Egyre nagyobb kategóriákban tűnnek fel a Renault Trucks elektromos hajtású modelljei. Idén szeptember közepén Hannoverben, az IAA kiállításon három villanymotoros újdonságát is bemutatja a francia márka.
Hirdetés:

Régóta készít már a Renault Trucks villanymotoros haszonjárműveket, bár az 1990-es években még inkább csak a legkisebbek körében jelentek meg ezek, viszonylag szűk felhasználási területen. Ugyanakkor partnerei jóvoltából már tíz éve teszteli elektromos haszonjárműveit mindennapi körülmények között is a francia márka. Például 2009 óta a Carrefour és a Nestlé kötelékében teljesítenek szolgálatot 12-16 tonna legnagyobb megengedett össztömegű, teljesen elektromos hajtású teherszállítók. Valamint 2010-ben dobta piacra a Renault Trucks a 4,5 tonna legnagyobb megengedett össztömegű Maxity Electric modellt. Az ezekkel szerzett tapasztalatok figyelembevételével készültek el a Renault Trucks legfrissebb villanymotoros újdonságai. Az idén szeptember 20. és 27. között megrendezett IAA haszonjármű-kiállításon ezek is megtekinthetők majd. Sőt, a korábban már itt a Rolling Tons oldalon is bemutatott Master Z.E. még ebben az évben piacra is kerül.

 -

A Renault Master Z.E. már idén, nagyobb elektromos társai jövőre vásárolhatók meg Európában

Más gyártók példájához hasonlóan, a Renault Trucks is sokat köszönhet együttműködő partnereinek. Hiszen természetesen az elektromos modellek esetében is elsősorban a valós közúti használat során gyűjthető tapasztalatok segítenek legjobban a fejlesztőknek. Az XPO Logistics a Renault Trucks D Z.E. tökéletesítésében vett részt, míg a Suez flottájában a Renault Trucks D Wide Z.E. hulladékgyűjtők kaptak szerepet. E járművek széles körű elterjedését a felhasználók is várják, hiszen számos előnyt tartogatnak. Ilyen, mindenki számára érzékelhető előnyük a jóval csekélyebb károsanyag-kibocsátás, beleértve a zajszennyezést is. Hiszen a villanymotorral hajtott modellek nemcsak a szennyező kipufogógázoktól kímélik meg városainkat, hanem jóval csendesebbek is dízelmotoros társaiknál.
A 16 tonna legnagyobb megengedett össztömegű Renault Trucks D Z.E. a városi áruterítés és a hűtést igénylő termékek kiszállításának ideális eszköze. Nagyobb testvérét, a 26 tonna legnagyobb megengedett össztömegű Renault Trucks D Wide Z.E. modellt pedig hulladékgyűjtésre készíti fel gyártója. Nem meglepő módon ez a koncepció kísértetiesen hasonlít a Volvo Trucks anyavállalat által bemutatottra. Mindkét újdonság a Renault Blainville-sur-Orne-i gyárában készül, és 2019 második felében kerül piacra. Többféle, legfeljebb 300 kilométeres hatótávolságot biztosító akkumulátorokkal választhatók majd a járművek. A lítiumion egységek gyorstöltővel 1-2 óra alatt, hagyományos töltővel 12 óra alatt tölthetők fel. További információ a szeptemberi bemutató után várható.