Hirdetés:

Pelikán József gátőr világához hasonlóan a haszonjárműveknél is elengedhetetlen a közvetlen környezet állandó, fáradtságot nem tűrő, éber pásztázása! A Mercedes-Benz is ennek jegyében fejleszti, teszteli a vezetéstámogató rendszereit.

Intenzív tesztelésen kell bizonyságot tenniük képességeikről a Daimler Truck új és továbbfejlesztett vezetéstámogató rendszereinek a wörthi fejlesztési- és tesztközpontban (EVZ). Azon belül is elsősorban azoknak az asszisztensrendszereknek, amelyek 2024 áprilisától kötelező alapfelszereltségként bekerülnek a teherautókba és felszállnak az autóbuszokra.

Biztonsági pionír

Járművei biztonságára mindig jelentős hangsúlyt fektetett a Mercedes-Benz. Talán elég, ha a zseniális Barényi Bélára gondolunk, akinek irányírása alatt az ötvenes évektől a legelsők között kezdtek a töréstesztekhez. Azonban a hetvenes évektől még magasabb fokozatba kapcsolt a csillagos márka. Nem csupán több vezetéstámogató és biztonságtechnikai rendszer fejlesztése köthető a nevükhöz, ezekkel gyakran jóval hamarabb felvértezték járműveiket, mint amit a törvényi előírások megköveteltek.

Komplex forgalmi helyzetek tesztelésére is lehetőséget biztosít a Daimler Truck wörthi tesztközpontja

Ezúttal sincs ez máshogy, hiszen az Active Brake Assist 6 (ABA) automatikus vészfékrendszer, a Frontguard Assist akadályészlelő rendszer, a holtteret hírből sem ismerő és a sávváltásokat segítő Active Sideguard Assist 2 (ASGA) kanyarodási asszisztens, a kettes szintű önvezetésre képes Active Drive Assist 3 (ADA), valamint a közlekedési táblákat a jármű sebességével összevető Traffic Sign Assist rendszerek bizonyos paramétereikben máris meghaladják az általános járműbiztonsági rendelet (General Safety Regulation, GSR) érvényes és közeljövőre előirányzott előírásait.

Szemed a pályán!

Minden bizonnyal nem kell ecsetelni, hogy nem csupán a legrégebbi autómárkánál, hanem a kevésbé fajsúlyos gyártóknál sem mehetnek sorozatgyártásba olyan vezetéstámogató rendszerek, amelyeket nem vetettek alapos vizsgálatok alá. A tesztek jelentős részét a Wörth am Rheinben elterülő EVZ központban végzik. Ezúttal az Actros, Arocs, eActros, Atego és a Mercedes-Benz, valamint Setra autóbuszok mellett olyan speciális teherautók is terítékre kerültek a világ legnagyobb teherautó-gyártójához tartozó tesztcentrumban, mint az Econic és az Unimog. Azonban téved, aki azt gondolja, hogy a Daimler Truck gyorsan összehozott egy pár napos próbatételt, majd jóllakott óvodásként dölyfösen hátradőlt fapados székecskéjében. Ugyanis világszerte több mint hatvan tesztjárművük szeli az utakat. A Daimler Truck haszonjárművei Finnországban, Spanyolországban, Japánban, valamint az oregoni Madras tesztpályáin is egész évben aktívan szorgoskodnak. Csupán 2020 és 2023 között ötmillió, asszisztensrendszereket vizsgáló kilométert futottak.

A való világgal ellentétben a wörthi tesztpályán gyakorlatilag bármilyen forgalmi szituáció drámai következmények nélkül, többször is megismételhető. Márpedig a finomhangolás az egyik legfontosabb alapfeltétele a hatékony vezetéstámogató rendszerek fejlesztésének. További fontos faktor, hogy a járműveket a világ számos pontján jellemző útfelületeken tehetik próbára. Hiszen a wörthi EVZ arra is lehetőséget biztosít, hogy az európain kívül dél-amerikai, dél-koreai, sőt afrikai flaszteren teszteljék a delikvenseket. Természetesen továbbra is elengedhetetlenek a biztonságos közúti próbák. Ilyenkor értelemszerűen nem életveszélyes helyzeteket idéznek elő, hanem elsősorban olyan adatokat gyűjtenek, amiket később ki tudnak elemzeni. Ezeket a forgalmi helyzeteket aztán a tesztpályán is le tudják modellezni. Azonban a Daimler Truck munkatársai például a sarkköri tesztekre menet sem csupán a tiszta mellékhelyiségekkel felvértezett pihenőhelyeket fürkészték, hanem a járművek vezetéstámogató rendszereit is próbára tették. Az ilyen, országhatárokon átívelő tesztutak során mindig jelentős kérdés, hogy az asszisztensrendszerek „idegen” környezetben hogyan boldogulnak a közlekedési táblákkal, útjelekkel, valamint a digitális térképek adataival.

