Hirdetés:

Mindig talál újítási lehetőségeket a Knorr-Bremse a hagyományos hajtású haszonjárművek légfékrendszerei terén, miközben az elektromos járművekre összpontosító innovációs részlege, az eCubator is egyre több újdonságot mutat fel.

Nem érkezett szűkmarkúan a Knorr-Bremse stábja Brüsszelbe a 2023-as Busworld buszkiállításra októberben. Először is itt mutatta be a szakmai nagyközönségnek a moduláris, méretezhető fékvezérlő rendszerét (GSBC – Global Scalable Brake Control). Ennek a jövő követelményeire felkészített fékvezérlési platformnak a lényege, hogy moduláris felépítésének köszönhetően jelentősen csökkenti a járművekben használt fékalkatrészek számát. Ezáltal egyszerűbbé tehetők a fékrendszerek, vagyis mérsékelhető a tömegük, valamint a beépítési költségeik. A GSBC természetesen a legkorszerűbb vezetéstámogató rendszerekkel is együttműködhet, valamint a magas szinten automatizált vezetéssel is kompatibilis, például magától aktiválja a fékeket a megállókban az ajtók kinyitásakor. Az elektromos buszoknál pedig optimalizálja a rekuperációt lassítások, illetve fékezések során a nagyobb hatótávolság és a kisebb fékkopás érdekében.

A Knorr-Bremse emellett a Synact moduláris tárcsafékcsaládot is kiállította Brüsszelben. Ez 48 kilogrammal – vagyis közel egy utasnyival – csökkenti az autóbuszok saját tömegét, míg az aktív féknyeregkioldás (Active Caliper Release, ACR) által akár egy százalékkal is mérsékelheti a buszok tüzelőanyag-fogyasztását. Ezáltal jelenleg ez az egyik legenergiahatékonyabb sűrített levegős tárcsafékrendszer a piacon. Minimális zaj- és rezgésszintjével a Synact elektromos járművekhez is kiválóan megfelel.

Szintén a Busworld kiállításon mutatta be a gyártó az új iTPMS abroncsnyomás-figyelő rendszert, valamint az utólagosan felszerelhető ProFleet Assist+ Gen 2 oldalsó holttérfigyelőt és ráfutásos ütközésre figyelmeztetőt. Az elektrohidraulikus AHPS kormánymű pedig sebességfüggő rásegítéssel, aktív sávtartással és aktív kormány-visszatérítéssel fokozza a biztonságot és a vezetési kényelmet a városi buszoknál gyakori kis sebességtartományban is. A Knorr-Bremse továbbá egy villanymotorral hajtott csavarkompresszorral működő levegősűrítőt is kiállított, amely minimális zaj- és rezgésszintjével, hatékonyságával és megbízhatóságával tűnik ki, így kifejezetten ideális elektromos városi buszokba. Természetesen ez a berendezés az intelligens vezérlésű sűrített levegős rendszerbe (iAPU) is jól integrálható.

A 2020-ban létrehozott eCubator innovációs részlegen mintegy hatvan e-mobilitási szakember fejleszt innovatív és intelligens megoldásokat elektromos hajtású haszonjárművekhez. Ráadásul nemcsak a Knorr-Bremse hagyományos működési terepein, hanem az elektromos járművekhez kötődő új területeken is, ami kiváló lehetőségeket nyújt a növekedésre. Az eCubator fejlesztői rendszerszemléletű megközelítéssel tekintenek a levegőellátó és a fékvezérlő berendezésekre. Ezáltal optimális megoldásokat adhatnak az elektromos járműveknél a rekuperációra és az energiahatékony üzemelésre. Például a vállalat legújabb elektromos hajtású levegősűrítői teherautónként akár évente 0,3 tonnával is csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást. Míg más innovatív megoldásaik kompakt kialakításukkal helyet szabadítanak fel a tengelyek körül például a villanymotor vagy az akkumulátorcsomag számára. Mindebből jól látszik, hogy a Knorr-Bremse féktelenül fejleszti a haszonjárművek fékrendszereit, egyre nagyobb hangsúlyt fektetve az elektromos járművek követelményeire.

Felfedhetjük a győztest
Hírek

Felfedhetjük a győztest

Ezért nem tudtál aludni sem te, sem én az elmúlt hónapokban. Mi május óta hordozzuk ezt a titkot, ti azóta várjátok az eredményt. Azonban most már megoszthatjuk veletek is, ezért elmondom, hogy melyik autóbusz érdemelte ki a Bus of the Year 2025 díjat.

MAN és NEOPLAN buszok menetpróbája: Ilyen kényelemben ritkán utazhatsz!
Teszt

MAN és NEOPLAN buszok menetpróbája: Ilyen kényelemben ritkán utazhatsz!

Csodás környezetben, az Alpok kanyargós hegyi útjain próbáltuk ki, mit tudnak ma az MAN és a NEOPLAN autóbuszai. Sajnos nem született mindenki egyenlőnek, nem minden érintett örülhet ugyanolyan nagy horderejű újdonságoknak. Azonban egy kis figyelem mindenkinek jutott! Részletesen mesélünk mai videónkban a gépészet, az elektronikus-elektromos rendszer és a biztonsági arzenál újdonságairól az MAN Lion’s Coach […]

Knorr-Bremse fékalkatrészek: Biztonsági matekpélda
Technika

Knorr-Bremse fékalkatrészek: Biztonsági matekpélda

Nemhogy kiszámolni, megtippelni is nehéz, hogy a Knorr-Bremse által legyártott féktárcsák vajon hány haszonjárműben dolgoztak az évek során, és ezzel mekkora biztonsági pluszt eredményeztek. Ám a konkrét előnyöket szerencsére könnyebb számszerűsíteni.

Értünk fényeskedik
Hírek

Értünk fényeskedik

Idén júniusban ünnepli fennállásának 125. esztendejét a Hella. Természetesen ezen idő alatt nem ragaszkodtak görcsösen ahhoz az 1908-ban bemutatott, automobilok számára fejlesztett acetilénlámpához, ami elhozta számukra a legelső sikereket.

VDL Citea LE-122: Tényleg tiszta az a lap
Teszt

VDL Citea LE-122: Tényleg tiszta az a lap

Nulláról álltak neki az új VDL Citea tervezésének, ami a busz minden apró szegletén meglátszik. Egyértelműen prémium-színvonalú élményt ígér utasnak és járművezetőnek egyaránt. Sikerült hiba nélkül megvalósítani vagy túl szépen hangzik mindez?