Hirdetés:

Nem akármilyen újdonságok vártak az International Pick-Up Award zsűrijére! A görög főváros közelében a tengerparton, valamint aszfalton és nehéz hegyi terepen róttuk a köröket. E benyomások után szavaztunk arról, ki érdemli meg az aktuális trófeát.

Tiszta szerencse, hogy mindig az objektivitás vezérel minket! Ellenkező esetben a felsorakozott járműveket meglátva nem úsznánk meg anélkül, hogy az érzelmeink is befolyásoljanak egy-egy pickup tulajdonságainak értékelése során. Csábító vonalak és dögös külső vonzzák a szemet, feltűnő kipufogóhang dobogtatja meg a szívet, az utastérben pedig méretes digitális kijelzőkön futó szoftverek kelletik magukat. Az idei verseny egyrészt arról szólhat, hogy a Ford vagy a Volkswagen – esetleg mindkettő a favorit. Hiszen a Ranger és az Amarok alapvető műszaki alapja egy közös platform, azonos hajtáslánc-variációkkal és átfedésekben is bővelkedő gazdag opciókkal. A Ranger-családból kiemelkedik a Raptor, amely inkább a terepes feladatokra termett és a gazdáját is hangsúlyozó, maszkulin autónak is kiváló. Ez utóbbival vetélkedhet a Toyota, ahol a GR-sorozat második generációs Sport kiadása egy szűkebb réteget, az ínyenceket célozza meg. A sok csillivilli mellett ezekről sem hiányzik a szokványos plató, így két tereprali között cementszállításra is alkalmasak. Egy másik mérlegelés is időszerű! Egy pickup őrizze-e a klasszikus értékeket, a kipróbált formavilágot, az egyszerűséget, a munkás hétköznapok megbízható, igavonó jellegét? Vagy immár itt az ideje a továbblépésnek és irány Amerika?! Kipróbáltuk, hogy hová fejlődött a két éve győztes Hilux és milyen az, amikor egy haszongépjármű csúcstechnikájú megoldásokkal igyekszik elvarázsolni leendő vevőit.

Továbbra is hódít ez a jármű-kategória világszerte, hiszen minden harmadik eladott kishaszonjármű egy pickup! Az alapfeladatuk a szállítás, de egyre hangsúlyosabbak a szabadidő eltöltéshez alkalmazkodó funkciók. Amióta a duplafülke az általános és a hátsó sorban is egyre nagyobb a hely, családi járműként is népszerűek. Európa is fokozatosan zárkózik fel a felhasználók sorába, így fontos, hogy lássuk, mi is történik ezen a területen. A Ford például 180 országban értékesít, de a Volkswagen és a Toyota is globális szereplő. A japán tavaly a legnépszerűbb gépkocsik világszintű tízes toplistáján a legkelendőbb kishaszonjárműként szerepelt.

Hetedik alkalommal gyűlt össze az eredetileg az International Van of the Year újságíró-szervezet által alapított, mára 18 országot képviselő, önálló zsűri. A gyártók prezentációjával kezdődött a görögországi program is, majd az első napot az országúti tesztvezetéssel töltöttük. Ezután jött a kedvencem, a terepes menetelés, a küzdelem az elemekkel. A terepes szekció egy hegyoldalban kijelölt körülbelül öt kilométeres körút volt, néhány helyen kifejezetten kritikus, csak aktivált összkerékhajtással abszolválható szakasszal. A fizikai határokat csak óvatosan feszegettük: az első számú szempontot jelentő biztonsághoz a járművek vezetéstámogató rendszerei is egyre jobban hozzájárulnak. Melyik gyártó képviselője veheti át a díjat? Erre a bejelentésre november végéig, a lyoni Solutrans 2023 kiállításig várni kell. Addig azonban lássuk, mi alapján születik a döntés!