Tesztsofőr kíséri figyelemmel a vezetéstámogató rendszer működését, valamint határait

Kétszázhetven fokos fúziós technológia

Rendben, de nem hideg az egy kicsit? Dehogy, hiszen ezúttal nem a csillagok működését modellező erőművekre gondolunk! Sokkal inkább azokra a jármű két oldalán, elöl és hátul, vagyis gyakorlatilag a négy sarkán elhelyezkedő rövid hatótávolságú, valamint az elöl középen csücsülő, messzire látó radarszenzorokra és a szélvédőre szerelt multifunkciós kamerára, amelyek együtt egy 270 fokos „képet” alkotva pásztázzák a jármű közvetlen és távoli környezetét. A tesztelt rendszerek szíve az az új, korábbiaknál hússzor gyorsabb adatfeldolgozást lehetővé tevő elektronikai platform, ami képletesen egybeolvasztja – fuzionálja – a radarok és kamerák adatait.

Díszes járműpaletta vizsgázott a wörthi próbapályán

MAN Lion's City 12 E LE: Különösen fontos személyeknek
Teszt

MAN Lion's City 12 E LE: Különösen fontos személyeknek

Legutóbbi bajnokunk most alacsonybelépésű elővárosiként próbált szerencsét. Bár hátul elférne egy „rendes” híd is, megőrizte a belvárosiak portáltengelyét, és a normál padlószint alá sem zsúfoltak be több akkut. Tud akkor bármi újat mutatni?

Téli tűzkő
Hírek

Téli tűzkő

Egész évben optimális tapadást biztosítanak az enyhe téli időjárásra optimalizált Firestone Roadhawk Winter Steer kormányzott, valamint hajtott tengelyekre szánt Roadhawk Winter Drive gumiabroncsok.

Volkswagen ID.5 GTX: Népsportoló
Teszt

Volkswagen ID.5 GTX: Népsportoló

Zwickauból, a Trabant szülővárosából származik. Mégsem kell bele negyvenes keveréket kotyvasztanunk, hiszen nem kétütemű, hanem elektromos. Sőt, a kékes füstöt eregető, harsány hengerpár helyett két villanymotor lesi hangtalanul talpunk rezdüléseit.

B-ON Pelkan: Futurisztikus varázsdoboz négy keréken
Zöld jövő

B-ON Pelkan: Futurisztikus varázsdoboz négy keréken

Íme, a német postások egyedi elektromos kishaszonjárművének szellemi utódja, a B-ON Pelkan. Raktérkialakítása igazi úttörőnek számít, ugyanis a gyártó saját fejlesztésű, intelligens csomagadagolója hihetetlen időmegtakarítást eredményez használójának.

Haszonjárművek baleseti statisztikái: Egy pillanat műve
Háttér

Haszonjárművek baleseti statisztikái: Egy pillanat műve

Visszafordíthatatlan károkat okoznak a halálos közúti balesetek világszerte. A legfrissebb uniós statisztikák szerint a többségük kedvező látási viszonyok közepette, országúton és még csak nem is kereszteződések sűrűjében következik be.

Ebusco 3.0 18m: Pillekönnyű sportbusz
Teszt

Ebusco 3.0 18m: Pillekönnyű sportbusz

Nem a hollandok találták fel a spanyolviaszkot, az alapjaiban újragondolt Ebusco már máshol is látott elvek alapján készült. Drága, ám rendkívül könnyű karbonelemekből építették, cserébe kevesebb akku kell bele és olcsóbban üzemeltethető.