Hirdetés:

Karácsony előtt Angliában a villanyautósok több helyen órákat álltak sorba a gyorstöltők előtt. Még évekig sokszor előfordul majd ilyen időszakos túlterhelés a világban, erre kínál megoldást a vontatható töltőállomás.

Képzeljünk el egy olyan zöld közlekedést, amelyben nincs hatótávpara, akár egy távoli vízesés mellett is rendezhetünk koncertet, ugyanis a töltési lehetőség hiánya nem probléma többé. Tíz elektromos jármű tölthető egyszerre egyenként 320 kilowatt töltési teljesítménnyel az 1,9 megawattórás akkumulátorú ChargeTrailer félpótkocsiból. A termék gyártója, az Ads-Tec Energy részben a Bosch-csoport tulajdonába tartozik, és több mint tízéves tapasztalattal rendelkezik a lítiumion-technikák, tárolási megoldások és gyorstöltők terén. A hazánkban még mindig hiányzó, ám külföldön már elterjedtebb 50 kilowattos töltőállomásokon a száz kilométeres hatótávnyi feltöltéshez legalább fél óra szükséges. Ezzel szemben a szintén CCS2-csatlakozós ChargeTrailer mobil töltőpont öt perc alatt teljesíti ezt. A mérsékelt égövben jól megállja a helyét, hiszen –20 és +45 Celsius-fok között üzemképes, igaz legfeljebb 2000 méteres tengerszint feletti magasságig javasolják használni. Az Ads-Tec Energy megoldása 32 tonna tömegű, méreteit tekintve 11,0 méter hosszú, 2,5 méter széles és 4,0 méter magas. Így a hagyományos vontatókkal, külön engedélyek nélkül könnyedén szállítható, ráadásul a helyszínen is gyorsan telepíthető. Küldetését teljesítve közvetlenül csatlakoztatható váltakozó áramú, 400 voltos elektromos hálózathoz, így a lemerült „óriási powerbank” újratöltése sem jelent problémát a telephelyre visszatérve.

A ChargeBox korlátozott teljesítményű hálózaton is ultragyors töltést biztosít és kiemelkedő rugalmasságot: az oszlopa akár kétszáz méterre, a parkoló másik végébe is telepíthető

A cég ezzel lefedett egy hatalmas piaci rést az elektromos autózás világában. Szinte bármilyen helyszínen biztosítható innentől ideiglenes töltőállomás. Így alkalmas például olyan marketing- vagy sajtóeseményekhez, ahol elektromos flottákat mutatnak be ügyfeleknek, esetleg ki is próbálhatják azokat. De szabadidős programokat, fesztiválokat is rendezhetnek a töltési infrastruktúrától távol. Ha olyan helyszínt szeretnénk, ami nagyvárosoktól távol esik, és az odaérkező vendégek járműveinek már nem lenne elég energiájuk a visszaúthoz, a rendezvény ideje alatt kényelmesen feltölthetik az autóikat. Magyarországi viszonylatban ez teljesen reális, hiszen Budapesttől az országhatárok körülbelül 200-250 kilométerre találhatóak, nagyjából egy töltésnyire. Ahogyan az angliai példa bizonyította, ünnepi időszakokban nagy forgalmú útvonalakon is hasznos, ha rendelkezésre áll plusz töltési lehetőség, ami a hétköznapokban egyébként nem lenne megfelelően kihasznált. Stadionokban sportesemények, koncertek idején is ideális megoldást jelenthet, ahova nagy tömegben érkeznek emberek, de csak egy rövid időszakban.

Az akkumulátorral pufferelt ChargePost töltőállomás akár 300 kilowatt töltési kapacitást kínál még akkor is, ha az elektromos hálózat nem biztosítja ezt a teljesítményt – hatalmas érintőképernyőjével egy prémiumszintű mindent-az-egyben megoldás