Hirdetés:

Pelikán József gátőr világához hasonlóan a haszonjárműveknél is elengedhetetlen a közvetlen környezet állandó, fáradtságot nem tűrő, éber pásztázása! A Mercedes-Benz is ennek jegyében fejleszti, teszteli a vezetéstámogató rendszereit.

Intenzív tesztelésen kell bizonyságot tenniük képességeikről a Daimler Truck új és továbbfejlesztett vezetéstámogató rendszereinek a wörthi fejlesztési- és tesztközpontban (EVZ). Azon belül is elsősorban azoknak az asszisztensrendszereknek, amelyek 2024 áprilisától kötelező alapfelszereltségként bekerülnek a teherautókba és felszállnak az autóbuszokra.

Biztonsági pionír

Járművei biztonságára mindig jelentős hangsúlyt fektetett a Mercedes-Benz. Talán elég, ha a zseniális Barényi Bélára gondolunk, akinek irányírása alatt az ötvenes évektől a legelsők között kezdtek a töréstesztekhez. Azonban a hetvenes évektől még magasabb fokozatba kapcsolt a csillagos márka. Nem csupán több vezetéstámogató és biztonságtechnikai rendszer fejlesztése köthető a nevükhöz, ezekkel gyakran jóval hamarabb felvértezték járműveiket, mint amit a törvényi előírások megköveteltek.

Komplex forgalmi helyzetek tesztelésére is lehetőséget biztosít a Daimler Truck wörthi tesztközpontja

Ezúttal sincs ez máshogy, hiszen az Active Brake Assist 6 (ABA) automatikus vészfékrendszer, a Frontguard Assist akadályészlelő rendszer, a holtteret hírből sem ismerő és a sávváltásokat segítő Active Sideguard Assist 2 (ASGA) kanyarodási asszisztens, a kettes szintű önvezetésre képes Active Drive Assist 3 (ADA), valamint a közlekedési táblákat a jármű sebességével összevető Traffic Sign Assist rendszerek bizonyos paramétereikben máris meghaladják az általános járműbiztonsági rendelet (General Safety Regulation, GSR) érvényes és közeljövőre előirányzott előírásait.

Szemed a pályán!

Minden bizonnyal nem kell ecsetelni, hogy nem csupán a legrégebbi autómárkánál, hanem a kevésbé fajsúlyos gyártóknál sem mehetnek sorozatgyártásba olyan vezetéstámogató rendszerek, amelyeket nem vetettek alapos vizsgálatok alá. A tesztek jelentős részét a Wörth am Rheinben elterülő EVZ központban végzik. Ezúttal az Actros, Arocs, eActros, Atego és a Mercedes-Benz, valamint Setra autóbuszok mellett olyan speciális teherautók is terítékre kerültek a világ legnagyobb teherautó-gyártójához tartozó tesztcentrumban, mint az Econic és az Unimog. Azonban téved, aki azt gondolja, hogy a Daimler Truck gyorsan összehozott egy pár napos próbatételt, majd jóllakott óvodásként dölyfösen hátradőlt fapados székecskéjében. Ugyanis világszerte több mint hatvan tesztjárművük szeli az utakat. A Daimler Truck haszonjárművei Finnországban, Spanyolországban, Japánban, valamint az oregoni Madras tesztpályáin is egész évben aktívan szorgoskodnak. Csupán 2020 és 2023 között ötmillió, asszisztensrendszereket vizsgáló kilométert futottak.

