Hirdetés:

Megváltónk születésének ünnepén a karácsonyfa szokta a legtöbb fejfájást okozni a lánglovagoknak. Nem annyira a díszítése, mint inkább az oltása, ugyanis a fenyőgyanta majdnem olyan könnyen lángra lobban, mint az el nem zárt tűzhelyből szivárgó földgáz.

Beethoven legendás zongoraszonátájáról ezúttal sem lesz szó. Patetikus jelenetekből azonban nem lesz hiány, hiszen a kultikus British Pathé archív gyöngyszemének köszönhetően bepillanthatunk a hatvanas évek albioni tűzoltóinak eszköztárába. Karácsonykor nem túl gyakori jelenség, hogy a Hertfordshire megyei herpeszes Ödönkék tökfeje beragadjon az acélkerítés függőleges rácsai közé, de ahol nagy a szükség, közel a segítség. A speciális felszerelésekkel felvértezett, watfordi, gyorsreagálású tűzoltóbrigád éppen akkor járt arra a Miles-karosszériás Bedford TA tűzoltóautójával. A hidraulikus feszítőnek hála gyorsan kiszabadították az ebadtát, ráadásul az akkori időkben még sűrűn repkedő sallert is megúszta a mázlista. Robogunk tovább a következő helyszínre, ahol London egyik legmarkánsabb, egyben leglassabb szimbóluma alá szorult egy szerencsétlen. Gond egy szál se, hiszen a Bishops Finger sörön edződött, markos tűzoltólegények grimaszokkal az arcukon, de félrerángatták a nyolctonnás AEC Regent III RT emeletes busz elejét a tizenkét tonnával is megbirkózó emelővel. Ezt követően bepillantást nyerhetünk a tetőablakai miatt belül is barátságosan világos, Bedford szerkocsiba. A gördülő műhelykocsiban minden megtalálható, ami a gyors mentéshez szükségeltetik – a szigetelőszalagtól kezdve a tányéros hősugárzóhoz hasonlító lámpákon át egészen a lángvágóig.

Fotó – Charles01, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons:
Az Afrikában, Indiában népszerű, Pakisztánban pedig évtizedeken keresztül szinte egyeduralkodó, csőrös Bedford TA – a ráncfelvarrás után TJ – teherautók alvázára előszeretettel karosszált bulldogfülkés tűzoltóautót a Miles