Hirdetés:

Elektromos teherautó, amiben megbújik egy elektromos csomagszállító kerékpár és egy drón is? Nem egy lázálomról beszélünk, hanem a Renault Trucks legújabb multimodális csodájáról. Aki nem hiszi, járjon utána!

Bemutatta a Renault Trucks az iparág első multimodális e-mobilitási koncepcióját. Az E-Tech Master OptiModale a tisztább, környezettudatosabb utolsó kilométeres városi csomagszállítások egyik lehetséges jövőképét vázolja fel. Háromféle elektromos szállítást egyesít egy járműben.

Az elektromos működtetésű emelő segít a kerékpár ki- és behelyezésében, de vajon ez mennyi ideig tart a gyakorlatban?

A 3,5 tonnás kisteherautó R75 villanymotorral és egy 33 kilowattórás akkumulátorral rendelkezik, így 128 kilométeres hatótávolságra képes. Ehhez egy alacsony rakodómagasságú, 4100 milliméter hosszú Luton felépítmény társul, amit a Horton Commercials gyárt. A villanyos kisteherautó cipeli a csomagokat az út nagyobb részében, és „anyahajóként” funkcionál az e-kerékpár és a drón számára.

Még külön jelölést is kapott a drón platformja

Ugyanis a felépítményből egy eBullitt elektromos csomagszállító kerékpár varázsolható elő a saját kis daruval. A kétkerekű természetesen a Renault Trucks vörös színében pompázó vázzal készült, és egy szép fehér dobozos felépítményt kapott. A legújabb Shimano elektromos hajtássegítő rendszerrel szerelték fel, amely akár 50 kilométeren át biztosít rásegítést a kerékpáros futár számára. A kivehető akkumulátor két órán belül feltölthető 80 százalékra, a teljes töltés 4 óra. Akár 100 kilónyi kisebb méretű csomag szállítására is képes a drótszamár.

Vajon hogyan fognak olyan tehergépkocsi-vezetőket találni, akik drónpilóták is egy személyben?

A kerékpár garázsa felett található a drón kihúzható le- és felszálló platformja, amelyről az Uvatek legújabb generációs, 2 kilogramm teherbírású csomagszállító drónja indítható. Bár a drónok repülése bizonyos területeken jelenleg korlátozott, sebességük és pontosságuk ideális sürgős, például létfontosságú gyógyszerek vagy készletek szállításához, akár nehezen megközelíthető helyekre is. Az OptiModale rendszert két személy üzemelteti, a nagyobb csomagokat a kisteherautóval kézbesítik, míg a csapat másik tagja a biciklivel végzi a kiszállítást az olyan területeken, ahol a leginkább torlódik a forgalom. Ezenkívül a drón gyors bevetést biztosít sürgős helyzetekben. A Renault Trucks úgy látja, hogy az OptiModale megoldást kínálhat a városok levegőminőségének javítására, a városi utak torlódásainak csökkentésére, miközben az üzemeltetők termelékenysége nő. Az elektromos szállítás több módozatának együttes kihasználásával átalakulhat a gyorsan növekvő csomagszállítás piaca, és a világ bármely városába átültethető a rendszer.