Hirdetés:

Koningshooikt még mindig egy csendes kis belga falu, ám a vasút túloldalán már régen túlnőtte a települést a Van Hool család által alapított járműipari birodalom. Megfontoltan működik a gyártó, csak semmi forradalom, de a fejlődés elengedhetetlen.

Rendesen letarolták a bevételeket a pandémia hullámai az autóbuszos ágazatban (is). Talán 2023. lehet az az év, amikor a belga családi vállalkozás visszakapaszkodik arra a szintre, ahol 2018-ban, minden idők legsikeresebbikében tartottak. Magyarországon annyira nem ismertek, de tudnunk kell, hogy a világ minden pontján ott vannak, s különösen fontos az USA és Japán piaca, ahol igencsak sikeresek is. Pedig a belga gyáron kívül csak Észak-Macedóniában van üzemük, s erről a két helyről látják el járműveikkel az akár a földgolyó túloldalán lévő piacokat is. Filip Van Hool, az alapító Bernhard unokája most a nagyfőnök, és az ő meghívására érkeztünk a vállalatbirodalom főhadiszállására mi, a Coach of the Year újságíró szervezet tagjai.

Letisztult forma, sima elegancia

Apropóként pedig a távolsági személyszállítás megreformálását célzó T sorozat bemutatója szolgált. Sikeres elődjei a T8, a T9, meg a TX szériák, amelyeket a következő 10 évben a könnyebben megjegyezhető típusnév követ majd. Ehhez kapcsolódnak a különböző „minőségű” kivitelek – az Alicron, az Acron és az Astron. Hatféle méret 11-17 méteres hosszal, két- vagy háromtengelyesként. A „fapadostól” a fényűzőig az összes igényt ki tudják szolgálni, bár a fapados elnevezés itt egy kicsit igazságtalan. Hiszen már a belépő szintű modell is az átformálódott külső megjelenésében, a teljesen új vezetőtérrel, a világszínvonalú hajtáslánccal és a jól megszokott kényelmet biztosító utastérrel átlagon felüli.

Egy ilyen bemutatón az ember elvárásai az égben, aztán szembejön az igazság. Amit kívülről látunk, elölről és oldalról is kicsit csalódás. Kétségtelenül letisztultak a vonalak, láthatóan alárendelve az aerodinamika követelményeinek. A teljes oldalon végigfut egy krómcsík, egyediséget sugározva. Egyszerű elegancia, mondja a tervező. Ez a homlokfalra valóban érvényes, és tényleg, a kevesebb néha több. A jármű hátfala viszont mindennek az ellenkezője, ezt aztán már messziről fel lehet majd ismerni.

A megcélzott szegmenshez méltón példás az utastér kényelme

A megelőlegezett vezetési élmény és az utaskényelem, ezek az első gondolatok, amikor fellépek a járműbe. A vezetőülésben helyet foglalva az első újdonság a kormány, az új DAF teherautókból ismert multifunkcionális mesterdarab. A kormány körül letisztult, ízléses felületek, jól áttekinthető funkciókkal. A műszeregység digitális és személyre szabható. Az alapkivitelű külső tükör szett teljesen új konstrukció, ám opcióként elérhető digitális tükör is a DAF boszorkánykonyhájából. Nagyon tetszik a feljáró, az íves lépcsősor, „kijárattal” a vezetőülés felé. Az itt lévő lehajtható ülés egyfajta kis ajtó is, amely a sofőrpihenő alagútjába vezet. A hajtáslánc elemei kipróbált, minőségi darabok a PACCAR MX motorcsalád 11-13 literes, akár 390 kilowatt (530 lóerő) teljesítményű dízelmotorjaihoz ZF vagy Allison váltó csatlakozhat. Egyelőre csak a statikus bemutatón látottakat adhatom tovább, de hamarosan jön majd a menetpróba is. Ha máskor nem, hát az idei Coach of the Year teszten biztosan vezethetem, mégpedig itt, Budapesten. Mert mi szervezzük azt, és a Van Hool vezetői biztosítottak arról, hogy itt lesznek!

Előző cikkGördülő töltőoszlop
Következő cikkMicsoda korban élünk!
Már az óvodában is törött kisautó lehetett volna a jelem. De oda nem jártam, viszont apám ZISZ teherautójában gyakran imitáltam a vezetést. Közlekedésmérnökként érkeztem a szakmába, a Hungarocamionhoz. Az itt megismert balesetelemzés mitikus világa elcsábított, szakmérnöki diplomával 30 éve igazságügyi műszaki szakértő vagyok. Az utóbbi két évtizedben európai zsűrik tagjaként részt vehetek az év autóbusza, teherautója és kishaszonjárműve kiválasztásában.

Itt elmondhatod a véleményedet!