Ford Ranger, a világfi

Négy kontinens hat gyára ontja a Ranger járműveket szerte a világba. A legújabb generáció 2022-ben mutatkozott be, az aktuális formavilágot az amerikai nagy testvér, az F-150 ihlette. A vezetőtér kialakítása is az amerikai trendet követi. A kor követelményeinek megfelelő műszaki tartalom pedig kötelező, és ez az a terep, ahol a legnagyobb a versengés a vevők kegyeiért. Így elképesztő, hogy nyolc felszereltség és sokszor ennyi variációi közül választhatnak a Ranger rajongói. A Raptor áll a lista élén, mindenki azt akarta kipróbálni. Az országútra jobban való többi variáns közül több is versenybe szállt: a V6-os dízelmotoros Wildtrak és a kétliteres, két turbófeltöltős dízelmotorral felszerelt Wildtrak, valamint a Tremor, az egyik legolcsóbb kivitel. Ez utóbbi az egyetlen, amiben hagyományosnak mondható váltókart találunk – igaz, ezzel is automatikus egységet vezérlünk. Minden másban az egyszerű, remekül használható apró joystickszerű vezérlő dolgozik. Bár csak minimálisan nőttek a külső méretek az elődhöz képest, de klasszissal nagyobbnak látszik a Ranger. Főleg a homlokfelület magassága hangsúlyozza ezt. Az öngyulladós motorválaszték alsó vége a „kétturbós” kétliteres 151 kilowattal (205 lóerő), míg a V6-os a 177 kilowatt (240 lóerő) teljesítményével maga a tesztoszteronbomba. A tízfokozatú automatikus váltó kellemes vezetési élményét az országúton csillagos ötösre értékeltem.

A terepes szakaszon érezhetően jobb kombináció az összkerékhajtás mellé a nagyobb teljesítmény. Főleg, ha megfelelő abroncs is társul a hajtáshoz. Akár tartósan is használhatjuk az elektromosan vezérelt összkerékhajtást, a négyállású tekerőgomb menet közben is álltható. A tengelyenkénti és a középső differenciálzár bekapcsolása után szinte nincs akadály, ami ne lenne leküzdhető. A fogyasztásról ilyenkor ne nagyon beszéljünk, de konszolidált környezetben, tudatos vezetéssel a V6-osnak is elég tíz liter száz kilométerenként. Az 1,0 tonnát is meghaladó hasznos terhelés mellett 3,5 tonnát vontathatunk, ráadásul az utánfutó fékrendszerét elektronikusan vezérlő rendszer vigyáz a biztonságra. A felfüggesztésre egy rossz szavam nem lehet. Üresen ki szokott jönni a jellegzetes pattogás már a kisebb göröngyökön is, de itt nem volt ilyen. A piacon kapható legújabb vezetéstámogató, valamint biztonsági rendszerek garmadája kényezteti a vezetőt. A duplakabin mögött is 1613 milliméter hosszú plató a legnagyobb a kategóriában. Csak pár elemet emelnék ki az okosságai közül. Ilyen a 12, illetve 220 voltos aljzat, amelyek segítségével szinte egy munkaasztal tárul elénk a hátsó ajtó lenyitásával. A platóajtó pehelykönnyű mozgatását egy rásegítő mechanizmus varázsolja ilyenné. Legújabb találmány a tetősínek felső éléből kipattintható és egyszerű mozdulattal derékszögben befordítható, rögzíthető kereszttartó. Jó hosszú rakománynak is biztos alátámasztást nyújt a Ranger a plató felett elcsúsztatható hídelemmel. Annyira kézenfekvő lehetne máshol is a plató mindkét sarokrészén, az oldalra nyúló lökhárító vonalában kialakított egy-egy fellépő.

A Raptor a hűtőrácson kiabáló hatalmas Ford-feliratról ismerszik meg. Ez az F-150 Raptor nagy testvérek keménységére, szívósságára is utal, jelzi e kivitelek különleges misszióját. A motorja hathengeres, két turbó lélegezteti. A 215 kilowattos (292 lóerő) egység nem igazán spórolósan égeti a benzint. Cserébe 7,9 másodperc alatt gyorsul százra. Erősített alváz, masszív Fox Racing futómű adják a különleges terepes képességek alapját, de felkészítették az országúti kényelmes utazásra is. És még valami! A hangélmény is fenomenális. Erről ritkán beszélünk, főleg úgy, hogy itt a hangolható kipufogóknak köszönhetően a normál mellett választható egy hangos sportos és egy nagyon hangos, Baja beállítása is. A feltűnési viszketegség kezelésére így már tökéletes. Nekem inkább az tetszik benne, hogy a vonzó külső, az ízléses belső és a felső kategóriás műszaki tartalom mellett nagyon alkalmas a terepes feladatok megoldására is. Azaz, ha már áldatlan körülmények között kell dolgozni, akkor a munkaeszköz legalább legyen szerethető, megbízható, minden helyzetben hadra fogható. A Raptor ilyen!

