Hirdetés:

Rendkívül rugalmasan az egyedi igényekre szabható elektromos városi, illetve elővárosi buszt mutatott be a több mint hetvenéves spanyol buszfelépítményező, a Castrosua. Pozitív előjel, hogy a Nelec a Scania tisztán elektromos hajtású alvázára épül.

Miközben a Castrosua és a Scania az első közös projektjükön dolgozott, elsődleges célként az lebegett a tervezők szeme előtt, hogy egy maximálisan az adott város, illetve ügyfél elvárásaira alakítható elektromos buszt alkossanak meg. Ennek eredményeként idén év elején született meg a Nelec.

Így a végig alacsonypadlós, illetve alacsonybelépésű kivitelben is elérhető típus 11,5–13,0 méter hosszúsággal, két vagy három ajtóval készül. Utaskapacitása pedig megközelítheti a száz főt, akik közül akár 34 fő is ülve utazhat. Ezenkívül két kerekesszékes helyet is kialakíthatnak a belsőtérben.

A spanyol és a svéd gyártó a rugalmas specifikálhatóság mellett a biztonságnak is kiemelt figyelmet szentelt. Ezért sávelhagyásra figyelmeztető, automatikus vészfék-, oldalsó holttérfigyelő rendszerekkel és kamerás visszapillantókkal is ellátták új büszkeségüket. Fontos kiemelni, hogy ezeket még nem írják elő kötelezően a jogszabályok a városi, illetve elővárosi buszok számára.. A jármű tervezésekor az ENSZ-EGB 118. számú tűzvédelmi és 66.02 számú borulásbiztonsági normák követelményeit is figyelembe vették – annak ellenére, hogy a főként álló utasokat szállító buszokra ezek nem vonatkoznak. Biztonságtudatos szemléletüket pedig korunk kihívásaira reagálva a vírusfertőzések elleni védelemre is kiterjesztették. Míg a legtöbb gyártó ezt kipipálta a légkondicionáló rendszer megfelelő kialakításával, és a vezetőfülkét teljesen vagy részlegesen elválasztó elemekkel, addig itt jól látszik az új gondolkodásmód. Az üzemeltetők pedállal vagy fotocellás érzékelővel működtethető leszállásjelzőket, valamint beépített testhőmérséklet-mérőt, és az arcmaszk viselését figyelő berendezést is rendelhetnek. Ezenkívül cipőfertőtlenítő szőnyegek, a vírusok megtapadását gátló felületi bevonatok és kézfertőtlenítő-adagolók segítik a kórokozók elleni küzdelmet. Többek között ezek a részben házon belül kifejlesztett innovatív megoldások is hozzásegítették a Nelec típust a haszonjárművek kategóriájában a 2021-es Red Dot dizájndíj elnyeréséhez. Akárcsak az újrahasznosítható és a könnyű anyagok használata a lehető legkisebb saját tömeg elérése érdekében. Emellett szinte már magától értetődő a teljesen LED-es, ezáltal energiatakarékos belső és külső világítás. A járművezető munkáját pedig többek között automatikus, fényérzékelős belsővilágítás-kapcsolás és esőérzékelős ablaktörlő-vezérlés könnyíti meg. Mindezek alapján egyáltalán nem tűnik irreálisnak a Castrosua célkitűzése, hogy a Nelec segítségével még tovább növelje a tavaly elért 24 százalékos piaci részesedését Spanyolországban. Ezenkívül pedig a mai napig családi vállalkozásként működő gyártó szeretné új nemzetközi piacokon is megvetni a lábát új elektromos busza révén.

Itt elmondhatod a véleményedet!