Hirdetés:

Forgalomba álltak a Volánbusz Zrt. és hazánk legújabb magyar gyártású csuklós autóbuszai! Egyúttal lezárult a flotta zöldítését célzó projekt is, ami másik ok az örömre.

Nem csupán a 18 méteres csuklós buszok kategóriájának legkönnyebb járműveit képviseli az átadott 47 darab új Credobus Econell 18 Next, hanem ezek egyben Európa legkedvezőbb vételárú csuklósai is. A 14 ezer kilogrammos tömegükkel átlagosan három tonnával könnyebbek konkurenseiknél. Ez nem a kisebb tengelyterhelés miatt jelentős, hanem a számítások szerint húsz százalékos tüzelőanyag-megtakarítás, valamint az éves szinten ebből adódó 12 tonnával kevesebb szén-dioxid-kibocsátás okán. Az új csuklósokból Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 32 állt fordába, ahol a Volánbusz összesen 39 új autóbuszt állított forgalomba. A 18 méteresek mellett két Volvo 8900 és öt Credobus Econell 12 szóló busz is érkezett legészakibb vármegyénkbe. Továbbra sem szállunk le a buszokról! Befejeződött ugyanis a Zöld Busz Projekt, amelynek köszönhetően a Volánbusz immár közel száz teljesen elektromos buszt üzemeltet – BYD K9UD, Ikarus 120e és Mercedes-Benz eCitaro típusokat. Hazánk legjelentősebb buszos közlekedési társasága így segíti megóvni a budapesti agglomeráció, valamint hat vármegyeszékhely levegőjének frissességét.

Ebusco 3.0 18m: Pillekönnyű sportbusz
Teszt

Ebusco 3.0 18m: Pillekönnyű sportbusz

Nem a hollandok találták fel a spanyolviaszkot, az alapjaiban újragondolt Ebusco már máshol is látott elvek alapján készült. Drága, ám rendkívül könnyű karbonelemekből építették, cserébe kevesebb akku kell bele és olcsóbban üzemeltethető.

Bus Euro Test 2024: Csendet kérünk!
Teszt

Bus Euro Test 2024: Csendet kérünk!

Öt új, helyileg kibocsátásmentes városi, városközeli buszt tettünk próbára Csehországban, hogy megtaláljuk a legjobbat közöttük. Haladó szellemiségű hajtásláncok, modern filozófiák és légies könnyedség csaptak össze egymással. Ki lesz a bajnok?

Spanyolországban koronázzák meg a minibuszok legújabb királyát
Hírek

Spanyolországban koronázzák meg a minibuszok legújabb királyát

Idén tizenötödik alkalommal rendezik meg október 22. és 25. között a Feria Internacional del Autobús y del Autocar szakvásárt Madridban. Ott és akkor arra is fény derül majd, hogy melyik gyártó típusa kapja meg a Minibus of the Year trófeát.

Egy elfeledett gyöngyszem új élete
Történelem

Egy elfeledett gyöngyszem új élete

Négyéves restaurálás után újra teljes pompájában ragyog a „Csipkerózsika” névre keresztelt DAF Torpedo, méltó a mögé kapcsolt buszfélpótkocsihoz. Íme, a DAF-múzeum legújabb büszkesége!

Felvillanyozódott sikerek
Hírek

Felvillanyozódott sikerek

Mondhatni, hazai pályán villantott új elektromos autóbuszával a Kravtex-Kühne Csoport. Győrben állt ugyanis forgalomba a magyar gyártó legelső teljesen elektromos típusa, a Credobus Electronell.

MAN Lion’s City 18 E: Új ruhához új erő
Teszt

MAN Lion’s City 18 E: Új ruhához új erő

Még a mi falunkban is régi ismerős az oroszlános városi busz! Nemcsak az előző, hanem már az aktuális nemzedékével is számtalan helyen utazhatunk országszerte. Sajnos villanymotorral errefelé még fehér hollónak számít – sebaj, most alaposan kifaggattuk!