Amennyire alacsony építésű a Scania L-széria, annyira magas színvonalat képvisel, különösen a városi feladatok ellátásában, amelyre tervezték.
Hirdetés:

Ma már közhely a városiasodás, vagyis az a folyamat, hogy egyre többen költöznek be a városokba, amelyek így gyorsan terjeszkednek, és ezzel együtt egyre nagyobb az áruszállítási igényük. Mindez olyan problémákkal jár együtt, mint a fokozódó környezetszennyezés, az egyre zsúfoltabb forgalom és az egyre több közlekedési baleset, miközben a fuvarozóknak egyre nehezebb járművezetőket toborozniuk. A fenntartható városi fuvarozás megteremtéséhez ezért innovatív eszközök szükségesek, amelyek megfelelően támogatják a gépkocsivezetők kényelmes, biztonságos és hatékony munkavégzését. Erre az igényre válaszolt a Scania az új tehergépkocsi-generáció tagjaként az L-széria bevezetésével. Tesztjárművünk ráadásul a különleges fülkéje mögé speciális felépítményt is kapott. Így külön behajtási engedély birtokában a budapesti forgalomban is kipróbáltuk.

 

Lesüllyesztve

Különlegessége első pillantásra feltűnik, ugyanis a fülkéjét a P-szériához képest jóval mélyebbre és előbbre helyezték. Persze ez nem új találmány, legismertebb példája, a Mercedes-Benz Econic a magyar utakon is gyakran feltűnik, főleg hulladékgyűjtőként. Csakhogy a Scania szervesen a moduláris termékcsaládjába illesztette az L-szériát. Ezáltal a fülkéje kívül-belül amennyire csak lehet, megegyezik a nagyobb szériák fülkéivel. Mivel zsúfolt városi környezetben egy ilyen alacsony építésű jármű orra könnyen sérülhet, az L-széria az XT építőipari modellek acél lökhárítóját kapta meg.

 -

Az egyetlen fellépő alacsony és széles, így nagyon kényelmes és egyszerű a be-, illetve kiszállás

Ez a lesüllyesztett konstrukció pedig számos előnnyel jár. A fülke padlószintje csupán 102 centiméter a talajtól, amit az automatikus térdeplés a rögzítőfék behúzásakor mindkét oldalon 13 centiméterrel még tovább csökkent. Ilyenkor egy 52 és egy 37 centiméteres lépéssel már be is juthatunk a fülkébe az egyetlen, 79 centiméter széles fellépőn keresztül. Ezáltal sokkal kényelmesebb, gyorsabb és biztonságosabb a be- és a kiszállás, mint a P-széria, illetve más márkák hagyományos felépítésű fülkéi esetében, ami a városi, sok rakodással járó feladatok során valóságos áldás.

 -

A naponta több tízszer be- és kiszálló személyzet tudja majd igazán értékelni ezt a fülkekialakítást

Arról nem is beszélve, hogy a motorsátor és a műszerfal között akkora hely áll rendelkezésre, illetve annyira alacsony a padló, hogy sokkal könnyebb az átjárás, mint egy P- vagy G-szériás fülkében, ezért a gépkocsivezető a járda felől is be-, illetve kiszállhat, ami városban sokkal biztonságosabb, mint a forgalom felőli oldalon. Igaz, a belmagasság az ülések előtt 149, a motorsátor előtt pedig csak 135 centiméter, vagyis jócskán le kell hajolnia a járművezetőnek az átjáráskor.

 -

A magas motorsátor előtt kellő hely segíti az átjárást a fülkében. Rendelhető középmagas- és magastetős kivitel is, utóbbinak hatvan centiméterrel magasabb a tetővonala

Az L-széria további lényeges eleme az utasoldali ajtó alsó részében kialakított kiegészítő ablak, amely számottevően csökkenti a jármű melletti holtteret, segíti a rálátást a közvetlen környezetre, a gyalogosokra, kerékpárosokra, illetve más járművekre. Így aktív biztonsági funkciója vitathatatlan, különösen városban.

 -

Városi környezetben nagy segítséget nyújthat az alsó kis ablak

 

Hosszában tágas

Habár a belmagasság nem túl bőséges, a belsőtér 210 centiméter hosszú, ami jót tesz a térérzetnek. Az ülések mögött hatalmas rakodótér áll rendelkezésre, a motorsátorra pedig további két ülés rendelhető például hulladékgyűjtő alkalmazáshoz.