Toyota Hilux GR Sport II, a versenyző típus

Nem hiányozhatott a megmérettetésből a világ másik legendás pickupja, az 55 sikeres évet maga mögött tudó és 20 millió fölötti eladással büszkélkedő Hilux. Európában 2012 óta lendült nagyot az eladás, majd a konkurensekhez mérhető erős motor hiánya az évtized végére visszavetette a keresletet. Aztán 2021-ben megérkezett az Invincible, és a „legyőzhetetlen” kivitel a nevéhez hűen el is vitte az IPUA-trófeát. Ezt jelentős részben a 2,8 literes, 150 kilowattos (204 lóerő) dízelmotornak köszönhette. Ez egyrészt nagyon jót tett a terepjáró képességek növelésének. Másrészt teljesíti a vásárlói igényeket is, amelyek az elmúlt időkben az erőteljesebb motorok irányába mozdultak el. Emlékszem, nálam is ez volt a nyerő, de mi jöhet még? A GR Sport II az új zászlóshajó!

Annyira új, hogy a prezentációt követő nap volt az európai premier, gyakorlatilag mi láttuk, mi vezettük először a kontinensen. A Sport megjelölés azt sugallja, hogy a Dakar-ralis sikerek inspirálta jármű feltételezhetően csak egy viszonylag szűk réteget céloz meg. Azokat, akik nem a haszonjárműves tulajdonságaiban, hanem inkább a vélt vagy valós terepralis képességeiben látják a fantáziát. Bár ki tudja, ha jó az ár, akkor még akár a Raptor nyomába is érhet. Előzetesen kaptunk adatokat a méretváltozásokról, de a valóság az, hogy csak látszatra nagyobb az elődjénél. A kocsitest teljesen megegyezik a Hilux Invincible méreteivel. Például csak a kerékjáratoknál brutálisan kitüremkedő műanyagburkolat teszi szélesebbé. Azért ez nem csak szemfényvesztés, hanem eltakarja a nyomtáv masszív – elöl 140, hátul 155 milliméteres – szélesítését. A szabadmagasság 20 milliméteres emelése, a terepszög elöl és hátul 1-1 fokos növekedése szinte észrevehetetlen. De mindez így együtt már biztosan javítja a jármű stabilitását, a terepképességeket. Elöl nagyobb, 17 colos a féktárcsa, hátulra pedig a dobfék helyett 15 colos tárcsafék került.

Feltűnőek kívülről az utastér vonalait követő légterelők és a már-már sportautókat idéző új lökhárító. A kormány mögött is ez az érzés – valami különlegességben ülök. Az új középső képernyő a korábbinál nagyobb – de továbbra sincs optimális helyen, lefelé kell nézni rá. Ezt szép vonalak, minőségi felületek és GR-logók igyekeznek ellensúlyozni. Ilyen emblémát találunk a kormánykerékben és az üléstámlákba szőve, azért hogy ne feledjük, miben is ülünk. Ezek a Toyota Gazoo Racing versenyistálló sikereit hivatottak a tulajdonos lelki szemei elé idézni. Alapvetően azért minden ismerős. A váltókar megmaradt, annak funkciói is, a takarékos és az erőteljes programot előhívó gombok könnyen elérhetők. Az országúton felidéződnek a legutóbbi hosszú utazásom során tapasztalt pattogások. Talán mintha e változatban kisebb mértékben lennének jelen, és csak bizonyos szintet meg nem ütő útminőség esetén, illetve leginkább terepen. A jobb oldali ülésben a köves úton egy gödörbe futva volt is kellemetlen tapasztalatom, gyakorlatilag lefejeltem az ajtó feletti kapaszkodót.

És itt kellett elgondolkodni azon is, hogy terepen nyilván könnyebb kezelni a fizikai gombokat, kapcsolókat, mint egy érintőképernyős monitort. Bár nagy élvezet volt a járművet vezetni, az dinamikus, jól irányítható és erőteljes is volt, de egyáltalán nem éreztem, hogy hú micsoda versenyautó. Hát persze, hisz a versenycsapat logói ellenére ez mégis csak egy haszongépjármű!

