Hirdetés:

Még a mi falunkban is régi ismerős az oroszlános városi busz! Nemcsak az előző, hanem már az aktuális nemzedékével is számtalan helyen utazhatunk országszerte. Sajnos villanymotorral errefelé még fehér hollónak számít – sebaj, most alaposan kifaggattuk!

Számtalan hazai településen és régióban dolgozik az MAN Lion’s City, és már a jelenlegi, második generációnak is több mint háromszáz példánya fut magyar rendszámmal. Azonban idehaza egyelőre csak a veszprémiek örülhetnek az E utónevű villanymotorosok néhány példányának. A szóló után pici lemaradással, 2020 első felében mutatkozott be a csuklós elektromos változata, és egy évvel később került sorozatgyártásba. A müncheni gyártó a többieknél lassabb rajtot vett a villanybuszok témájában, ám annál nagyobb lendületet szerzett utána gyorsan. Tempósan törnek előre, a márka a tavalyi évben piacvezetővé avanzsált a tisztán akkumulátoros elektromos buszok európai piacán. Az egy évvel korábbi eredmény közel háromszorosát sikerült értékesíteni, 771 példányt adtak át csak 2023 során. Persze tudjuk, hogy ezekről többségében közbeszerzéseken döntenek, de attól még nem baj, ha a termék is jó, ugye? Tiszta szerencse, hogy sikerült találni néhány apró kritikát, így az igényes és világos utastér, az erőteljes hajtáslánc és a többségében átgondolt vezetőtér ecseteléséből állna csak a cikk. Tender ide vagy oda, a szolgáltatások korában az lenne az alapvető, hogy sofőrnek kellemes munkahelyet, utasnak vonzó közlekedési eszközt kínáljunk!

Le az előítéletekkel

Lassan már nálunk sem szabad csak az ajtóképlet alapján beskatulyázni városinak vagy elővárosinak egy buszt! Mifelénk tradicionálisan a leghátsó tengely mögé is szerettek ajtót specifikálni az üzemeltetők, ám az elmúlt időkben már a mi városainkban is megjelentek a 2-2-0 szóló és a 2-2-2-0 ajtóképletű csuklós buszok. A képlet nagyon egyszerű, a hátsó ajtó leszálláskor gyorsabb utásáramlást eredményez, az elhagyása viszont négy ülőhelyet. A többségében már mindenhol elsőajtós felszállás korában úgyis eleve csak azok másznak fel a kakasülőre, akik utána le is tudnak jönni onnan.

Az első és a második ajtó közötti részen a 2+2 üléselrendezés igencsak keskeny közlekedőfolyosót eredményez, ugyanezt hatványozottan megfigyelhetjük például a fővárosban szolgáló gázbuszokon is. Ebben a példányban például csak az A tengelynél jelent ez egy szó szerinti szűk keresztmetszetet. Azután sokkal szélesebb, szellősebb a jármű, onnan hátrafelé gyorsabb az utasáramlás. Bőséggel akad különböző magasságú ülés odabent – a padló szintjén, valamint kisebb és magasabb dobogókon elhelyezettek közül választhatunk. Fontos, hogy nemcsak az első kocsitestben találunk mászás nélkül elérhető ülést, hanem a hátsóban is. Hátul is hat ilyen várja a kényelmesen lehuppanni vágyó időseket vagy nehezen mozgókat.

Az első peron szolgál a kerekesszék szállítására, nyilván mert a kettes ajtónál építették be a motorosan mozgatható rámpát. A rámpa csak csukott ajtóval mozgatható, végig nyomva kell tartani a gombot, majd csak utána nyitható az ajtó. Nem vészesen hosszú a folyamat, ám meg kell jegyezni a sorrendet, különben csukhatjuk vissza az ajtót, ha véletlenül rámpanyitás nélkül kiengedtük a leszállókat. A hátsó kocsitestben a harmadik ajtóval szembeni peron babakocsi szállításra való. Ott nincs is lehajtható ülés, hanem csak támaszkodáshoz kialakított párnázott felületek.