 -

A motorsátorra praktikus tárolóhelyek kerültek

Tesztautónkban ezek helyére praktikus tárolók kerültek, előre egy nagyobb tálca két italtartóval, hátulra pedig több kisebb nyitott rekesz, két 12 voltos csatlakozó és egy fedeles egység. Ezenkívül a szélvédő felett egy zárható és egy nyitott tárolót helyeztek el, a vezető felett pedig két DIN-méretű készülékfiókot. Kár, hogy a vezető keze ügyében alig van tárolóhely, például a mobiltelefont is csak a motorsátor italtartójában tudtuk elhelyezni, amelyhez meglehetősen magasra és hátra kellett nyúlni, illetve nem lehetett rálátni. Ezért praktikus lenne egy kihúzható italtartót, illetve tárolót kialakítani a középkonzol alsó részén, amely az átjáráskor visszatolható.

 -

A szélvédő feletti középső tároló fedele kulccsal zárható

 

Luxus-kukásautó

Különleges elrendezésén kívül egyébként a belsőtér és a járművezetői környezet ugyanolyan igényes, korszerű és ergonomikus, mint akár a csúcstípusban, az S-szériában. Az ajtóburkolat a kapcsolópanellel, az egész műszerfal és az összes kezelőelem teljesen megegyezik a többi új generációs Scania teherautóéval. Sőt, a széles körű kényelmi, biztonsági és funkcionális extrafelszerelések is éppúgy rendelkezésre állnak az L-szériához.

 -

A jobb alsó A betűs gombbal lehet az automatikus térdeplést be-, illetve kikapcsolni

 -

A központi kijelző megfelelő menüpontja tájékoztat a jármű szintezéséről, így a térdeplés mértékéről is

Tesztautónkat is prémiumszínvonalú tehergépkocsihoz méltón felszerelték szinte minden földi jóval a LED-es külső világításoktól a vezetési stílust kiértékelő Scania Járművezető-támogatáson, gyári navigációs rendszeren, elektronikus vezérlésű automatikus rögzítőféken és kétfokozatú fűtéssel ellátott ülésen át a digitális vezérlésű légkondicionálóig, érdemes végigböngészni táblázatunk felsorolását. Csak az olyan funkciók maradtak ki, amelyeknek a városi közlekedésben nincs nagy jelentőségük, mint például a domborzathoz előrelátón igazodó hajtásláncvezérlés, azaz Scania Active Prediction. Tesztautónkba ugyanakkor műszerfalról kapcsolható raktérlámpák és munkalámpák, valamint motoros fülkebillentés is került. Így az L-szériából akár luxus-hulladékgyűjtő jármű is specifikálható! Az ilyen speciális, kisszériás fülkék nem ritkán külső partner bevonásával vagy kisüzemi körülmények között készülnek, ami tetten érhető a kivitelezés minőségén, ám az L-széria esetében erről szó sincs, ez száz százalékig Scania.

 

Mindenhol jó,…

Ugyanezt éreztük a vezetése során is. Biatorbágyról az 1-es úton, majd az M1-es autópályán keresztül hajtottunk be Budapestre, a XI. kerületbe a 17,8 tonna összgördülőtömegű L 280-assal. A jármű az autópályán is éppolyan stabilan, könnyedén és kényelmesen futott, mint egy S-szériás modell. A zajszint még annak ellenére is elenyésző maradt, hogy az alacsony üléshelyzet miatt a motor szinte teljesen mellettünk volt, és a városra optimalizált áttételezés miatt nyolcvan kilométer/óra sebességnél tizenkettedik fokozatban 1250-es percenkénti fordulatszámon járt. Ráadásul öthengeres felépítése ellenére sem keltett zavaró rezgéseket vagy kellemetlen hangokat.

 -

A vezetőállás ergonómiája ugyanolyan jó, mint az R- vagy sz S-szériában. Az ülés mögött hatalmas tér tátong

 

…de legjobb a városban

Ám a lényeg a városi forgalomban derült ki. A fülke, illetve az ülés magasságát annyira jól eltalálták a fejlesztők, hogy a személyautók és a közepes furgonok teteje felett még jól átláttunk, ám a gyalogosokkal, kerékpárosokkal közel egy szintről tudtunk szemkapcsolatot teremteni, ami lakott területen belül a biztonságos közlekedés kulcsfontosságú tényezője. A fülkéből egyébként minden irányban kiváló kilátás nyílt, minimális holtterekkel, és az utasoldali ajtó alsó ablakának is többször jó hasznát vettük. A biztonságos manőverezést tolatássegítő kamera is támogatta a kiváló fordulékonyság mellett. A kormánykerék és minden más kezelőelem is könnyen, kis erővel működött, a rugózás kényelmesnek bizonyult és a zajszint még erőteljesebb gyorsításkor sem vált zavaróvá, ami mind csökkenti a járművezető terhelését az egyébként is rendkívül stresszes városi forgalomban.

