Hirdetés:

Újabb löketet adott a retró őrületnek a villanyosítási láz – úgy tűnik, ehhez a haszongépjármű-gyártók csatlakoznak. E járműipari divathullámot most alapjaiból újragondolt furgonjával egy klasszikus brit márka, a Morris is meglovagolja.

Teljes egészében az Egyesült Királyságban tervezték és állítják elő a tisztán elektromos hajtású Morris JE kishaszongépjárművet, amely a dicső múltat és a fenntartható jövőt köti össze egy praktikus kisáruszállító formájában. 

Kéttónusú fényezés, színre fújt keréktárcsák, krómozott felnikupakok és kerek fényszórók: a Morris JE azonnal visszarepít a jövőbe

A Checker taxigyártóhoz hasonlóan 2017-ben ébresztették fel több évtizedes Csipkerózsika-álmából a vállalatot. Az új cég mérnökeit a gyártó egyik legsikeresebb típusa, az 1949 és 1961 között gyártott J-sorozat ihlette az áttörést ígérő jövevény tervezésekor. Amennyiben minden a terv szerint halad, hamarosan újra megjelenhetnek az utakon a tejesemberek, pékek és kisboltosok kedvencének számító kompakt tehergépkocsik.

A sikeres ős külsejére emlékeztet az újszülött, azonban a patinás lepel alatt egy egészen más világ várja a sofőrt

Térben nagy

A messziről filigránnak tűnő villanyfurgon gyomra valójában egy 2,4 méter hosszú, 5,5 köbméteres rakteret rejt, amelyben egymás mögött akár két Euro-raklap is elfér. Ezeket a belső értékeket számos nagyobb méretű kihívója is megirigyelheti. Az egytonnás terhelhetőségű jármű bendője meglepően jól kihasználható, ugyanis az oldalsó és hátsó ajtókgyors és hatékony be- és kipakolást biztosítanak.

Messzire suhan

A 145 kilométer/óra maximális sebességet biztosító villanymotor táplálásáról egy 60 kilowattóra kapacitású lítiumion-akkumulátorcsomag gondoskodik. A modern hajtáslánc a rendkívül könnyű felépítésnek köszönhetően 320 kilométer elméleti hatótávolsággal kecsegtet, amely akár egy London-méretű nagyváros mindennapos szállítási feladatainak ellátásához is elegendőnek tűnik. Ha pedig időközben mégis megálljt parancsol a technika, röpke fél óra alatt 80 százalékos szintet varázsolhatunk a megfelelő gyorstöltőre csatlakozva.

Hűtés? Dokkolás! A bal oldali rács lehúzásával csatlakoztathatjuk az elektromos köldökzsinórt

Sokoldalú remények

A Morris JE moduláris padlólemeze és szénszálas vázszerkezete számos változatos felépítménynek teret enged a jövőben. Így pusztán idő kérdése, mikor jelentik be a virtuálisan már elkészített pickup-, minibusz-, vagy éppen lakóautó-változatot. Ezektől már csak egy lépés a manapság annyira divatos büfékocsik világa. Mindezek alapján az elképzelések határa tényleg csak a csillagos ég, azonban a Morris Commercial startupcég befektetői által jogosan elvárt siker felett néhány felhő is gyülekezik. Amennyiben a kereken hatvanezer fontos indulóár nem tántorítaná el a vásárlók egy részét, az EU-kilépés körüli bonyodalmak további akadályokat gördíthetnek a dicsőség útjába. A többi pedig kizárólag a lelkes érdeklők jóindulatán múlik, akik amúgy 2021-től rendelhetik meg a Morris JE elektromos furgont.

Irány a zöld jövő!