Volkswagen Amarok, az igyekvő

Piaci bevezetésekor fényes jövőt remélt a Volkswagen a pickupjának, ám ez nem valósult meg, így néhány évig téli álmot aludt a típus. Egy jó döntés, egy gyümölcsöző együttműködés eredményeképpen aztán újjáéledt – és jobb, mint valaha! Tisztázni kell már az elején, hogy bár sokat tettek a Volkswagen tervezői annak érdekében, hogy legyen egyénisége, Volkswagen-karaktere a járműnek, az azért alapvetően egy Ranger-alapokra épített jármű. A Ford által fejlesztett motorokkal és váltóval készül, ugyanarra az alvázra és jellemzően azonos, meghatározó belső elemekkel. Ugyanott, Dél-Afrikában, a Ford gigantikus méretű gyárában készül. Egyáltalán nincs baj ezzel, hiszen a prezentáción meghallgatjuk, mennyi minden a Volkswagen által hozzáadott érték. Egy másik közös projektben pedig a Ford aknázza ki a megnyíló lehetőségeket – ilyen ez a modern autóipar!

Már a repülőtéren találkoztam egy PanAmericana modellel, ami eggyel az Aventura zászlóshajó alatt helyezkedik el. Ezzel mentünk a gyülekezőhelyre és rögtön rabul ejtett. Mind funkcionálisan, mind a dizájn szempontjából elsőrendű. Érződik a háromliteres, V6-os dízelmotor ereje. Szinte észrevétlenek az egyébként mindegyik kivitel esetében szériafelszerelésként társított tízfokozatú automatikus váltó kapcsolásai. A díszvarrások, a fényes, ízléses felületek fényűző érzést keltenek. Így is tervezték, akadjon meg a beülő szeme a sok-sok finomságon. A kormánykerék Volkswagen-specifikus, és a műszeregységben is a németeknél megszokotthoz hasonló kép fogad. A középső érintőképernyő alatt szépen faragott zongora billentyűzeten játszhatunk a funkciókkal. Összesen 30 különböző asszisztensrendszer rendelhető, amelyekből 25 mind a hat felszereltség esetében elérhető és amelyek közül 20 teljesen új a Volkswagen palettáján.

A valójában konkurenciát jelentő édestestvérből átülve sok apró részlet tereli rá a figyelmet, hogy ez bizony ízig-vérig Volkswagen. De igazából arra vagyok kíváncsi, van-e különbség az országúton, a terepen. És van, a felfüggesztés mintha puhább, kifinomultabb lenne, azaz kicsit másképp hangolták a kényelmesebb utazás irányába. A kormánykerék is könnyebben forog, én szeretem ezt, de nem mindenki. A középső képernyőn futó Ford-szoftver programozása is kissé eltér. De ugyanúgy elvarázsol itt is a 360 fokos kamerakép, fölötte a homlokfelületi kamera képe, ez a páros terepen rendkívüli segítség. S akkor itt kell elárulni a titkot, a szavazólapra az Amarok és a Ranger közös kandidálóként került, mert a járművek tesztje után nem tudtunk olyan érveket felsorakoztatni, amelyek mentén azok különbözősége értékelhető lett volna. És azért, mert piszok jó páros ez az Amarok–Ranger duó!

Tasman ördög
Hírek

Tasman ördög

Már a Kia is? Igen, ők is beszállnak a pickupok piacára. Nem is akármivel, már amennyire a most még bőszen rejtegetett Kia Tasman szögletes sziluettjéből kivehető.

Nissan Hardbody: Keménykötésű kaliforniai
Történelem

Nissan Hardbody: Keménykötésű kaliforniai

Habár Amerika nem a visszafogott, észszerű méretű járművek hazája, mégis távolról is jól látható sikert könyvelhetett el a Nissan az ottani mércével kompaktnak számító Hardbody pickuppal.

E-MAX
Hírek

E-MAX

Nincs mit tenni, a villamosítás terén eddig háttérbe szoruló pickupok sem kerülhetik el sorsukat.

Toyota Tacoma 2024: Trónörökös
Pihenőidő

Toyota Tacoma 2024: Trónörökös

Immár tizennyolc esztendeje bitorolja töretlenül a közepes méretosztályú pickupok piacát a Tengerentúlon. Habár a legújabb, negyedik generációját is Amerikában tervezték, mégis japánabb a felkelő napnál. Mi lehet ez? Természetesen a Toyota Tacoma!

Ford kishaszonjárművek: Fenntartható dinamizmus
Bemutató

Ford kishaszonjárművek: Fenntartható dinamizmus

Boldog időket élhetünk, hiszen már nem csak feketében guríthatunk haza egy-egy faküllőst, mint Henry Ford idejében. Sőt, a Model T típussal ellentétben némelyik kékoválost kiemelkedően sportos, teljesen elektromos vagy hibrid változatban is kérhetjük!