Hirdetés:

Flottaautó-rovatunkban ezúttal egy igazi cégvezetői autót mutatunk be a prémiumszegmensből. A BMW 330e xDrive Touring M Sport több szempontból tökéletes választás lehet egy közepes magánvállalkozás tulajdonosának.

Először is a prémiumkategória tagja, ebben a ligában a Mercedes-Benz, az Audi, a Porsche és a Lexus versenyez a BMW mellett. Ezen márkák vásárlóiról azonnal látszik, hogy sikeres vállalkozók, hiszen 20 millió alatt nem nagyon választhatunk közülük, természetesen középmérettől felfelé gondolom. Másodsorban maga a modell, vagyis a tölthető hibrid kombi is nagyon sokat mesél a gazdájáról. Környezettudatos, városban az elektromos hajtást használja, és valószínűleg aktív életet él, amihez elengedhetetlen a jókora variálható csomagtér. Ennyi pozitívum már eleve szimpatikussá teszi a gazdáját, ha egy ilyen autóval megy üzleti partnereihez.

Klasszikus sziluett, elegáns cég(vezetői)autó

Érdemes kihasználni tudását

Más kérdés, hogy Magyarországon kicsit árnyaltabb a kép, a hibrideket nem feltétlenül olyanok vásárolják, akik ki is használják annak előnyeit, s ugye az is igaz, hogy itthon jelenleg még az elektromos áram jelentős részét hőerőművekben állítják elő, ami bizony környezetszennyezéssel jár. De mindez nem az autó hibája, ez a hármas BMW mindent megtesz annak érdekében, hogy a gazdáját gazdaságosan szolgálja és jó fényben tüntesse fel. A lényeg – amit már többször is hangsúlyoztunk – hogy vásárlás előtt nagyon pontosan fel kell mérni, hogy mire is használjuk majd az autót. A 11,15 kilowattóra kapacitású akkupakk a gyári adatok szerint 52-61 kilométernyi elektromos autózást tesz lehetővé. Nekünk egyszer 51 kilométer sikerült elérni, igaz extrán takarékos vezetéssel, ami a hétköznapokon nem biztos, hogy belefér. Átlagban azért 45 kilométerre elég volt a „nafta”, ez pedig tökéletes az agglomerációs használatra – főleg, ha a munkahelyünkön is van töltési lehetőség. A nulláról száz százalékig töltéshez az egyszerű fali dugaljról körülbelül hét óra szükséges. Itt jön az első probléma. A gyártók nem javasolják az állandóan 100 százalékig való töltést, az előírás szerint az akkumulátorok élettartama szempontjából a 80 százalékos töltés az ideális. Így már azért szűkül a kör, 30-35 kilométerre csökken az elektromos hatótáv. Azt persze műszeres diagnosztika nélkül nem tudjuk, hogy a BMW hogyan menedzseli az akkumulátorokat. Más gyártók modelljei ezt úgy oldják meg, hogy az autó fedélzeti rendszere soha nem tölti 80-90 százalék fölé az akkumulátort, a grafikus felületen pedig ezt jelzik 100 százaléknak. Mindenesetre, ha valakinek ez elegendő két töltés között, akkor nagyon olcsón közlekedhet a lehető legnagyobb luxusban. Ha pedig lusta tölteni, vagy nincs meg a lehetősége, jobban jár a sima 330-assal, hiszen legalább 235 kilóval könnyebb az autó és 90 literrel nagyobb a csomagtér, nem beszélve a közel kétmilliós vételárkülönbségről.

