Hirdetés:

Nagy fába vágta fejszéjét a PSA-csoport, ugyanis öt éven belül az összes Citroën és Peugeot kishaszonjárművet kínálják majd tisztán elektromos hajtáslánccal is. A sort az idén villamosítandó Jumpy és Expert nyitja.

Amíg a Peugeot e-EXPERT néven, addig a Citroën egyelőre ismeretlen kereskedelmi jelöléssel állítja csatasorba a konszern tavaly nyáron frissült kishaszonjármű-típusain alapuló tisztán elektromos meghajtású furgonjait. Az első fecskék még ebben az évben megérkeznek, a kompakt méretosztály vadonatúj villanyos képviselői pedig 2021-ben várhatók.

A jövőben egyre több, konnektornál dokkoló PSA-furgont láthatunk majd Európa nagyvárosaiban – elterjedésük csakis a megfelelő árazástól függ majd

A PSA-csoport EMP2 moduláris padlólemezére épülő Citroën Jumpy és Peugeot Expert típusokba várhatóan a személyautókban korábban bemutatott 100 kilowatt teljesítményű villanymotor kerül, és kezdettől fogva két különböző kapacitású akkumulátorcsomaggal érhetők el. Amíg a kisebb, 50 kilowattórás egységek esetén a WLTP-ciklus szerint 200 kilométeres hatótávolságot ígér mindkét gyártó, addig a 75 kilowattórás telepekkel felszerelt járművek akár 300 kilométert is megtehetnek egyetlen feltöltéssel. Ez utóbbi már elég bátorságot adhat ahhoz is, hogy a vállalkozók végre a városhatárt is nyugodtan elhagyják. A megfelelő lendülettel pedig a közutakon sem kell bajlódniuk, hiszen a villanymotornak hála a maximális forgatónyomaték azonnal rendelkezésükre áll.

A Citroën furgonjai között most a Jumpy számít fehér hollónak, később viszont valamennyi típus csatlakozhat az elektromos hálózathoz

Előnyeinek köszönhetően minden kétséget kizáróan azonnal az áruterítők és futárok szívébe lophatják magukat a francia villanyos furgonok. A kedvező üzemeltetési költségek mellett például a nagyvárosok egyre szaporodó nulla károsanyag-kibocsátású zónáiba is gond nélkül behajthatnak. Így bátran elmondhatjuk, hogy a legendás ropogós bagett végre valóban tiszta forrásból érkezhet a párizsi péküzletek polcaira.