az egyfokozatú billenőkapcsolóval üzemelő ülésfűtés gyorsan kellemes meleget biztosít. Sötétben sem érezzük elveszve magunkat, hiszen nagyon hatékony a LED-fényforrással operáló tompított fény. Nem is illik hozzá a távfény izzóinak kicsit avítt, megsárgult fénye. Ide szúrom be, hogy aki elsőre megtalálja a fényszóró magasságállításának lehetőségét, annak fizetek egy kézműves sört. Figyelem, a kereséshez nem ér igénybe venni a gyári navigáció segítségét! Véleményem szerint úgyis teljesen felesleges lenne, hiszen az aktuális rendszerek képi világához képest olyan elavult benyomást tett rám, hogy garantáltan sosem venném igénybe a tudását. Annál is inkább, mivel USB-kábelen keresztül fürgén és gond nélkül csatlakozik az Android Auto a telefonunkhoz.

Menet közben a francia hagyományokat követve a mutató és a bemutató ujjunkkal tudjuk a hangerőt és a telefonhívásokat kezelni a kormánykerék mögötti konzolon. A kamerarendszer jóvoltából álló helyzetben is teljes, 360 fokos képet nézegethetünk a Duster közvetlen környezetéről. Hála istennek az üdvözlő és búcsúzó hangeffektek kikapcsolhatók, mert a vuvuzela kürtöket idéző tülkölés elég idegesítő. A Duster sokkal diszkrétebb, ráadásul megalapozott hang- és fényjelzéssel adja tudtunkra, ha menet közben behúzva felejtettük a rögzítőféket. Ebben az árkategóriában nem várt meglepetés, hogy a motorháztető teleszkópokra támaszkodik. Ha gonosz akarnék lenni, arra gondolnék, hogy ez nem lehet véletlen. Azonban a Dacia Duster a német autóklub legfrissebb meghibásodási adatai (ADAC Pannenstatistik 2023) alapján a megbízható járművek közé tartozik. Nemcsak az újak, hanem a tízesztendősek is. Rég elmúltak azok az idők, amikor a Dacia esetében azt jelentette a szabadidő-autó elnevezés, hogy rámegy a szabadságunk, mire otthon összeszereljük és működőképessé varázsoljuk a verdát.

Az elsősorban dízelmotoros Dacia Duster kiemelkedően jó választás mindazoknak, akik egy megbízható munkásautót keresnek. Legyen szó a haszonjárműről vagy a személyautóról, az összkerékhajtású vagy csupán elsőkerék-hajtású változatról. Egyszerű, de hasznos extráival gyakran már a legelső út során megszeretteti magát. Kifejezetten sok Dacia Duster fut a flottánkban, mivel ügyfeleink számos terepmunkát igénylő munkakör mellé választják. A cégvezetők többsége rájött, hogy a jelentős hasmagasság, és az egyszerű, de megbízható konstrukció egy problémamentes, strapabíró céges autóvá varázsolják a Duster szabadidő-autót. Szerviztapasztalatunk alapján az AdBlue-adagolót érintő egykori típushibáját az újabb példányok már kinőtték, azonban a világítás bajuszkapcsolója a vártnál hamarabb megadhatja magát.

Hollós Norbert műszaki specialista és szupervizor

Fókuszálj a lényegre!

Kicsit csalódott vagyok ugyan, hogy nem tudtam kipróbálni az összkerékhajtás képességeit, mégis örülök, hogy közelebbről is megismerhettem a kompakt SUV-kategória méltán népszerű matadorját. Használati értékben és ár-érték arányban még mindig nincs kivetnivaló benne. Aki hajlandó lemondani a presztízsről, és nem a szomszéd irigységét táplálva, hanem saját igényeinek megfelelően keres egy megbízható járművet, az jól jár a kis szabadidő-autóval. Izgalommal várjuk az utódját!

Műszaki adatok
Hajtáslánc, felépítés
Soros, négyhengeres, hengerenként négyszelepes, közvetlen közös nyomócsöves befecskendezésű, folyadékhűtésű, négyütemű dízelmotor változó geometriájú turbófeltöltővel és töltőlevegő-hűtővel. Euro 6d minősítés kipufogógáz-visszavezetéssel, részecskeszűrővel és SCR-rendszerrel.
Összlökettérfogat (cm³):1461
Legnagyobb teljesítmény (kW(LE)/1/min):85(115)/3750
Legnagyobb nyomaték (Nm/1/min):260/1750
Motor elöl, keresztben beépítve, elsőkerék-hajtás, hatfokozatú kézi kapcsolású sebességváltó. Önhordó acélkarosszéria, ötajtós, ötszemélyes utastér, csomagtér felfelé nyíló hátsó ajtóval.
Kétkörös, hidraulikus fékrendszer, rásegítéssel, elektronikus menetstabilizáló blokkolásgátlóval, elektronikus fékerő-elosztóval, vészfékrásegítővel; elöl belső szellőzésű tárcsafék (átmérő 280 mm), hátul dobfék
Kormánymű:fogasléces, rásegítéssel
Futómű elöl:MacPherson, csavarrugó, hidraulikus lengéscsillapító, keresztstabilizátor
Futómű hátul:csatolt hosszlengőkar, csavarrugó, hidraulikus lengéscsillapító, keresztstabilizátor
Gumiabroncsok gyártmánya és mérete:Semperit Speed-Grip 5 215/65 R 17 HXL
Méretek, tömegek
Hosszúság/szélesség (tükrökkel)/magasság (mm):4341/1804 (2052)/1693
Tengelytáv (mm):2673
Nyomtáv elöl/hátul (mm):1563/1570
Szabadmagasság (mm):217
Fordulókör átmérője (m):10,7
Saját tömeg (kg):1354
Hasznos teherbírás (kg):498
Megengedett össztömeg (kg):1852
Vontatható pótkocsi tömege fékkel/fék nélkül (kg):1200/710
Tüzelőanyag-tartály térfogata (l):50
AdBlue-tartály térfogata (l):15,1

