Szlovákiában 30 Celsius-fok körüli levegő-hőmérséklet és szombaton 50 fokot is meghaladó aszfalt nehezítette az indulók életét. A szoros versenyekkel jellemzett hétvégén a vasárnap feltámadó szél alaposan átrendezte a tabellát.
Hirdetés:

Bizony, hatással bírt ez a forróság a versenyekre is! A szombati első futamon ugyanis elsőre csupán a második kanyarig jutott a mezőny. André Kursim és Luis Recuenco összeütközött, és a veszélyes helyen állva maradt IVECO miatt vörös zászlóval leállították a versenyt.

 -

Hosszú perceket várakoztak tovább a fülkében a pilóták, amíg újra nem indították a mezőnyt. Jochen Hahn indult a pole pozícióból, sajnos Norbi mindkét rajtnál elveszítette második helyét. Antonio Albacete sérült gumiabroncs miatt kiesett, így Stephanie Halm és Adam Lacko dobogós helyeit nem fenyegette senki. Az abroncsok további problémákat is okoztak, például Anderson számára, sőt Kiss Norbi is defektet kapott.

 -

A jobb hátsó külső defekt ellenére Norbi végigment a futamon, és René Reinert gyorshajtási büntetésének köszönhetően végül az ötödik helyen értékelték

 -

Halm 15 századmásodperccel Lacko előtt futott be – a hétvége során végig ilyen szoros maradt a küzdelem kettejük között

 

 -

A második futamon Reinert szerencséje továbbra sem tért vissza, hiába indult az első helyről

René Reinert a szombati második futamon repedt keréktárcsán versenyzett, a megsérült abroncs miatt folyamatosan csúszott hátrébb, majd a verseny felénél végül fel is kellett adnia a küzdelmet. Az így első helyre került Sascha Lenz győzelmét elősegítette a mögötte kialakult kemény küzdelem. A második helyről előbb Kiss Norbi próbálta meg kiszorítani Steffi Halmot, ám végül Lacko megelőzte Norbit.

 -

A cseh ismét hajszálnyival maradt le a második helyről, ezúttal Halm négy tizedmásodperc előnnyel ért célba

 -

A gumiabroncsok a szokásosnál több fejfájást okoztak a szlovák versenyhétvégén

 

 -

A Buggyra csapat a tereprali-versenykamionját és a szervizteherautó is elhozta mutatóba

 

Vasárnap a felhőknek és a szélnek köszönhetően valamivel kellemesebb időjárás várt a mezőnyre. A Super Pole (az időmérőn a tíz legjobb köridőt elérő versenyző második kvalifikációs köre) kicsit furcsán alakult, ugyanis Albacete megóvta, hogy pályaelhagyás miatt elvették tőle az elért időeredményt.

 -

Végül a versenybírók döntése alapján Antonio Albacete spanyol és Jamie Anderson brit pilótát is engedték indulni a Super Pole időmérőn – vagyis 12 főre bővült a legjobb tíz

 

Az első pozícióból induló Hahn ismét magabiztos rajt-cél győzelmet aratott. A második helyről induló Norbi ismét egyből visszaesett több pozíciót, előbb Reinert és Halm, majd Lacko is megelőzte. Kiss és Lacko a verseny végéig keményen küzdött. Lacko ismét megpróbálta a véghajrában megelőzni Halmot, ám 16 századmásodperccel megint lemaradt erről. A 6–8. pozíciókért Kursim, Albacete és Lenz vívtak kemény csatát

 -

Lacko mind a négy futamon az előtte haladó után egy másodpercen belüli időeredménnyel végzett. Háromszor is Steffi Halm játszotta az áldozat szerepét, egyszer pedig Lenz került a célkeresztjébe

 

A hétvége utolsó futamának rajtját követően a két csapattárs, Lenz és Albacete két kanyaron keresztül közvetlenül egymás mellett haladt, ám végül a háromszoros bajnok spanyol a külső íven „körbekamionozta” a fiatal németet, és az egyenesben magabiztosan megelőzte. Kursim gumiabroncshiba miatt kiesett a harmadik helyről, így az első párost Kiss Norbi támadta egyedül. Mögöttük Lacko, Halm, Reinert, Hahn és Anderson kvintettje folyamatosan egyre inkább eltávolodott egymástól. Lacko számára ez a szoros csaták hétvégéje volt, az utolsó futamon is 13 századmásodperccel Lenz után futott be.

 -

Egyedül Halm próbálta keményen legyőzni a cseh pilótát, az utolsó futamon visszaadta az egész hétvégi üldözést

A mezőny legtapasztaltabb versenyzője, az ötszörös Európa-bajnok Jochen Hahn nem kockáztatta a biztos helyezését egyetlen pluszpontért. Norbi azonban nem nyugodott bele a helyzetbe, fáradhatatlanul támadta végig Lenzet, és a futam vége előtt két körrel meg is tudta előzni.

 -

A hétvége utolsó futamán Norbi egy második helyet verekedett ki magának – külső íven előzve

 

Ranglista a harmadik versenyhétvége után, 2019
PozícióNévMárkaNemzetiségPontszám
1.Jochen HahnIVECOnémet144
2.Steffi HalmIVECOnémet103
3.Kiss NorbertMercedes-Benzmagyar95
4.Adam LackoFreightlinercseh90
5.Antonio AlbaceteMANspanyol88
6.René ReinertIVECOnémet80
7.Sascha LenzMANnémet73
8.André KursimIVECOnémet46
9.José RodriguesMANportugál22
10.Luis RecuencoMANspanyol20

 

 -

Az összesített ranglista első helyén nincs változás, Jochen Hahn továbbra is egyértelműen az első

A második helyre előrelépett csapattársa, Steffi Halm, aki átugrotta ezzel a magyar versenyzőt. Kiss Norbi változatlanul a harmadik helyen áll az összesítésben. Adam Lacko, az első versenyhétvége győztese a hatodik helyről a negyedikre lépett előre. Antonio Albacete visszacsúszott a másodikról az ötödik helyre, és így „eggyel hátrébb tolta” René Reinertet. Az első hat mögött változatlanul Lenz, Kursim és Rodrigues állnak, ám a tizedik helyre előrelépett Recuenco. Ebben a sorrendben indulnak tehát a versenyzők a Nürburgringre két hét múlva.

 

A kamion-Európa-bajnokság 2019-es versenynaptára
HelyszínDátum
Misano, OlaszországMájus 25–26.
Hungaroring, MagyarországJúnius 22–23.
Slovakia Ring, SzlovákiaJúlius 6–7.
Nürburgring, NémetországJúlius 20–21.
Most, CsehországAugusztus 31–szeptember 1.
Zolder, BelgiumSzeptember 14–15.
Le Mans, FranciaországSzeptember 27–29.
Jarama, SpanyolországOktóber 5–6.

 

Fotók: Buggyra Racing