 -

A Scania nagymértékben moduláris termékkínálatának köszönhetően az L-széria vezetője ugyanolyan igényes és korszerű környezetet élvezhet, mint az R- vagy akár S-szériával dolgozó munkatársai

Akárcsak az adaptív sebességtartó automatikának az a funkciója, hogy álló helyzetig tudja fékezni a járművet, majd onnan három másodpercen belül automatikusan el is indítja, ha a forgalom lehetővé teszi. Ezáltal a városban elég csak a kormányzással törődni, a többit az automatika elintézi helyettünk. Ám ez csak a kényelemnek tesz jót, a hatékonyságnak nem, ugyanis az előrelátó járművezetőhöz képest később kezd fékezni és a sebességtartó automatikával gyorsítás sem mindig a leghatékonyabb.

 -

A tolatássegítő kamera rendkívül hasznos egy városi elosztójárműnél

 

Mint a nagyok

Továbbá maga a hajtáslánc is igazi nagyteherautós karaktert mutatott. Az öthengeres, 9,3 literes, 280 lóerős motor már 950-es percenkénti fordulatszámról is visszaváltás, erőlködés, remegés nélkül elgyorsított. Igaz, ilyen ritkán fordult elő, mert az Opticruise automatizált sebességváltó igyekezett legalább 1000-1100-as fordulatszámot tartani. Ehhez nagyobb gázadással gyorsítva 1500-as, óvatosabb gázkezeléssel pedig 1200-1300-as fordulatszámnál felváltott.

 -

A soros, öthengeres, 9,3 literes dízelmotor pontosan a szokott helyén áll, az első tengely felett

A városban meghatározó ötven kilométer/óra sebességnél tizedik fokozatban 1200-on, míg az országúton lényeges hetvennél tizenkettedikben 1100-on állt a fordulatszámmérő mutatója. Közel teljes terheléssel is dinamikusan viselkedett városban és országúton egyaránt, valamint az emelkedőknél sem esett kétségbe, a 7-es úton a Panorámakanyarnál is szépen gyorsított felfelé. A nyerges vontatókból származó retarder pedig bőven elég fékteljesítményt szolgáltatott a 18 tonna visszafogásához, ezt visszafelé az M0-ás autóúton jól tapasztalhattuk.

 -

A ventilátor és a hűtők közötti nagy rést egy légcsatorna hidalja át. A felbillentett fülkét a kép jobb alsó sarkánál látható sárga rúddal ki kell támasztani biztonsági okból

 

Még a felépítmény is különleges

Ezen a vegyes összetételű, azaz autópályát, várost, országutat és emelkedőket is tartalmazó tesztkörön az L 280-assal száz kilométerenként 23,9 literes átlagos tüzelőanyag-fogyasztást értünk el. Autópályán 15-16, városban 25-30 literes átlaggal lehet számolni.

 -

Felemelt tetővel kényelmesen rakodható a 36 köbméteres raktér

Ezekhez a kedvező értékekhez egyébként az is hozzájárult, hogy leengedett felépítménnyel autóztunk. A tesztjármű ugyanis egy olyan különleges dobozos, emelőhátfalas felépítményt kapott, amelynek az egész teteje gombnyomással, hidraulikusan hatvan centiméteres tartományban szintezhető. Teljesen leengedve körülbelül 1,5 méter a belmagasság, ez tömegáruk gazdaságos szállításához ideális, illetve így a jármű behajthat alacsony raktárakba, áthajthat alacsony hidak, felüljárók alatt és így tovább. Teljesen felemelve viszont több mint két méter a belmagasság, vagyis kényelmesen, felegyenesedve vagy targoncával is lehet rakodni, így térfogatáruk is termelékenyen szállíthatók.

 -

Leengedett tetővel 26 köbméteres a raktér, ám így alacsonyabb raktárakba is behajthat a jármű, illetve kevésbé befolyásolják az útvonaltervezést a magasságkorlátozások

Mindezek után mivel lehetne még fokozni az L-széria városkompatibilitását, illetve hozzájárulását a fenntartható fuvarozáshoz? Például gázüzemű motorral és/vagy hibrid hajtáslánccal. A Scania kínálatában történetesen ezek is megtalálhatók.

 -

A raktér belső oldalán látható skála a jármű teljes külső magasságát mutatja

 

A Scania L 280 B4x2NB tesztjármű részletes adatai itt találhatóak.