Hirdetés:

Duplán is tesz a tiszta városi környezetért a holland ROVA cégnek üzemeltetői tesztelésre átadott DAF CF Electric 6×2 tehergépkocsi. Ugyanis egyrészt hulladékgyűjtés a feladata, másrészt tisztán elektromosan, azaz helyileg nulla károsanyag-kibocsátással üzemel.

Másfél éve dolgoznak német és holland városokban DAF CF Electric 4×2 nyerges vontatók elosztófuvarozásban, immár az első 6×2-es, elektromos hajtású, hulladékgyűjtő CF modellek is munkába álltak. A 28 tonna össztömegű járművek kormányzott hátsó segédtengelye kiváló manőverezhetőséget biztosít. Ám jóval lényegesebb sajátosságuk a VDL E-power típusú hajtásláncuk, amely 210 kilowatt teljesítmény és 2000 newtonméter nyomaték kifejtésére is képes.

A DAF CF Electric 6×2 hulladékgyűjtő tehergépkocsi jobb oldalán könnyen hozzáférhetők a töltőcsatlakozók

A 170 kilowattóra kapacitású akkumulátorcsomagjuk pedig elegendő hatótávot biztosít a szokványos hulladékgyűjtési feladatokhoz. Ezek a járművek általában néhány óránként visszatérnek lerakodni, amikor is fél óra alatt nyolcvanszázalékosan feltölthetők elektromos energiával.

Természetesen maga a felépítmény is elektromos működtetésű, hogy mindvégig csendesen és tisztán dolgozhasson a gépkocsi a városokban

DAF CF Electric elektromos nyerges vontató: Villanynyerges

Sorra mutatják be tisztán elektromos hajtású teherautóikat az európai gyártók, igaz, egyelőre még csak üzemeltetői tesztelésre szánt prototípusként. A DAF is előállt a CF villamosított változatával, méghozzá nyerges vontatóként!