Évről évre egyre nagyobb méreteket ölt a zsámbéki driving camp vezetéstechnikai központ területén megrendezett BUSEXPO, hazánk legrangosabb autóbuszos szakkiállítása. Háromrészes cikksorozatban mutatjuk be az újdonságokat.
Hirdetés:

Idén április 25-én hatodik alkalommal találkozott a zsámbéki drivingcamp területén megrendezett BUXEXPO kiállításon a szakma, vagyis gyártók, forgalmazók, szolgáltatók és persze üzemeltetők. A hatezer négyzetméteres kiállítási területen több mint ötven kiállító és több mint húsz új autóbusz vonult fel. A rendezvényt közel négyezren látogatták meg, akik közül majdnem ezren a szakmai konferenciákon is részt vettek. Újdonságokból, premierekből ezúttal sem volt hiány! Nézzük most három márka, a Credobus, az Isuzu és az IVECO aktualitásait!
Sok jó hírrel érkezett a Credo autóbuszokat gyártó Kravtex-Kühne Csoport az idei BUSEXPO kiállításra. Először is bíztató piaci hírekkel, hiszen a magyar vállalat tavaly minden eddiginél több, összesen 245 járművet adott át, idén pedig 260 busz átadásával terveznek. Ezzel összhangban kétmilliárd forintos kapacitásnövelő beruházási programba kezdett a Credobus márka tulajdonosa, amelyről korábban mi is beszámoltunk. 

 -

Jól bevált ismerős a Credo Econell 12 alacsonybelépésű elővárosi busz

Továbbá egy termékfejlesztési újdonságról is értesültünk a kiállításon. Hamarosan bemutatkozik az Inovell 13, kiegészítve az Econell 13 modellel létrehozott, 13 méteres járműveket kínáló termékvonalat. Az Inovell 13 is ugyanúgy 12,76 méter hosszú lesz, mint az Econell 13, azonban nemcsak a hosszúságát növelik meg, hanem a magasságát is 3,2-ről 3,3 méterre. Ezenkívül kétoldalt az ülések alatti padlórészt is megemelik, így jelentősen nagyobb lesz a csomagtér befogadóképessége, miközben a középső folyosón kellő belmagasság fogadja majd az utasokat az 55+1 ülőhelyes buszban. Ezáltal az Inovell 13 sokkal jobban megfelel majd távolsági alkalmazásokra. Ennek megfelelően a 6,7 literes FPT dízelmotor erősebb, 320 lóerős változata is elérhető lesz a modellhez. Újdonságokról azonban nemcsak hallhattunk a standon, hanem láthattunk is ilyeneket. Például a BUSEXPO látogatói most találkozhattak először az egészségügyi szűrőbusszal, a Credo Econell 13 Medic modellel.

 -

 -

A Tatabányai T-Busz Kft. három Credo Econell 13 modellt állított forgalomba, ezek egyikét kölcsönadták a kiállításra

 

A török gyártású Isuzu buszokat továbbra is a román importőr, az Anadolu Automobil Rom képviseli a magyar piacon. Mint megtudtuk, a cég idéntől szeretne aktívabban tevékenykedni hazánkban, és évente mintegy húsz járművet értékesíteni az eddigi néhány helyett. Az Isuzu kínálatában a hétméteres midibuszoktól a 12 méteres buszokig különféle városi és távolsági modellek szerepelnek. Legfrissebb újdonsága a NovoCiti Life alacsonypadlós városi busz. A 7,86 méter hosszú, 10,2 tonna össztömegű, 21 ülő- és 39 állóhelyet tartalmazó buszt 4,5 literes, 186 lóerős FPT motor hajtja Allison automatikus vagy ZF kézi váltón keresztül. Ez a hannoveri IAA kiállításon mutatkozik be, azonban egy Visigo turistabuszt már Zsámbékon is szemügyre vehettünk. A 9,56 méter hosszú, 3,37 méter magas buszba 39+1+1 ülés is kerülhet, csomagtere 5,5 köbméter térfogatú, az utastér hátuljában WC és konyha is elhelyezhető, a hajtásláncot pedig egy 6,7 literes, 254 lóerős Cummins motor és egy ZF AS Tronic lite automatizált sebességváltó alkotja. Jövőre azonban már 320 lóerős Cummins motor és ZF EcoLife automatikus váltó is rendelhető lesz.

