Hirdetés:

Mi az? Amikor vezeted, olyan, mint egy 3,5 tonnás kishaszonjármű. Amikor rakodod, olyan, mint egy 7,5 tonnás teherautó. Egyértelmű a megfejtés: ez a „héttonnás” IVECO Daily!

Már csak azért is egyértelmű a fenti találós kérdés megfejtése, mert több mint negyven évvel ezelőtti bemutatása óta az IVECO Daily egy igen alapvető tulajdonságban egyedülálló a piacon. Ez az egyetlen nem bulldogfülkés, zárt furgonként is elérhető kishaszonjármű, amelyet nem egy személyautó-gyártó készít a saját műszaki koncepciói alapján, tehát például önhordó karosszériával és személyautós eredetű hajtáslánccal, hanem egy teherautó-gyártó a nehéz-tehergépkocsik műszaki megoldásaiból kiindulva. Ezért a Daily mindig is arról volt híres, hogy rendkívül masszív felépítésű, strapabíró és jól terhelhető, a teljes hosszában létraalvázon nyugszik, valamint a hajtása is olyan, mint egy nagy teherautóé lekicsinyítve. Ebből következik, hogy a Daily az egyetlen nem bulldogfülkés kishaszonjármű a piacon, amely 7,2 tonna legnagyobb megengedett össztömegű változatban is rendelkezésre áll. Versenytársai tehát leginkább a 7,5 tonnás teherautók, elsősorban saját bátyja, az IVECO Eurocargo, azonban érdekes egy 3,5 tonnás Daily változattal is összehasonlítani. Az adatokat keretes táblázatunkban foglaltuk össze, így a leglátványosabb az összevetés. Most pedig lássuk, hogy milyen a legnagyobb Daily a gyakorlatban!

Városbarát megoldások

A fülke belsőtere értelemszerűen szűkebb, mint az Eurocargo esetében, így a pihenőidőben kevésbé kellemes ebben ejtőzni, de dolgozni jobb a Daily típussal. Ez már rögtön a beszállásnál érződik, hiszen valójában egy alacsony fülkepadlójú kishaszonjárműbe ülünk be és nem egy teherautóba mászunk fel. Ha valaki egy naponta akár több tíz ki-be szállással járó elosztó fuvarfeladatot végez, annak sokat jelenthet ez a különbség. Hasonlóan a rálátás is sokkal jobb a jármű közvetlen környezetére, kisebbek a holtterek. Könnyebb szemkontaktust teremteni a többi közlekedővel, ami nagy előny a városi forgalomban. Továbbá a keskenyebb fülke és felépítmény miatt szűk utcákban könnyebben boldogul a Daily, mint az Eurocargo.

Ráadásul a kerekek nagy kikormányzási szögének köszönhetően a hatalmas méreteihez képest igencsak fordulékony. Menetpróbánk útvonalának jó része városi környezetben haladt, ahol többször is beparkoltunk az út mellé párhuzamosan személyautók közé. Játszi könnyedséggel végrehajthattuk ezeket a manővereket, hála a középkonzolról egy gombnyomással bekapcsolható, megnövelt kormányrásegítést nyújtó City funkciónak (ilyen sincs a 7,5 tonnás teherautókban), a valóban nagy látószögű alsó panorámatükröknek és a dobozos felépítmény hátuljára szerelt tolatássegítő kamerának.

A háromliteres, 204 lóerős, 470 newtonméter legnagyobb nyomatékú dízelmotor és a nyolcfokozatú automatikus sebességváltó, a Hi-Matic párosa is kiváló a városi közlekedéshez. Ez a hajtáslánc ugyanis kellő tartalékokkal, dinamikusan mozgatja a nagy testet, a ZF méltán elterjedt és jó hírű automatája pedig gyorsan és finoman kapcsolja a fokozatokat. Gázadásra nem tétovázik és elsőre az ideális fokozatba vált vissza, majd a csökkenő teljesítményigényre egy-két másodperc alatt reagálva felvált. Átlagos használatnál igyekszik 1300 és 1800 között tartani a motor fordulatszámát, de intenzívebb gyorsításnál is törekszik az 1800-2400-as tartományban maradni. Ez azért is üdvözítő, mert bizony gyorsításnál igencsak felerősödik a motor kerregő hangja. Ez persze a gazdaságos Eco üzemmódban érvényes, a teljesítményközpontú Power módban nagyvonalúbban bánik a pörgetéssel. Szintén a váltót dicséri, hogy gyorsításkor a motor fordulatszáma együtt változik a sebességgel, mintha nem is lenne szlipje a hidrodinamikus nyomatékváltónak. A váltó vezérlése egyébként soha nem engedi 1200 alá esni a motor fordulatszámát, amely innen már erőteljesen és élénken dolgozik. Egy szónak is száz a vége, minden helyzetben remek társ a Hi-Matic.

Akárcsak az elöl független, torziós rugózású, kettős karakterisztikájú lengéscsillapítóval ellátott felfüggesztés és a félelliptikus laprugózású, szintén kettős karakterisztikájú lengéscsillapítású hátsó merevtengely. Még üres raktérrel sem kemény, pattogós, kényelmetlen a viselkedésük, mégis nagyon jó iránytartást és menetstabilitást nyújtanak.

Igazából a felépítmény tekintélyes hosszától eltekintve minden szempontból ugyanolyan vezethetőséget ad ez a modell, mint egy 3,5 tonnás Daily furgon. Városi környezetben az össztömegkategóriájához mérten kifejezetten élmény a vezetése, könnyedén, kényelmesen elterelgeti az ember, egészen más világ, mint egy 7,5 tonnás teherautó.