A puttony méretére sem lehet panasz, igaz ebben szinte biztosan nem szállítanak majd árut

Átformál, de nem úgy

A tesztautóval eltöltött néhány száz kilométer alatt tudatosult bennem, hogy egy hibridautó vezetése közben mi magunk is „hibridüzemmódúvá” válunk. Mert hogy is volt eddig? Egy átlagos benzines, vagy dízelmotoros prémiumautó itthon még mindig népszerű volt kéziváltóval, a magyarok most kezdik elfogadni, megszeretni az automatikus váltót. Szóval eddig két lábbal, két kézzel vezettünk, a tengelykapcsoló pedál és a váltó ezt megkövetelte. Mivel néhány éve még jóval kevesebb vezetéstámogató rendszer segített – az egyszerű tempomaton, sávtartón kívül nem nagyon volt más –, ezért elvileg minden pillanatban figyelni kellett, az autót teljes mértékben a vezető irányította. Egy BMW-vel pedig természetesen illett mindig a márka „A vezetés élménye” mottójának megfelelően autózni.

A bal első sárvédőre került a töltőcsatlakozó. Ez az elhelyezés az utcai töltők jelentős részénél nem szerencsés.

Nos mindez a múlté. A hibrid BMW vezetéséhez kis túlzással elég a jobb láb és a két hüvelykujjunk. S már nem arra törekszünk, hogy a sor elején legyünk, hanem arra, hogy valaki előttünk menjen, „vezesse” a mi autónkat. Csak annyi a dolgunk, hogy bekapcsoljuk az adaptív sebességtartó rendszert, s onnantól csak a kormányt kell fognunk. Ha az elöl haladó lassít, a követési távolságot tartva a BMW is fékez, ha gyorsít, akkor mi is visszagyorsulunk. Hosszú piros lámpa után is önműködően elindul. Ráadásul a tempomatot álló helyzetben is be lehet állítani, úgyhogy a pedált sem kell nyomnunk. A hibrid üzemmód a vezetési stílusunkat is óhatatlanul átprogramozza, a sportosság helyett a takarékosság, a minél több elektromosan vagy rekuperációval megtett kilométer kerül előtérbe. A sok használat alatt azért találtunk hibát is, a táblafelismerő rendszer még mindig nem tökéletes, sokszor teljesen fals megengedett sebességet állít be, ami meglepi a vezetőt. A többi segédrendszer megbízhatóan működik és van belőlük jócskán, a parkolóasszisztenstől a távolságifényszóró-asszisztensen át a vészfékig.

Prémiumkategóriához méltó a töltőkábelek elhelyezése, a csomagtér mérete, anyaghasználata és praktikuma

A múlté már a kapcsolók nyomogatása is, vagyis ez a lehetőség is megvan, de az egyes funkciókat gesztusvezérléssel, vagy akár hanggal is aktiválhatjuk (ezek a funkciók prémiumtermékhez mérten felárasak). Rá kell szánni az időt a megtanulásukra, megszokásukra, de utána sokkal kényelmesebb és biztonságosabb, mint a klasszikus kapcsolók használata.

Együtt élni vele

Arról, hogy milyen egy két éve piacon lévő BMW-vel együtt élni, csak egy csöpögős regényt lehetne írni. Álom. A kidolgozás, az anyagok, a működés, őszintén nem tudom, hogyan lehet ezt majd fokozni generációváltáskor. Lehet róla beszélni (írni), de ezt az autót ki kell próbálni. Nem 15 percre, hanem legalább egy napra. Nem lehet megunni, minden reggelen izgalmas a találkozás vele. Napsütést hoz az ember életébe, legszívesebben percekig csak csendben ülnénk és néznénk a műszerfalat, a varrásokat, a fényeket, az anyagok találkozását. Az ajtót behúzva megszűnik a külvilág és egy művészek által létrehozott, évtizedek óta fejlesztett univerzumba csöppenünk. A BMW belépőjét a prémiumszegmensbe az 1982-ben bemutatott, azóta legendássá vált E30 kódjelű 3-as sorozat jelentette. Vagyis lassan negyven év tapasztalata összpontosul ebben a csúcsminőségű hibridkombiban.