Szinte teljesen alacsonypadlós a busz, a jármű a legvégén találunk egy 200 milliméter magas fellépőn egy fixen dobogós részt. Ám ez csak a háromajtósban ennyire feltűnő, a négyajtósban nem lenne ilyen hangsúlyos a dobogó a leghátsó ajtó miatt. Amúgy is inkább a pozitívumot vegyük észre – nincs motortorony az elektromos variánsokban! Ezt nem is feltétlenül az ülőhelyek maximális számában fogjuk tetten érni, hanem a hátsó fertály vonzerejében. A jármű vége sokkal átláthatóbb, világosabb és hívogatóbb, mint amikor különféle tornyok magasodnak itt, például a Mercedes-Benz eCitaro vagy az IVECO Bus E-Way esetében.

Mindegyik ülőhelyhez tartozik egy USB-csatlakozó. Ha valaki a harmadik megfordítás után sem talál bele a lukba, akkor közel hajolva elolvashatja a külön feliratot, ami felhívja a figyelmet, hogy csak töltésre szolgál az aljzat. Sajnos tehát az utastájékoztatóra nem tudjuk kirakni a kedvenc Kisvakond-epizódunkat ezen keresztül. Elektromos busznál azt is jobb előre tisztázni, hogy nem mi töltjük a mobilunkkal a közlekedési eszközt, hanem fordítva. Véletlenül se legyen félreértés ebből! Bár a modern élettől elválaszthatatlan áldás-átok, a mobiltelefon, ott lapul mindannyiunk zsebében, ám még a több tucat kütyü sem ellenfél az elektromos városi oroszlánnak. Az USB 2.0 szabvány maximum öt watt töltési teljesítményt specifikál – ha a busz 16 órás munkanapja során folyamatosan mind az ötven ponton szipkázzák az áramot, az is csupán négy kilowattóra a nap végére. Ez az akkumulátorok kapacitásának kevesebb, mint egy százaléka. Tehát nem is kell félteni, mert az utasok között gyorsan terjedő legújabb macskás vírusvideó sem akadályozhatja meg, hogy este biztonsággal beérjen a buszgarázsba.

Talán még a kevésbé gyakorlott szemek sem hiszik igazinak a fautánzatú padlót – ez a modern buszbelsőépítészeti divat egyik alappillére, és így kötelező egy demóbuszban. Ugyanilyen alapvető reklámhordozók a fényezetlen alumínium kapaszkodók, amelyekből a függőleges csövek kör, míg a vízszintesek ovális keresztmetszetűek. Az ajtóknál pedig érdesített borítás fokozza az élményt. Hasonló marketinges eszköznek tűnik, és elsőre még megmosolyogtató a legalább három különböző leszállásjelző. Azután eszembe ötlik, hogy bizony még e típus nálunk szolgáló változatain sem mindig találunk ennyi csengettyűt. Márpedig amikor százhuszadmagunkkal álldogálunk a busz közepén, akkor nagy segítség, ha nem csak az ajtó mellett árválkodik egy-egy gomb. E tesztbuszban jóformán bárhonnan egy karnyújtással jelezhetjük a vezetőnek, ha mi már megérkeztünk. Reméljük, ezt ő is meglátja!

Címvédő bajnok

Elegánsan egyszerű és jól átlátható a vezetői munkakörnyezet, a legfontosabb kezelőszervek mind könnyen elérhető távolságba kerültek. A mellettünk lassítás nélkül elhúzó két autós után a harmadiknak könnyedén megköszönhetjük, hogy kiengedett minket a megállóból, ugyanis a vészvillogó kapcsolója remek helyre került a kormánykeréktől balra. Az egész műszeregység állítható a kormánnyal együtt tengelyirányban egészen szép tartományban. A valóságban picit szűk a függőlegesen kihasználható tartomány, hacsak nem közvetlenül a kormánykerék fölé ülünk és 40 évvel ezelőtti módon, komikusan széttárt könyökkel próbáljuk tekergetni a hasunkba húzott, laposan álló kereket.

Ennek a műszeregységnek a TGX-ben debütált eredeti verzióját ma már nem küldenék ki a dohányboltból. Persze, az igencsak távoli első megjelenése óta kapott egy elegánsabb betűtípust, meg újabb színeket és pixeleket az eredetileg csak fehér színt ismerő aprócska kijelzőjére. Viszont most az egyszer, kivételesen legyünk őszinték a technofetisizmus korában: a napi működés közben az esetleges hibajelzéseken kívül egy menetrend szerinti járaton szinte csak a leszállásjelzés a releváns. A futásteljesítmény reggeli és esti naplózásához teljesen mindegy, hogy azt nagy felbontású, gyönyörű grafikájú és animált képernyőről vagy mütyürnyi hétszegmenses kijelzőkről olvassuk le.