A való világgal ellentétben a wörthi tesztpályán gyakorlatilag bármilyen forgalmi szituáció drámai következmények nélkül, többször is megismételhető. Márpedig a finomhangolás az egyik legfontosabb alapfeltétele a hatékony vezetéstámogató rendszerek fejlesztésének. További fontos faktor, hogy a járműveket a világ számos pontján jellemző útfelületeken tehetik próbára. Hiszen a wörthi EVZ arra is lehetőséget biztosít, hogy az európain kívül dél-amerikai, dél-koreai, sőt afrikai flaszteren teszteljék a delikvenseket. Természetesen továbbra is elengedhetetlenek a biztonságos közúti próbák. Ilyenkor értelemszerűen nem életveszélyes helyzeteket idéznek elő, hanem elsősorban olyan adatokat gyűjtenek, amiket később ki tudnak elemzeni. Ezeket a forgalmi helyzeteket aztán a tesztpályán is le tudják modellezni. Azonban a Daimler Truck munkatársai például a sarkköri tesztekre menet sem csupán a tiszta mellékhelyiségekkel felvértezett pihenőhelyeket fürkészték, hanem a járművek vezetéstámogató rendszereit is próbára tették. Az ilyen, országhatárokon átívelő tesztutak során mindig jelentős kérdés, hogy az asszisztensrendszerek „idegen” környezetben hogyan boldogulnak a közlekedési táblákkal, útjelekkel, valamint a digitális térképek adataival.

Tesztsofőr kíséri figyelemmel a vezetéstámogató rendszer működését, valamint határait

Kétszázhetven fokos fúziós technológia

Rendben, de nem hideg az egy kicsit? Dehogy, hiszen ezúttal nem a csillagok működését modellező erőművekre gondolunk! Sokkal inkább azokra a jármű két oldalán, elöl és hátul, vagyis gyakorlatilag a négy sarkán elhelyezkedő rövid hatótávolságú, valamint az elöl középen csücsülő, messzire látó radarszenzorokra és a szélvédőre szerelt multifunkciós kamerára, amelyek együtt egy 270 fokos „képet” alkotva pásztázzák a jármű közvetlen és távoli környezetét. A tesztelt rendszerek szíve az az új, korábbiaknál hússzor gyorsabb adatfeldolgozást lehetővé tevő elektronikai platform, ami képletesen egybeolvasztja – fuzionálja – a radarok és kamerák adatait.

Díszes járműpaletta vizsgázott a wörthi próbapályán

Kindred Chevy 3100 Pick-up Truck: Drágán add az életed!
Pihenőidő

Kindred Chevy 3100 Pick-up Truck: Drágán add az életed!

Veterán járművekkel közlekedni sokunk számára életforma, míg másoknak csupán kényszerűség. Azonban, ahogy a macska sem foghat egyszerre künn s bent egeret, úgy az aggastyánok éltetése is bizonyos lemondásokkal jár. Biztosan így kell lennie?

A Mercedes-Benz és Setra buszok újdonságai: Biztonsági játékosok
Teszt

A Mercedes-Benz és Setra buszok újdonságai: Biztonsági játékosok

Részlegesen önvezető turistabusszal faltuk az autópályás kilométereket, míg a szűk ügyességi pályán kamerák egész hada segítette a manőverezést. Kézzelfoghatóan bizonyította a vezetésbiztonsági rendszerek terén úttörő szerepét a Daimler Buses.

MAN eTruck: Tápos Leó
Zöld jövő

MAN eTruck: Tápos Leó

Találós kérdés következik! Oroszlán, mégsem harap, középmotoros, mégsem versenyautó és „elemről” megy, mégsem gyerekjáték. Mi lehet ez? Természetesen az MAN legelső nehézkategóriás elektromos teherautó-családja, az eTGX és eTGS testvérpáros.

Szívóskodik!
Hírek

Szívóskodik!

Filigrán háziasszonyok rémálma, egyúttal a kétbalkezes ezermesterek álma lehetne a Mercedes-Benz gigantikus porszívója.

Ford SuperVan 4.2: Gyorshegymászó
Motorsport

Ford SuperVan 4.2: Gyorshegymászó

Ahogy a krétás mancsú kétlábúaknak, úgy a négykerekűek számára is tartanak hegymászó versenyt. A Ford tavaly egy SuperVan 4.2 hiperfurgonnal állt rajthoz a legendás Pikes Peak felfutón, az ideire pedig egy szintén elektromos pickuppal készülnek.

Itt elmondhatod a véleményedet!