A belső igazán meggyőző, a kidolgozás, az anyaghasználat és az átgondoltság is példás

Menettulajdonságaira sem lehet panasz, nincs jelentősége a számoknak, minden jellemzőjét három szóban össze lehet foglalni: több mint elegendő. A rendszerteljesítmény boost módban 215 kilowatt (292 lóerő), a nyomaték pedig 420 newtonméter. Ez 5,9 másodperces 0–100 kilométer/óra közötti gyorsulást eredményez a vezető nélkül is közel kéttonnás autónak. És mindezt olyan kifinomultan, hogy szinte semmit nem hallunk, nem érzékelünk, csak azt, hogy süllyedünk az ülésben. Az első M3-as nem tudta ezt az értéket. Mindehhez a tömege ellenére elég jó fogyasztási értékeket mértünk. Kétszer tettük meg a Rolling Tons tesztkörét, ahogyan korábban a szintén hálózatról tölthető Škoda Superb iV esetében. Az elsőt az alapbeállításnak megfelelően elektromos módban kezdtük, s amikor a villanyáram elfogyott, hibridmódban folytattuk. Ekkor 100 kilométerre vetítve 3,3 literes benzin- és 12,5 kilowattóra elektromos fogyasztás adódott . A második kört sima hibridmódban tettük meg és természetesen „üres” akkumulátorral indultunk, vagyis az elektromotor csak rekuperáció után tudott besegíteni. Ekkor 6,9 liter/100 kilométer értéket mértünk. Alapjában véve mindkettő elismerésre méltó eredmény egy kéttonnás, összkerekes kombitól, még akkor is, ha kifejezetten takarékos módon vezettünk, a közlekedési szabályokat betartva.

Nagyon más, mégis BMW

Ha valaki éppen nem a spórolást tartja fontosnak, hanem a dél-franciaországi nyaralása közben felszalad egy kicsit kanyarogni a Monte-Carlo-rali valamelyik gyorsaságijára, az sem fog csalódni. A bődületes nyomatékot a váltó úgy viszi át az útra, hogy a váltások szinte észrevétlenek, mintha nem is lennének. Tesztautónkban M adaptív futómű volt, rengeteg állítási lehetőséggel a kőkeményen sportostól a hangsúlyosan kényelmesig. Sportállásban még a 17 colos Pirelli téli abroncsokkal is nagyon komoly kanyarsebességekre volt képes. Alaphelyzetben természetesen hátul hajt ez a BMW is, de szükség esetén néhány ezredmásodperc alatt az első kerekek is bekapcsolódnak a hajtásba, igaz nem 50-50 százalékban, a hangsúly akkor is hátul marad. Összegezve, nagyon sokoldalú autót kap, aki a BMW 330e xDrive Touring gazdája lesz. Vérbeli sportkocsi, családi kombi, munkába járó elektromos autó, egy decens cégér, s nem utolsósorban egy minden jóval felszerelt, csúcsminőségű bőrbe burkolt játszótér. A következő generáció már lehet, hogy nem tud ennyit, csak szólok.

