Hirdetés:

Európában még mindig naponta 70 ember hal meg az utakon. Bár országonként nagyok az eltérések, az okok azonosak. A renitens sofőrök kiszűrése a rendőrségre hárul. Egyre több nemzet kapcsolódik be a ROADPOL  szakmai programjaiba, ellenőrzési kampányaiba.

Mi is ez a szervezet, hogyan működik, tettük fel a kérdéseinket Zsinkai Elvira rendőr alezredesnek, aki 2022 szeptembere óta a magyar rendőrség képviselőjeként elnökli a jelenleg 31 országot tagjai között tudó grémiumot. A magyarul kicsit hosszú nevű, Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata egy nonprofit szervezet, amelynek tagjai kizárólag az adott országok rendőrségeinek közlekedésrendészeti képviselői. A kezdetben TISPOL megnevezésű szervezet 25 éves múltra tekint vissza, majd egy átalakulást követően egyre szélesebb körben megismerték az emberek a ROADPOL nevet. A tagdíjak fedezik a működési költségeiket, s a világon egyedülálló módon kizárólag a közlekedésbiztonság javítása érdekében fejtik ki tevékenységüket. A stratégia tervezés az alakulat tanácsának feladata, e munka minden évben egy konferenciában csúcsosodik ki. A műveleti csoport tervezi, koordinálja az ellenőrzéseket. Ezek hatékonysága megkérdőjelezhetetlen, évek alatt letisztult stratégia, amelynek feladatait minden tagországban önkéntesen vállalják a közlekedésrendészetek. Öt kiemelt területtel foglalkoznak, ezek mind a járművezetőkhöz kapcsolódó főbb problémák. Ilyen a sebességtúllépés, a biztonsági öv mellőzése vagy helytelen használata, az alkoholos vagy drogos befolyásoltság és a vezetéstől figyelmet elvonó tevékenységek. Az ötödik elem sajátos, ugyanis ez dedikáltan a tehergépkocsik és autóbuszok ellenőrzése. Ez azért kerülhetett a figyelem központjába, mert itt belép az említettek mellett a rakomány szerepe, az utasok biztonsága, valamint a járművek műszaki állapota és a vezetési idők. Felütötte fejét egy új jelenség is, egyre több kamionos 100-105 kilométer/órával megy – pedig a sebességkorlátozó mit sem változott. Ez nyilvánvalóan csak manipulációval, csalással történhet meg.

Ezt látják a ROADPOL tagjai is, mert nemzetközi tanfolyamokat szerveznek, ahol a digitális tachográfok ellenőrzésének nem könnyű feladatát oktatják. Kiegészítve azokkal az ismeretekkel, amelyeket a tagországok szakértői gyűjtenek össze az éppen aktuális csúcstechnikás csalási módszerekről. Az ellenőrzési feladatok egyébként nem keverednek az országok saját programjaival, Magyarországon például vármegyei szinten döntenek a helyi sajátosságokat is figyelembe vevő ellenőrzési akciókról. De így az a jó, hogy lényegében minimum megduplázódik az ellenőrzések száma. Azaz többet látjuk a rendőrt az úton, és ez önmagában visszatartó tényező. Mert az az európai általános tapasztalat is, hogy a baleset-megelőzés hatékonysága, a szabálykövetés eredményessége 90 százalékban a retorziótól, a pénzbüntetéstől való félelemre vezethető vissza. Ennek kulcsmozzanata az ellenőrzés, főszereplője az intézkedő rendőr. Ez nem magyar sajátosság, s egyre drasztikusabb szankciókat látunk: a jövedelemfüggő horribilis büntetés, akár az autó lefoglalása itthon is eredményes lehetne…

A ROADPOL ellenőrzéseinek adatait összegyűjtik és a műveleti csoport feldolgozza. Ezt kiértékelve tervezik meg a következő évi akciókat, egyetlen cél lebeg a szervezet előtt, a halálos áldozatok számának fokozatos csökkentése. A jövőkép az, hogy 2050-ben már zéró legyen ez a szám.

Nemzetközi kurzus a digitális tachográffal kapcsolatos csalások felderítésére

Köszönjük a lehetőséget, annak meg külön örülünk, hogy ígéretet kaptunk arra, hogy csatlakozhatunk majd az egyik ellenőri csoporthoz a november 6-án kezdődő kamionos, buszos akcióban. Így saját szemünkkel is láthatjuk, van-e elmozdulás a legutóbbi gyalázatos eredmények óta, amikor szinte minden harmadik sofőrnél valamilyen szabálysértést állapítottak meg.

Horrorkaravánok: Volt, nincs?
Háttér

Horrorkaravánok: Volt, nincs?

Magyarország tranzitútjain nyugat-kelet irányban mindennapossá váltak 2021-re a horrorkaravánok. A „rakomány” felelőtlen elhelyezése a járműszállító trélereken valódi veszélyforrást jelentett. A hatóságoknak nem volt nehéz dolguk a jelenség kiszűrésére…

Sávtakarítók
Hírek

Sávtakarítók

Wiesbaden közlekedési társasága forgalomfigyelő kamerákkal szereli fel autóbuszait. Elsősorban a buszsávokban és megállókban parkolók kiszűrésének céljából, ezzel gyorsítva a buszforgalmat.

Teherautók a városi forgalomban: Javuló kilátások
Háttér

Teherautók a városi forgalomban: Javuló kilátások

Habár a segédrendszerek egyre éberebbek és az előírások is szigorodnak, baleset-megelőzés szempontjából még mindig a járművezetőre hárul a legnagyobb felelősség. Legyünk figyelmesek, óvatosak és előzékenyek!

Tudatos életmód a volán mögött: A fitt sofőr jó sofőr
Háttér

Tudatos életmód a volán mögött: A fitt sofőr jó sofőr

Sok a pocakos kamionos, némelyiküknek a fülkébe való feljutás is kihívás. A kívülállók szerint „csak” esznek, alszanak és vezetnek. Létezik másik út is, csak akarni kell! Követendő példákat mutatunk, remélve, hogy néhányan kedvet kapnaka változtatásra.

Buszban biztonságban
Háttér

Buszban biztonságban

Amikor a sítáborba induló busz ablakaiból boldogan kitekintő gyermekeiknek búcsút intettek a szülők, biztosan azzal a jó érzéssel engedték el őket, hogy az utazás során nem érheti baj őket. A kiváló állapotban lévő járműben és a felkészült, kipihent pilóták kezeiben jó helyen vannak.

Indulás előtti digitális ellenőrzés: Nincs helye mulasztásnak
Háttér

Indulás előtti digitális ellenőrzés: Nincs helye mulasztásnak

Bár a KRESZ mindenki számára előírja a napi ellenőrzéseket, ezt sokan csak ajánlásnak tartják. Azonban a haszonjárművek esetében emberéletek múlhatnak egy időben fel nem ismert műszaki hibán. Segítség vagy újabb nyűg, ha digitalizálják a reggeli rutint?

Előző cikkElsőrangú másodhegedűs
Következő cikkÖntudatos replika
Már az óvodában is törött kisautó lehetett volna a jelem. De oda nem jártam, viszont apám ZISZ teherautójában gyakran imitáltam a vezetést. Közlekedésmérnökként érkeztem a szakmába, a Hungarocamionhoz. Az itt megismert balesetelemzés mitikus világa elcsábított, szakmérnöki diplomával 30 éve igazságügyi műszaki szakértő vagyok. Az utóbbi két évtizedben európai zsűrik tagjaként részt vehetek az év autóbusza, teherautója és kishaszonjárműve kiválasztásában.

Itt elmondhatod a véleményedet!