Véget ért a kamion-Európa-bajnokság 2017-es szezonja. A korábban kialakult sorrenden a spanyol versenyhétvége nem változtatott: a cseh Adam Lacko az új bajnok, Jochen Hahn a dobogó második, míg Kiss Norbi a harmadik fokán zárta az idényt.
Hirdetés:

Igazán mozgalmas idényt tudhatunk magunk mögött: a kamion-Európa-bajnokság korábbi nyolc versenyhétvégéje bőven gondoskodott látványról és izgalomról. Nem volt ez másként a szezonzáró, kilencedik hétvégén sem, hiszen matematikailag még bármi megtörténhetett a dobogós helyek körül. Végül a két nap futamai a korábbi sorrenden nem változtattak, pedig a versenyzők mindent megtettek az extra pontok megszerzéséért.
De nézzük inkább sorban a két nap történéseit! A szombati versenynap jól indult a hazai szurkolóknak, hiszen a spanyol Antonio Albacete otthoni pályán megszerezte a nagy esélyes Adam Lacko elől az egyes rajtrácsot, így az idényben először indulhatott az első helyről. Kiss Norbi eredményét sebességtúllépés miatt érvénytelennek minősítették, így csapattársa mellől a tizedik helyről vághatott neki az első futamnak. A szombati első futamban magabiztosan irányította MAN versenygépét a spanyol versenyző, hiába üldözte őt kitartóan Adam Lacko, Antonio Albacete rajt-cél győzelmet aratott. És ezzel el is dőlt a 2017-es szezon bajnokságának legfontosabb kérdése, a második helyért járó pontok elegendő előnyt biztosítottak Adam Lacko számára ahhoz, hogy élete első Európa-bajnoki címét megszerezze. A tavalyi bajnok, Jochen Hahn itt elbúcsúzhatott az ismételt bajnoki címtől, ugyanakkor megnyugodhatott, ugyanis a bajnokság második helyéért folytatott harcban nagy riválisa, Kiss Norbi, műszaki hiba miatt feladni kényszerült a futamot.

 -

A monstrumok csatája nemegyszer ütközéssel végződik, mint azt Jaramában is láthattuk

A második futamban az élről induló portugál versenyző, Jose Rodrigues nem sokáig örülhetett első helyének, ugyanis a rajt után nem sokkal elmérte a féktávolságot, és a kavicságyon állt meg MAN kamionjával. Innen mindenki nagy meglepetésére az ötödik helyről feljött cseh versenyző, David Vrsecky került az élre. És hiába támadta őt az előző futamon győzelmet szerzett spanyol versenyző, Antonio Albacete, a Freightliner versenygépet vezető cseh pilótát intette le elsőként a kockás zászló, igaz, mindössze 0,571 másodperc különbséggel. A mögöttük következő trió szintén komoly csatákat vívott a jobb helyekért, de mivel mindegyikük egyúttal elszántan védte a helyét, ezért itt a sorrend nem változott. A két IVECO versenygép futott be a harmadik, illetve a negyedik helyen, Gerd Körber mögött Jochen Hahnt intette le a kockás zászló. És habár Kiss Norbi mindent megtett, hogy az előző futamon a kieséssel elvesztett pontjait pótolja, erőfeszítése csak az ötödik helyre volt elegendő.
A vasárnapi első futamon Kiss Norbert és a tankpool24 Mercedes-Benz kamionja magabiztos rajt-cél győzelmet aratott, ezzel a szezonban hatodszor állhatott a dobogó tetejére. Ezzel a győzelemmel egyúttal bebiztosította Európa-bajnoki harmadik helyét is. A futamban a második helyért a tavalyi és idei bajnok küzdött egymással, végül Jochen Hahn egy óvatlan pillanatban sikeresen leelőzte Adam Lackót. A futam többi része a megszokottnál nyugodtabban telt, talán csak a spanyol szurkolók lehettek egy kicsit csalódottak, hiszen Antonio Albacete a negyedik helyről a nyolcadikra csúszott vissza.

 -

Kiss Norbi a szezon hatodik futamgyőzelmét ünnepelte Spanyolországban, és egyúttal az Európa-bajnoki dobogó harmadik fokát is megszerezte

A vasárnapi második futamon, amely egyben a szezon utolsó futama is volt, ismét spanyol győzelemnek örülhettek a szurkolók, az első helyről induló Antonio Albacete jelentős, 6,6 másodperces előnnyel vezette célba MAN versenygépét, így egy hétvége alatt két aranyérmet is szerzett. A második helyen Jochen Hahn végzett, miután megelőzte a szintén IVECO kamionnal versenyző márkatársát, Gerd Körbert. A szombati második futamon győzelmet szerzett  David Vrsecky itt nem volt szerencsés, ugyanis Steffi Halmmal folytatott csatájában Freightliner versenygépe annyira megsérült, hogy kénytelen volt feladni a futamot. A német hölgy így a vasárnapi második futamot, illetve a bajnokságot is a negyedik helyen zárta kék MAN kamionjával. Kiss Norbi nem tudta megelőzni a német Sascha Lenz MAN gépét, így a hatodik helyen zárta a futamot.

 -

Erre a látványra nagyjából fél évet kell várnunk, mikor elkezdődik a 2018-as szezon

A 2017-es szezonban új bajnokot koronáztak, a cseh Adam Lacko 38 pontos fölénnyel zárta a ponttáblát a tavalyi bajnok, Jochen Hahn előtt, megszerezve ezzel pályafutása első Európa-bajnoki címét. A korábbi kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbi második évadát töltötte a tankpool24 csapatnál, ahol a tavalyi ötödik hely után, idén már egészen a dobogó harmadik fokára vezette Mercedes-Benz gépét. A versenysorozat jövőre is folytatódik, a versenynaptárat hamarosan közzéteszik a szervezők. Mi izgatottan várjuk, milyen változásokat hoz a következő év a csapatok és versenyzők körében. Az már tudjuk, hogy a sportág egyik legendás alakja, „Mr. Truck Race”, vagyis Gerd Körber harminc év után befejezi kamionversenyzői pályafutását. 

A 2017-es szezon végeredménye
PozícióNévKamionNemzetiségPontszám
1Adam LackoFreightlinercseh381
2Jochen HahnIVECOnémet343
3Kiss NorbertMercedes-Benzmagyar315
4Stephanie HalmMANnémet298
5Antonio AlbaceteMANspanyol255
6Sascha LenzMANnémet184
7Gerd KörberIVECOnémet153
8David VrseckyFreightlinercseh150
9André KursimMercedes-Benznémet88
10José RodriguesMANportugál70

 

A csapatok eredményei a 2017-es szezon végén
PozícióCsapatKamionPontszám
1Buggyra RacingFreightliner558
2Die Bullen von IVECO MagirusIVECO518
3Team Reinert AdventureMAN505
4Team Tankpool 24 RacingMercedes-Benz429
5Truck Sport Lutz BernauMAN354