Hirdetés:

Hatalmas lépésekkel halad előre az anyagtudomány a modern technikának köszönhetően: a 3D-nyomtatóval készült szelep már a talán nem is olyan távoli jövő.

A NASA Glenn Kutatóközpont munkatársai termodinamikai modellezés és 3D-nyomtatás segítségével egy teljesen új fémötvözetet állítottak elő. A modellező eszköz évek helyett hónapokra csökkentette a projekthez szükséges időt, és segítette a fejlesztőket a zsákutcák elkerülésében is. A GRX-810 oxiddiszperzióval erősített (ODS) ötvözet akár 1100 Celsius-fokot meghaladó hőmérsékletnek is ellenáll, és ilyen hőterhelés mellett a jelenlegi alternatíváknál ezerszer tovább bírja! Több mint háromszor nyúlékonyabb/hajlékonyabb az aktuális csúcsötvözeteknél, aminek köszönhetően a törésekkel szembeni ellenállósága kétszeresére nőtt. Az OSD-ötvözetek előállítása nehéz és költséges, ám a 3D-nyomtatásnak köszönhetően ez az anyag hatékonyabban, olcsóbban és tisztábban gyártható. Arról nem is beszélve, hogy az additív eljárás rendkívül egyenletesen osztja el a nanoméretű oxidokat. Az ilyen fejlett anyagok nemcsak az űrjárművekben vagy a sugárhajtóművekben hasznosíthatók, hanem akár belső égésű motorok szelepeiben vagy turbófeltöltőiben is.

Előző cikkGyorsabban kapcsol
Következő cikkEmelik a tétet
A járművek iránti vonzalmam kezdete az első szavaim előttre datálódik, krónikussága és mélysége leírhatatlan. Az elmúlt évtizedek alatt azonban radikalizálódtam: lelkesedésem a maximálisan funkcionális haszonjárművek és a teljesen érzelmi alapú kétkerekűek felé tolódott el.