Fordul a kocka

Lakott területen kívül, főként autópályán már kicsit más arcát mutatja a jármű, de itt is megfelelően helytáll. A rugózása jobban megérzi az úthibákat, mint a városban, és a nagy oldalfelület miatt az oldalszél igencsak rányomja a bélyegét a stabil egyenesfutásra. Egy Eurocargo a szélesebb nyomtávjával és a nagyobb átmérőjű kerekeivel valamivel jobban ellenáll ezeknek a hatásoknak. Továbbá autópályán a szélzaj átveszi a városban gázadáskor jelentkező motorzaj szerepét a belsőtérben, főként a nagy visszapillantó tükrök és a fülke kontúrján jóval túlnyúló dobozos felépítmény felől. Ennél a tempónál a nagy légellenállás miatt már a hajtáslánc sem érződik annyira fickósnak, jócskán veszít a tartalékaiból. De azért még elég egy autópálya-felhajtónál a viszonylag lendületes besoroláshoz, legalábbis terhelés nélkül ezt tapasztaltuk.

A tesztjármű esetében egyedül a tüzelőanyag-fogyasztásnak tett jót az autópályás használat a lakott területen belüli közlekedéssel szemben, ugyanis a városi 14-17 liter közötti átlagot 12,5 literre mérsékelte száz kilométerenként. Ezeket az értékeket azért többnyire megirigyelhetnék a hasonló paraméterű Eurocargo modellek.

Pontosan olyan, mint egy nagyteherautó kicsiben. Ránézésre is igen masszív az alváz, a hátsó tengely, a kardántengely és a laprugóköteg

Ismert erények

Mint ahogyan a 2019-ben ráncfelvarrott Daily vezetői munkahelyének ergonómiáját és számos korszerű megoldását, illetve vezetéstámogató rendszerét is, amelyeket tavaly januári lapszámunk tesztjében már részletesen bemutattunk. Ezekhez társul a 3,5 tonna össztömeg feletti modellekben a digitális tachográf a középkonzol alsó részén, a kelleténél mélyebben, de még éppen leolvasható és elérhető helyen. Kár, hogy a vezetési és pihenőidők megjelenítésére nem szolgál külön menüpont a műszerpanel központi kijelzőjén.

Az IVECO Daily és Eurocargo főbb műszaki adatai
Modell:Daily 35C21Daily 70C21Daily 70C21HA8 tesztjárműEurocargo ML75E21
Legnagyobb megengedett össztömeg (kg):350072007500
Saját tömeg felépítmény nélkül (kg):1995246725973465
Hasznos teherbírás felépítmény nélkül (kg):1505473346034035
Saját tömeg felépítménnyel (kg):3650
Legnagyobb tengelytávolság (mm):410051004815
Legnagyobb hosszúság felépítmény nélkül (mm):692383008692
Felépítmény belső hosszúsága/szélessége/magassága (mm):6600/2130/2300
Felépítmény térfogata (m3):32,3
Hosszúság/szélesség felépítménnyel (mm):9105/2240
Motor összlökettérfogata (l):3,04,5
Motor legnagyobb teljesítménye (kW(LE)/1/min):150(204)/3050–3750152(207)/
2100–2500
Motor legnagyobb nyomatéka (Nm/1/min):470/1400–3050750/1390–1800

Összefoglalva tehát a legfontosabb különbségeket: a Daily több mint fél tonnával nagyobb hasznos teherbírást nyújt, az Eurocargo viszont nagyobb felépítményt vehet a hátára és hasonló motorteljesítmény mellett másfélszer nagyobb nyomatékot kínál. Ezenkívül a méretes kishaszonjárművel kényelmesebb és könnyebb a munka, mint a középkategóriás teherautóval, főként városi és rövidebb távú feladatok során. Kedvezőbb a tüzelőanyag-fogyasztása és minden bizonnyal a beszerzési ára, illetve a szervizköltségei is mérsékeltebbek. Hálóhelyes fülkét persze csak az Eurocargo kínál, a Daily legfeljebb egy utólagos tetőfülkét kaphat, nemzetközi fuvarfeladatoknál ez is szempont lehet. A másik irányba nézelődve azonban még döbbenetesebb a nagy Daily előnye. Alig nagyobb külső méretek mellett három darab 3,5 tonnás testvére terhelhetőségét kínálja! Vagyis ideális esetben, megfelelő útvonal és rakomány esetén akár három jármű munkáját elvégezheti egyetlen egy. Nyilván egyszerre három irányba nem tud elindulni, azonban amelyik bolthoz vagy udvarba a kis Daily befér, oda ez is. Igaz, az egy eszközre eső költségek (üzemanyag, bér, útdíj stb.) valamivel nagyobbak, azonban még így is drasztikus megtakarítás érhető el, hiszen két kicsi költségeit pedig lehúzhatjuk a mérlegből.

Mindezek tükrében nem csoda, hogy hazánkban a 7,2 tonnás Daily modellekből évente akár tízszer több példány talál gazdára, mint amennyi 7,5 tonnás Eurocargo forgalomba kerül. Az óriás törpe tehát a legtöbb esetben jól kiváltja a törpe óriást.

A tesztelésben közreműködött:
MAPEI Kft.
2040 Budaörs, Sport utca 2.
Telefon: (23)501-667, (23)501-670
Fax: (23)501-666, mapei@mapei.hu