Hirdetés:

Brüsszelben, a Busworld Europe 2023 kiállításon mutatta be legújabb, helyileg nulla károsanyag-kibocsátású, üzemanyagcellás városi autóbuszát az IVECO Bus. A 12 méter hosszú, alacsonypadlós E-Way H2 a HTWO, vagyis a Hyundai technológiáját használja.

Összesen 7,8 kilogramm hidrogént tárol négy tartályban, ami a 69 kilowattórás akkumulátorcsomaggal együtt 450 kilométeres hatótávhoz segítik a 310 kilowattos villanymotorral repített villanybuszt. Nemcsak a hidrogéntartályokba lehet tankolni, hanem az akkumulátorok is tölthetőek. A telephelyi töltést csak közepes erősségűnek mondják, tehát valószínűleg nem 150 kilowattal borítják bele az elektronokat. Ez a kíméletesség bőségesen megtérül az akkumulátorok hosszabb élettartamával. Ha pedig minden reggel teli akkuval indul útnak a busz, az az üzemanyag-cellák tartósságát javítja, hiszen azok szolgálati ideje is véges.

Paul Hydrogen Power Truck: Energetikai pálfordulás
Zöld jövő

Paul Hydrogen Power Truck: Energetikai pálfordulás

Pálos rend uralkodik a speciális haszonjárműveiről nevezetes Paul Nutzfahrzeuge háza táján. Habár az egyetlen magyar alapítású férfi remete szerzetesrendhez hasonlóan a Paul Hydrogen Power Truck miatt sem kellett senkinek némasági fogadalmat tennie.

Solaris Urbino 18 hydrogen: Kiegyensúlyozott személyiség
Teszt

Solaris Urbino 18 hydrogen: Kiegyensúlyozott személyiség

Ifjonti bizonytalanságai már nincsenek, tudja, mit akar, mit kínál, tisztában van saját értékeivel. A Solaris Urbino 18 hydrogen ideális partnernek ígérkezik, de vajon mennyi poggyászt cipel magával eddigi életéből?

A hidrogén kihívásai: Ugyanaz pepitában
Zöld jövő

A hidrogén kihívásai: Ugyanaz pepitában

Hideg időben gőzmozdony módjára gyönyörű felhőt húznak maguk után az üzemanyagcellás haszonjárművek, így a gyermekek biztosan imádni fogják ezeket. Ám rengeteg a kihívás a hidrogén gyakorlati alkalmazása előtt – pedig bevezetése elkerülhetetlen.

Mercedes-Benz eCitaro fuel cell: Kiszámítható ellenfél?!
Teszt

Mercedes-Benz eCitaro fuel cell: Kiszámítható ellenfél?!

Előnyei és lemaradásai tekintetében egyaránt olyannyira ismert kvantitás, hogy pontosan tudjuk, mire számíthatunk: maximálisan kiforrott villanybuszra a korábbinál bővebb hatótávval. Vajon ez biztos befutóvá vagy túlságosan kiszámíthatóvá teszi?

Bus Euro Test 2024: Csendet kérünk!
Teszt

Bus Euro Test 2024: Csendet kérünk!

Öt új, helyileg kibocsátásmentes városi, városközeli buszt tettünk próbára Csehországban, hogy megtaláljuk a legjobbat közöttük. Haladó szellemiségű hajtásláncok, modern filozófiák és légies könnyedség csaptak össze egymással. Ki lesz a bajnok?

Építkezések villamosítása
Hírek

Építkezések villamosítása

Együttműködési megállapodást kötött a General Motors és az Autocar. Ennek értelmében a GM szállítja majd az Autocar nehézkategóriás haszonjárműveihez a Hydrotec üzemanyagcellákat.