 -

Az Anadolu Automobil Rom román importőr egy 9,56 méteres Isuzu Visigo turistabuszt állított ki Zsámbékon

 

Harmadik alkalommal vett részt az IVECO BUS márka hazai képviselete, a DanubeTruck Magyarország Kft. a BUSEXPO kiállításon. Az autóbuszos üzletág vezetője, Lukács Gyula a rendezvényen tartott sajtótájékoztatójában kiemelte, hogy az IVECO BUS nagy hangsúlyt fektet az alternatív hajtású járművek fejlesztésére. A gyártó elsősorban a gázüzem mellett kötelezte el magát, amelynek terén több mint 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Ennek megfelelően a kortrijki Busworld kiállításon tavaly bemutatott Crossway LE NP modellt Zsámbékra is elhozta az IVECO BUS. A 12 méteres, 8,7 literes, 360 lóerős Cursor 9 motorral hajtott, alacsonybelépésű jármű egyik különlegessége, hogy a helyközi buszok kategóriájában is meghonosítja a CNG-hajtást. A 2+2+1 fős modell teljes kapacitása 102+1 fő, ebből 39 ülőhely, de ez kétajtós kivitelben 106+1 fő is lehet. A busz további érdekessége, hogy a négy gázpalackját a tetőbe integrálták, vagyis részben benyúlnak az utastérbe egy esztétikus burkolattal takarva, így a teljes külső magasság éppúgy 3,21 méter, mint a dízelek esetében. Ugyanakkor a palackok az alacsonypadlós rész felett helyezkednek el, ezért így is kellően tágas a belmagasság. Egyébként az 1260 liter összkapacitással terhelten 650 kilométer hatótávolság érhető el, üresen pedig akár 900 kilométer is. Ez üresen körülbelül 25 kilogramm/100 kilométer átlagfogyasztásnak felel meg.

 -

Az IVECO Crossway LE NP alacsonybelépésű modell a helyközi buszok kategóriájában is meghonosítja a CNG-hajtást

Fontos megjegyezni, hogy jövőre érkezik a Crossway típus normál padlómagasságú, CNG-üzemű változata, és körülbelül három éven belül az Evadys, sőt, akár a 2016-os Év Autóbusza díjjal kitüntetett Magelys távolsági buszokban is megjelenhet a gázhajtás. Egyelőre tehát még dízelmotort láthattunk a Zsámbékon kiállított Magelys hátuljában, méghozzá egy 400 lóerős Cursor 9 erőforrást, amelyhez 12 fokozatú ZF automatizált sebességváltót társítottak. A kívül-belül igen elegáns megjelenésű buszban üveg tetőpanelek gondoskodnak a kiváló panorámáról, míg a magas szintű kényelemről állítható fejtámlával, lábtámasszal és bőr-szövet kárpitozással ellátott ülések, USB-csatlakozók, 230 voltos aljzatok, wifi-kapcsolat, nagy monitorok és nagyvonalú üléskiosztás. A Magelys az ENSZ-EGB 66.02. számú rendelet borulásbiztonsági előírásait is teljesíti. Mindemellett az elektromos hajtás sem idegen a márkától. Már 2015-ben bemutatta a 12 méteres, villanymotoros városi szóló modelljét, a Daily minibusz is elérhető tisztán elektromos hajtással, jövőre pedig a tervek szerint bemutatkozik a 18 méteres, csuklós kivitel.

 -

Az IVECO Magelys 12,2 méteres, 53+1+1 üléses és 12,8 méteres, 57 1 1 üléses kivitelben is rendelhető

Egy további IVECO emblémát viselő autóbusszal is találkoztunk a kiállításon, ezt azonban a Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. hozta el. Az IVECO Daily Compacto 3 turistamidibusz a tavaly bemutatott Compacto 2 továbbfejlesztett változata, amely már teljesen érett a sorozatgyártásra, és ehhez az üzemet is megfelelően felszerszámozták. A 8,82 méter hosszú, 2,34 méter széles és 3,16 méter magas jármű a Daily 7,2 tonnás fosztott alvázára épül saját tervezésű, számos alumínium és műanyag elemet tartalmazó karosszériával. Igényes kivitelezésű utasterében 29+1+1 ülést helyeztek el, és még egy 4,5 köbméteres csomagtérnek is jutott hely. A midibuszt a Daily háromliteres, 170 lóerős motorja mozgatja.

 -

A Kapos Járműgyártó és Javító Zrt. már a harmadik IVECO Daily Compacto midibuszt készítette el, ismét számos ponton továbbfejlesztve

A BUSEXPO tehát idén is sok érdekes újdonsággal várta a látogatókat.