Sajnos a leszállásjelző éppen az egyik fájdalompont. Egyetlen apró narancsszínű ikon világít a műszeregység közepében, hangjelzés ebben a kivitelben nincsen és az ajtónyitó gombok sem világítanak ilyenkor. Vagyis igencsak észnél kell lenni, ha nem akarunk kiabálást és változatos szitokszavakat hallgatni, amiért nem álltunk meg. Ez is a kulturális különbségek című fejezethez tartozik – no nem az azonnali utasvisszajelzés, hanem az ember-gép interfész. Én itt egyértelműen inkább a francia kollégáknak adok igazat, ahol az irányjelzővel kezdve minden még a város zaját is túlkiabálja. Inkább tilinkózzon hangosan a busz, lássam a hatalmas megállós ikont a műszeregység közepén! Rengeteg mindenre kell figyelni a városi közlekedés során, nagyon fontos lenne a feltűnő és azonnal észlelhető visszajelzés.

A jobb oldali bajuszkapcsoló a sebességszabályozó kezelőszerve, egyetlen pöccintéssel aktiválható az előzőleg már beállított tempó tartása. A kaotikus belvárosi hajrában élők el sem tudják képzelni, milyen remek haszna lehet ennek a nyugis elővárosi járatokon. Ott nem ritkán csak és kizárólag az egyenletesen kis sebesség tartásával igazodhatunk a menetrendhez a fizetővendég nélkül üresen árválkodó megállók sora miatt.

A fékmegtartás funkció a hosszú munkanapok egyik megkönnyítője lehetne, többször hangoztatott véleményem szerint kétpedálos járművet csak ilyennel lenne szabad kínálni. Ez a segéd megtartja a kivezérelt féknyomást a menetpedál lenyomásáig, nem kell nekünk folyton a féken taposni. Ennek híján itt kapcsolóval kell a megállóféket aktiválni a pirosnál, ez egy régóta ismert ellenszere az elgurulás problémájának. Cserébe egy hasznos biztonsági funkció, hogy ha a vezetőállás ajtaját kinyitjuk, azonnal megszólal a vészharang, hogy aktiváljuk a rögzítőféket.

A jó villanylovas vezetőnek igazán jól megyen dolga, hiszen minden műszak kezdetén eldöntheti, hogy a vállfára vagy az akasztóra helyezi felsőruháját! A vezetőtér ajtajának belsejében elfér a táskája. Kis szeméttároló, pohártartó és palacktartó csiklandozza a mindennapok praktikumreceptorait. Sőt, még egy térképzsebet is kapunk az ülés mellé. Bár gondoltak arra, hogy odafúrjanak egy töltőt az ablakpárkányra, viszont annak közelében nincs kényelmes és biztonságos helye a telefonkészüléknek.

A két külső visszapillantó tükör, a baloldali nagy látószögű tükör, sőt még a belső tükrök is motorosan állíthatók. Olyan lelkes a szélvédő motoros rolója, hogy egyetlen nyomással automatikusan elhalad a végállomásáig. Ha valahol út közben szeretnénk megállítani, akkor még egyszer meg kell nyomni a gombot, ez a finomhangolást egy picit megnehezíti. Az oldalablakon kézi árnyékolót találunk, ha ott elbaltázzuk a magasságot, akkor legalább tudjuk, hogy ki tehet róla.

Kapacitásigény

Az agglomerációból egy fővárosi közlekedési csomópontig futó járatot szimuláltunk a tesztbusszal töltött nap során. Eközben bőven akadt széles országútból és szűk kisvárosok sikánosan elhúzott zebráiból, kifejezetten rossz minőségű útból és a fővárosban tükörsima többsávos aszfaltból is. Mindenhol pontosan azt kaptam vissza a busztól, amit vártam, és ahogy ez illik.