Műszaki adatok

BMW 330e xDrive Touring

Hajtáslánc, felépítés
Soros, négyhengeres, hengerenként négyszelepes, közvetlen befecskendezésű, folyadékhűtésű, négyütemű benzinmotor turbófeltöltővel és töltőlevegő-hűtővel. Villanymotor.
Összlökettérfogat (cm3):1998
Benzinmotor legnagyobb teljesítménye (kW(LE)/1/min):135(184)/5000–6500
Benzinmotor legnagyobb nyomatéka (Nm/1/min):300/1350–4000
Villanymotor/rendszer legnagyobb teljesítménye (kW):83/215
Villanymotor/rendszer legnagyobb nyomatéka (Nm):265/420
Benzinmotor elöl, hosszában beépítve, összkerékhajtás, nyolcfokozatú automatikus sebességváltó. A belső égésű motor és a váltó közé tengelykapcsolóval beépített villanymotor. Önhordó acélkarosszéria, ötajtós, ötszemélyes utastér.
Kétkörös, hidraulikus fékrendszer rásegítéssel, elektronikus menetstabilizáló blokkolásgátlóval, elektrohidraulikus fékerő-elosztóval, fékezést segítő villanymotorral, vészfékrásegítővel; elöl-hátul belső szellőzésű tárcsafék.
Kormánymű:fogasléces, elektromechanikus rásegítéssel
Futómű elöl:MacPherson, csavarrugó, hidraulikus lengéscsillapító és torziós stabilizátor
Futómű hátul:többlengőkaros futómű, csavarrugó, hidraulikus lengéscsillapító
Gumiabroncsok gyártmánya és mérete:Pirelli Sottozero 3 Runflat 225/50 R 17 M+S
Méretek, tömegek
Hosszúság/szélesség(tükrökkel)/magasság (mm):4709/1827(2068)/1440
Tengelytáv (mm):2851
Nyomtáv elöl/hátul (mm):1579/1569
Fordulókör átmérője (m):11,4
Saját tömeg (kg):1905
Hasznos teherbírás (kg):450
Megengedett össztömeg (kg):2355
Megengedett tetőterhelés (kg):100
Vontatható pótkocsi tömege fék nélkül/fékkel (kg):750/1500
Tüzelőanyag-tartály térfogata (l):40
Akkumulátor kapacitása (kWh):11,15

Csomagtér térfogata alaphelyzetben/ledöntött üléstámlával (l):410/1420
Csomagtér szélessége (mm):960–1350
Csomagtér magassága kalaptartóig/mennyezetig (mm):390/650
Csomagtér hosszúsága alul/felül (mm):930/730
Hossza előredöntött hátsó üléstámlával (mm):1780
Rakodóperem magassága (mm):660
Rakodónyílás szélessége/magassága (mm):1040–1080/740
Nyitott csomagtérajtó alsó szélének magassága a talajtól (mm):1800

Szélesség fejmagasságban elöl/hátul (mm):990/970
Szélesség könyökmagasságban elöl/hátul (mm):1500/1470
Ülésmagasság elöl a talajtól/padlótól (mm):530–560/220–250
Ülőlap hosszúsága/szélessége elöl (mm):500–550/410
Háttámla magassága/szélessége elöl (mm):700/430
Vezetőülés állítási úthossza (mm):245
Ülésmagasság hátul a padlótól (mm):340
Lábtér elöl/hátul (mm):900–1130/90–340
Fejtér elöl/hátul (mm):960–1050/980
Kormánykerék átmérője (mm):370
Kormánykerék állíthatósága tengelyirányban/arra merőlegesen (mm):60/30
Kormányfordulatok száma végállástól végállásig:2,75
Menetteljesítmények, költségek
Legnagyobb sebesség hidrid-/elektromos módban (km/h):230/140
Fogyasztás WLTP-szabvány szerint, kombinált (l/100 km):1,9
Ciklusfogyasztás feltöltött akkumulátorral (l/100 km+kWh):3,3+12,5
Ciklusfogyasztás lemerült akkumulátorral (l/100 km):6,9
Ciklusfogyasztás: A megengedett sebességhatárokat betartva fele részben lakott területen, fele részben lakott területen kívül, terhelés nélkül. Mérési körülmények: 1 személy, 3 Celsius-fok, száraz úttest, közepes szél, közepes forgalom.

A modell alapára (Ft, áfával):17 183 000
Garancia: 2 év általános km-korlátozás nélkül, 3 év a fényezésre, 12 év az átrozsdásodás ellen
Olajcsere, szervizintervallum (km): A fedélzeti rendszer jelzése alapján
Országos szervizhálózat tagjainak száma:19

Az egyetlen kínos részlet: a tesztautó bal hátsó lámpája bizony beázott