Hirdetés:

Mindig talál újítási lehetőségeket a Knorr-Bremse a hagyományos hajtású haszonjárművek légfékrendszerei terén, miközben az elektromos járművekre összpontosító innovációs részlege, az eCubator is egyre több újdonságot mutat fel.

Nem érkezett szűkmarkúan a Knorr-Bremse stábja Brüsszelbe a 2023-as Busworld buszkiállításra októberben. Először is itt mutatta be a szakmai nagyközönségnek a moduláris, méretezhető fékvezérlő rendszerét (GSBC – Global Scalable Brake Control). Ennek a jövő követelményeire felkészített fékvezérlési platformnak a lényege, hogy moduláris felépítésének köszönhetően jelentősen csökkenti a járművekben használt fékalkatrészek számát. Ezáltal egyszerűbbé tehetők a fékrendszerek, vagyis mérsékelhető a tömegük, valamint a beépítési költségeik. A GSBC természetesen a legkorszerűbb vezetéstámogató rendszerekkel is együttműködhet, valamint a magas szinten automatizált vezetéssel is kompatibilis, például magától aktiválja a fékeket a megállókban az ajtók kinyitásakor. Az elektromos buszoknál pedig optimalizálja a rekuperációt lassítások, illetve fékezések során a nagyobb hatótávolság és a kisebb fékkopás érdekében.

A Knorr-Bremse emellett a Synact moduláris tárcsafékcsaládot is kiállította Brüsszelben. Ez 48 kilogrammal – vagyis közel egy utasnyival – csökkenti az autóbuszok saját tömegét, míg az aktív féknyeregkioldás (Active Caliper Release, ACR) által akár egy százalékkal is mérsékelheti a buszok tüzelőanyag-fogyasztását. Ezáltal jelenleg ez az egyik legenergiahatékonyabb sűrített levegős tárcsafékrendszer a piacon. Minimális zaj- és rezgésszintjével a Synact elektromos járművekhez is kiválóan megfelel.

Szintén a Busworld kiállításon mutatta be a gyártó az új iTPMS abroncsnyomás-figyelő rendszert, valamint az utólagosan felszerelhető ProFleet Assist+ Gen 2 oldalsó holttérfigyelőt és ráfutásos ütközésre figyelmeztetőt. Az elektrohidraulikus AHPS kormánymű pedig sebességfüggő rásegítéssel, aktív sávtartással és aktív kormány-visszatérítéssel fokozza a biztonságot és a vezetési kényelmet a városi buszoknál gyakori kis sebességtartományban is. A Knorr-Bremse továbbá egy villanymotorral hajtott csavarkompresszorral működő levegősűrítőt is kiállított, amely minimális zaj- és rezgésszintjével, hatékonyságával és megbízhatóságával tűnik ki, így kifejezetten ideális elektromos városi buszokba. Természetesen ez a berendezés az intelligens vezérlésű sűrített levegős rendszerbe (iAPU) is jól integrálható.

A 2020-ban létrehozott eCubator innovációs részlegen mintegy hatvan e-mobilitási szakember fejleszt innovatív és intelligens megoldásokat elektromos hajtású haszonjárművekhez. Ráadásul nemcsak a Knorr-Bremse hagyományos működési terepein, hanem az elektromos járművekhez kötődő új területeken is, ami kiváló lehetőségeket nyújt a növekedésre. Az eCubator fejlesztői rendszerszemléletű megközelítéssel tekintenek a levegőellátó és a fékvezérlő berendezésekre. Ezáltal optimális megoldásokat adhatnak az elektromos járműveknél a rekuperációra és az energiahatékony üzemelésre. Például a vállalat legújabb elektromos hajtású levegősűrítői teherautónként akár évente 0,3 tonnával is csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást. Míg más innovatív megoldásaik kompakt kialakításukkal helyet szabadítanak fel a tengelyek körül például a villanymotor vagy az akkumulátorcsomag számára. Mindebből jól látszik, hogy a Knorr-Bremse féktelenül fejleszti a haszonjárművek fékrendszereit, egyre nagyobb hangsúlyt fektetve az elektromos járművek követelményeire.

MAN Lion's City 12 E LE: Különösen fontos személyeknek
Teszt

MAN Lion's City 12 E LE: Különösen fontos személyeknek

Legutóbbi bajnokunk most alacsonybelépésű elővárosiként próbált szerencsét. Bár hátul elférne egy „rendes” híd is, megőrizte a belvárosiak portáltengelyét, és a normál padlószint alá sem zsúfoltak be több akkut. Tud akkor bármi újat mutatni?

Haszonjárművek baleseti statisztikái: Egy pillanat műve
Háttér

Haszonjárművek baleseti statisztikái: Egy pillanat műve

Visszafordíthatatlan károkat okoznak a halálos közúti balesetek világszerte. A legfrissebb uniós statisztikák szerint a többségük kedvező látási viszonyok közepette, országúton és még csak nem is kereszteződések sűrűjében következik be.

Ebusco 3.0 18m: Pillekönnyű sportbusz
Teszt

Ebusco 3.0 18m: Pillekönnyű sportbusz

Nem a hollandok találták fel a spanyolviaszkot, az alapjaiban újragondolt Ebusco már máshol is látott elvek alapján készült. Drága, ám rendkívül könnyű karbonelemekből építették, cserébe kevesebb akku kell bele és olcsóbban üzemeltethető.

Bus Euro Test 2024: Csendet kérünk!
Teszt

Bus Euro Test 2024: Csendet kérünk!

Öt új, helyileg kibocsátásmentes városi, városközeli buszt tettünk próbára Csehországban, hogy megtaláljuk a legjobbat közöttük. Haladó szellemiségű hajtásláncok, modern filozófiák és légies könnyedség csaptak össze egymással. Ki lesz a bajnok?

Spanyolországban koronázzák meg a minibuszok legújabb királyát
Hírek

Spanyolországban koronázzák meg a minibuszok legújabb királyát

Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg október 22. és 25. között a Feria Internacional del Autobús y del Autocar szakvásárt Madridban. Ott és akkor arra is fény derül majd, hogy melyik gyártó típusa kapja meg a Minibus of the Year trófeát.

Egy elfeledett gyöngyszem új élete
Történelem

Egy elfeledett gyöngyszem új élete

Négyéves restaurálás után újra teljes pompájában ragyog a „Csipkerózsika” névre keresztelt DAF Torpedo, méltó a mögé kapcsolt buszfélpótkocsihoz. Íme, a DAF-múzeum legújabb büszkesége!