Egy villanymotor dolgozik a B tengelyen, egy másik a C tengelyen, tehát ez egyszerre húzó- és tolócsuklós. A két villanymotor együttes tartós teljesítménye annyi, mint a kilencliteres öngyulladós erőforrás legnagyobb teljesítménye. Csúcsteljesítménye pedig messze lenyomja Rudolf Diesel bármelyik, a típusban amúgy szolgáló tanítványát. Nyilvánvalóan ezek alapján fel sem merül, hogy gondot jelentene a gép megmozdítása. Az egyenletes és meggyőző nyomatékleadás jóvoltából még egy autópálya-felhajtón sem gond felvenni a forgalom tempóját. A fékpedálra lépve a szabályzórendszer a színfalak mögött ügyesen elintézi a rekuperáció és az üzemi fékek hatásának kombinálását. A váltásokat nélkülöző finom és csendes suhanás nyomán még a belső égésű változatoknál is jobb élmény a vezetése.

Az MAN Lion’s City 18 E csak a tetőn hordoz akkumulátort, ennek is köszönheti férfiasan magas homlokát, amelyet a dizájnerek harmonikusan integráltak a formatervbe. Nyolc lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid kémiájú akkumodulból jön össze a 640 kilowattóra összkapacitás. A csuklós bejelentésekor az eredeti kommunikációban 200-270 kilométert ígértek az akkumulátor teljes élettartamára a tartós hatótáv fedőnevű töltési stratégiát alkalmazva. Ez a kímélő mód csak nyolcvan százalékig tölti a telepeket. Az aktuális gyári műszaki adatlap már 350 kilométert ír az átlagsebesség, a terhelés, a domborzat és a légkondicionálás terén támasztott enyhe követelmények és kedvező körülmények esetén.

Csuklósokkal kiszolgált elővárosi és városi járatból akad bőséggel Budapesten és környékén, még a fővárosban sem ismeretlenek a 20 kilométert is meghaladó vonalak. A teljesen extrém példákat – például az éjjel-nappal közlekedő 200E buszt – leszámítva ezek a legdurvább fordákban 16-18 órát dolgoznak, értelemszerűen nem egy járművezetővel. Nagyságrendileg 325-380 kilométer napi futásteljesítmény is összejöhet így egy munkanap során. A Nemzetközi Közösségi Közlekedési Szövetség (UITP) szabványos közúti tesztciklusai a kemény városi vonalakra 12, a könnyű városi és vegyes viszonylatokra 18, míg az elővárosokba 25 kilométer/óra kereskedelmi sebességgel számolnak. A kereskedelmi sebesség a megállókban töltött időt is beleszámítja az átlagsebességbe, vagyis az egyes vonalakról ezzel alkothatunk valós képet. Az egyes ciklusokat és a fenti 16-18 órát alapul véve 192-216, 288-324 és 400-450 kilométer jön ki egy-egy munkanapra. Vagyis még a haladósabb elővárosi viszonylatokon is nagy biztonsággal lehúzhat egy 12-13 órás műszakot. Utasterében és menettulajdonságaiban kivetnivalót nem nagyon találni, a néhány apró kritikára okot adó vezetőterét pedig idén jelentősen átdolgozzák. Nem csoda, hogy Európában viszik, mint a cukrot. Ahogyan korábban is írtam, a munkavállaló és az ügyfél, azaz az utas elégedettsége egyaránt fontos tényezője a szolgáltatási színvonalat meghatározó képletnek. Ezért remélhetőleg előbb-utóbb nálunk is rákapnak az üzemeltetők az ilyen remek elektromos buszokra.

Technikai adatok
Hajtáslánc, felépítés
Legnagyobb/tartós teljesítmény (kW):400/267
Legnagyobb forgatónyomaték (Nm):3500
Akkumulátorok kapacitása (kWh):640
Központi villanymotorok a B és a C tengelyen egyfokozatú lassítóáttétellel. Alvázra épített alumíniumkarosszéria. Befelé nyíló kétszárnyú bolygóajtók (2-2-2-0) elektromos működtetéssel, a második ajtónál villanymotoros működtetésű rámpa.
Kétkörös, elektronikus vezérlésű légfékrendszer, rásegítéssel, blokkolásgátlóval, elektronikus fékerő-elosztóval, vészfékrásegítővel; belső szellőzésű tárcsafékek.
Kormánymű:golyósoros, rásegítéssel
A tengely futóműve:független felfüggesztés, légrugó, hidraulikus lengéscsillapító
B és C tengely futóműve:merevtengely, légrugó, hidraulikus lengéscsillapító
Gumiabroncsok gyártmánya és mérete:Pirelli MC:01 e-Urban 275/70 R 22,5
Méretek, tömegek
Hosszúság/szélesség/magasság (mm):18 060/2550/3320
Tengelytáv (mm):5200+6680
Nyomtáv elöl/hátul (mm):2128/1834
Fordulókör átmérője (m):23092
Saját tömeg (kg):21471
Hasznos teherbírás (kg):8529
Megengedett össztömeg (kg):30000

