Hirdetés:

Kiváló lehetőségek rejlenek a dízel autóbuszok utólagos villamosításában, amikor is a teljes hajtásláncot tisztán elektromosra cserélik. A brit Equipmake és Kleanbus komplett megoldásokat kínálnak erre, az objektív előnyök pedig önmagukért beszélnek.

Elsőre bonyolult, jelentős kompromisszumokkal járó, időigényes és költséges beavatkozásnak tűnik, hogy egy autóbusz teljes hajtásrendszerét dízelüzeműről elektromosra cseréljék. Sok üzemeltetőnek bizonyára a legmerészebb elképzelései között sem fordulna meg ilyesmi. Ám alaposan rácáfol erre több vállalkozás megoldása is.

Az Equipmake teljesen saját fejlesztésű, moduláris és az adott járműre méretezhető, nulla károsanyag-kibocsátású hajtáslánca, a ZED (Zero Emission Drivetrain) bármilyen távolsági buszba beépíthető utólagosan, akár emeletes modellekbe is. Ráadásul úgy, hogy ez nem csökkenti a poggyásztér befogadóképességét, illetve az utaskapacitást. A beépített lítiumion akkumulátorcsomagtól függően a hatótávolság akár a négyszáz kilométert is elérheti, ami száz kilowatt töltőteljesítmény mellett napközbeni rátöltéssel még jelentősen növelhető. Ehhez persze a vállalat rendkívül hatékony, szabadalmaztatott temperáló rendszere is hozzájárul, amely az akkucsomagot, a villanymotort és az invertert is mindig optimális üzemi hőmérsékleten tartja. További előny, hogy a típusra szabott tervezést követően maga az átépítési folyamat csupán néhány munkanapig tart, így az autóbusz nem esik ki sok időre a munkából. Mindemellett a szívátültetés még költséghatékony is, ugyanis feleannyiba sem kerül, mint egy megfelelő kategóriájú új elektromos autóbusz beszerzése. Mivel egy autóbusz üzemi élettartama nem ritkán eléri a húsz évet, az üzemeltetők még akkor is jelentős költségmegtakarítást érhetnek el, ha ennek az időtartamnak nagyjából a felénél végeztetik el a hajtáslánc átépítését. Ugyanis ezt követően nemcsak az autóbusz energiaköltségei, hanem a szervizkiadásai is számottevően csökkennek. Sőt, az utólagos átépítés járművenként körülbelül kilencven tonna szén-dioxid kibocsátását takarítja meg az új buszok legyártásához képest. Az Equipmake tavaly a Big Bus Tours vállalatnak tíz Ankai emeletes városnéző buszt alakított át elektromossá. A 327 kilowattórás akkucsomagjuk 192 kilométer hatótávot biztosít. Míg a Newport Transport flottájában nyolc emeletes buszt villamosított a cég. Az öt dízel ADL E400 és három hibrid Volvo B5LH alvázú buszba 218, illetve 382 kilowattórás akkumulátorok kerültek, 144, illetve 240 kilométer hatótávot eredményezve.

A szintén brit Kleanbus cég is moduláris elektromos hajtásláncot kínál szinte bármilyen autóbusz utólagos villamosításához, amelynél a vezető beszállítóktól érkező részegységeket a saját fejlesztésű szoftverével egészíti ki. Ezáltal sokféle motor és akkumulátor szerepel a kínálatában, amelyekből mindig az adott üzemeltetői igényekre optimális hajtásrendszer állítható össze. A felhasznált villanymotorok nem tartalmaznak állandó mágnest, így nem igényel ritkaföldfémeket az előállításuk. Az adott típusra vonatkozó fejlesztést és tesztelést követően két hetet sem vesz igénybe az egyes buszok átépítése. A Kleanbus számításai szerint a villamosított modellek üzemeltetési költsége harmadára csökken a korábbi, dízelmotoros állapothoz képest. Az átalakított buszok beszerzése pedig egy új elektromos busz árának ötödébe kerül, ráadásul a Kleanbus különféle lízingkonstrukciókat is kínál ügyfeleinek, például lízingelhető csak az akkumulátor vagy a teljes jármű is. A gyártó továbbá a telephelyi töltő-infrastruktúra kiépítésében is partner. A Kleanbus tavaly ősszel állapodott meg a Lothian üzemeltetővel 18 darab Volvo B5TL alvázú, emeletes, dízelüzemű autóbusz átépítéséről.

Ezek a példák azt mutatják, hogy valóban nagy jövő áll a buszok utólagos villamosítása előtt, ami fontos áthidaló lépés lehet az elektromos autóbuszokra való átállásban.

Szikrázó szépség
Hírek

Szikrázó szépség

Bemutatta legújabb elővárosi és helyközi villanybuszát a Volvo Buses.

Öntudatos alagutas
Hírek

Öntudatos alagutas

Kontinensünkön első alkalommal szorgoskodik alagutat is érintő fordában egy önvezető városi autóbusz.

Fellélegeznek
Hírek

Fellélegeznek

Szolgálatba állt az ezredik elektromos autóbusz Londonban, egy Wrightbus StreetDeck Electroliner.

Buszvezetők elleni erőszak: Veszélyes üzem
Háttér

Buszvezetők elleni erőszak: Veszélyes üzem

Jól jellemzi zaklatott világunkat és feszült mindennapjainkat, hogy határozottan megemelkedett az autóbusz-vezetők ellen irányuló erőszakos cselekmények száma az elmúlt évek során. A Volánbusz felméréssel igyekezett az okokat feltárni.

Gyalogos- és kerékpáros-balesetek: Figyeljünk a védtelenekre!
Háttér

Gyalogos- és kerékpáros-balesetek: Figyeljünk a védtelenekre!

Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) főtitkára a gyalogos- és kerékpáros-közlekedés biztonságának alakulásáról számol be. Haszonjárművel lakott területen közlekedve bizony egy pillanatra sem lankadhat figyelmünk!

Itt elmondhatod a véleményedet!