Csomagtér térfogata alaphelyzetben/ledöntött üléstámlával (l):478/1623
Csomagtér szélessége (mm):995–1155
Csomagtér magassága kalaptartóig/mennyezetig (mm):490/890
Csomagtér hosszúsága alul/felül (mm):970/700
Hossza előredöntött hátsó üléstámlával (mm):1700
Rakodóperem magassága (mm):715
Rakodónyílás szélessége/magassága (mm):935–985/720–775
Nyitott csomagtérajtó alsó szélének magassága a talajtól (mm):1835

Szélesség fejmagasságban elöl/hátul (mm):1020/1015
Szélesség könyökmagasságban elöl/hátul (mm):1375/1420
Utastér hosszúsága (mm):1640
Padlómagasság a talajtól (mm):390
Ülésmagasság elöl a talajtól/padlótól (mm):695–745/305–355
Ülőlap hosszúsága/szélessége elöl (mm):500/480
Háttámla magassága/szélessége elöl (mm):635/480
Vezetőülés állítási úthossza (mm):220
Ülésmagasság hátul a padlótól (mm):360
Ülőlap hosszúsága/szélessége hátul (mm):430–470/1230
Háttámla magassága/szélessége hátul (mm):585/1255
Lábtér elöl/hátul (mm):840–1050/620–835
Fejtér elöl/hátul (mm):950–1015/940–975
Kormánykerék átmérője (mm):365
Kormánykerék állíthatósága tengelyirányban/arra merőlegesen (mm):40/40
Kormányfordulatok száma végállástól végállásig:3,1
Kormánykerék távolsága a váltógombtól (mm):260
Kapcsolási úthossz az I. és a II. fokozat között (mm):120
Menetteljesítmények, költségek
Legnagyobb sebesség (km/h):183
Fogyasztás WLTP-szabvány szerint kombinált (l/100 km):4,8
Ciklusfogyasztás (l/100 km):5
A megengedett sebességhatárokat betartva fele részben lakott területen és fele részben lakott területen kívül, terhelés nélkül.
Mérési körülmények:1 személy, 8 Celsius-fok, nedves úttest, enyhe szél, erős forgalom, kikapcsolt légkondicionáló, aktivált takarékos menetmód.

A modell bruttó alapára (Ft, áfával):7 889 000
Garancia:5 év vagy 100 000 km
Országos szervizhálózat tagjainak száma:50

Gördülékenyebb villamosítás
Hírek

Gördülékenyebb villamosítás

Hozzájárul a járműparkok villamosításának felgyorsításához a Bridgestone Mobility Solutions, valamint a flottakezelés és telematika terén európai piacvezető Webfleet.

Renault Arkana E-Tech full hybrid 145: Titokban Janus-arcú
Teszt

Renault Arkana E-Tech full hybrid 145: Titokban Janus-arcú

Néhány szabadidő-autó a Szahara átszelésének képességével bűvöl, azonban a Renault Arkana nem tartozik közéjük. Letisztultnak mondható, kupészerű sziluettje inkább a sportosságot hangsúlyozza. Természetesen pont annyira atléta, mint mocsárjáró!

MG HS 1.5 T-GDI: Középértéken számolva
Teszt

MG HS 1.5 T-GDI: Középértéken számolva

Kelet felől érkező orkánerejű fuvallatok rázzák meg az európai piacot, alaposan felkavarják az állóvizet. Ezek hátán repült közénk az MG HS is. Nehéz eldönteni, hogy a kvalitásaihoz képest kedvező az ára vagy pedig olcsóságához képest ilyen igényes.

Egységben az erő!
Hírek

Egységben az erő!

Világlátott olvasóink számára minden bizonnyal ismerősen cseng az 1957-ben alapított Építőipari Szállítási Vállalat, azaz ÉPFU neve. Ennek 1992-ben alakult jogutódja, az Inter-Épfu Kft. jelentős flottabővítést hajtott végre az utóbbi esztendőben.

Renault Megane E-Tech 100% Electric EV60: Felsőbb osztályba lépne
Teszt

Renault Megane E-Tech 100% Electric EV60: Felsőbb osztályba lépne

Már a francia nép büszke gyermekei is csak bőrülésben, Harman Kardon audiorendszert hallgatva tudják elképzelni napjaikat. Mindenki egyre jobban a prémiumtermékek felé igyekszik húzni. Avagy érdekes értékek egy történelmi név modern értelmezése mögött.

Itt elmondhatod a véleményedet!