Belépőmagasság az első ajtónál (térdepelve) (mm):340 (240)
Szállítható személyek száma (ülő+álló+kerekesszék+vezető):125 (50+74+1+1)
Ülések az alacsonypadlós részen (ebből dobogón):50 (41)
Dobogók magassága (mm):140–350
Közlekedőfolyosó szélessége (mm):505
Peronok szélessége (mm):1440/1330

Vezetőállás lépcsőinek magassága (mm):180+160
Vezetőállás padlójának magassága a talajtól/az utastér padlójától (mm):680/340
Vezetőülés magassága a talajtól/az utastér padlójától/a vezetőállás padlójától (mm):1080–1200/740–820/400–520
Vezetőülés lapjának hosszúsága/szélessége (mm):470–530/500
Vezetőülés támlájának magassága integrált fejtámlával/szélessége (mm):910/440
Vezetőülés állítási úthossza (mm):340
Fejtér (mm):1180–1300
Lábtér (mm):950–1100
Vezetőállás belső magassága (mm):1680–2050
Kormánykerék átmérője (mm):450
Kormánykerék állíthatósága tengelyirányban/arra merőlegesen (mm):130/130
Kormánykerék távolsága a váltóvezérlőtől (mm):340

Renault Master menetpróba: Remek példa
Teszt

Renault Master menetpróba: Remek példa

Fél emberöltőnyit élt velünk a Renault Master előző nemzedéke, ez alatt a világ rengeteget változott. Alapjaiban megújulva viszi tovább elődei praktikumát, és a jól ismert, bevált dízelmotorok mellett végre valós villanymotoros alternatívát kínál.

MAN Lion's City 12 E LE: Különösen fontos személyeknek
Teszt

MAN Lion's City 12 E LE: Különösen fontos személyeknek

Legutóbbi bajnokunk most alacsonybelépésű elővárosiként próbált szerencsét. Bár hátul elférne egy „rendes” híd is, megőrizte a belvárosiak portáltengelyét, és a normál padlószint alá sem zsúfoltak be több akkut. Tud akkor bármi újat mutatni?

Téli tűzkő
Hírek

Téli tűzkő

Egész évben optimális tapadást biztosítanak az enyhe téli időjárásra optimalizált Firestone Roadhawk Winter Steer kormányzott, valamint hajtott tengelyekre szánt Roadhawk Winter Drive gumiabroncsok.

Volkswagen ID.5 GTX: Népsportoló
Teszt

Volkswagen ID.5 GTX: Népsportoló

Zwickauból, a Trabant szülővárosából származik. Mégsem kell bele negyvenes keveréket kotyvasztanunk, hiszen nem kétütemű, hanem elektromos. Sőt, a kékes füstöt eregető, harsány hengerpár helyett két villanymotor lesi hangtalanul talpunk rezdüléseit.

B-ON Pelkan: Futurisztikus varázsdoboz négy keréken
Zöld jövő

B-ON Pelkan: Futurisztikus varázsdoboz négy keréken

Íme, a német postások egyedi elektromos kishaszonjárművének szellemi utódja, a B-ON Pelkan. Raktérkialakítása igazi úttörőnek számít, ugyanis a gyártó saját fejlesztésű, intelligens csomagadagolója hihetetlen időmegtakarítást eredményez használójának.

Haszonjárművek baleseti statisztikái: Egy pillanat műve
Háttér

Haszonjárművek baleseti statisztikái: Egy pillanat műve

Visszafordíthatatlan károkat okoznak a halálos közúti balesetek világszerte. A legfrissebb uniós statisztikák szerint a többségük kedvező látási viszonyok közepette, országúton és még csak nem is kereszteződések sűrűjében következik be.

Itt elmondhatod a véleményedet!