Már a neve elárulja a Kravtex legújabb autóbuszának funkcióját. A Credo Econell Medic modellből tíz darab készül, amelyek jövő év januárjától a legmodernebb orvosi diagnosztikai szolgáltatásokat, valamint az ehhez szükséges személyzetet viszik házhoz.
Hirdetés:

Több szempontból is fontos mérföldkőnek számít a Kravtex-Kühne Csoport legújabb fejlesztésű autóbusza, a Credo Econell Medic. Korábban is láthattunk példákat mobil orvosi egységekre, szűrőjárművekre, amelyek nemegyszer rendezvényeken, falunapokon, illetve valamilyen szempontból kiemelt alkalmak esetén egy bizonyos egészségügyi tevékenységre koncentrálnak. Ilyen például a Magyar Vöröskereszt véradókamionja. És ezzel máris három különlegességre hívjuk fel a figyelmet: itt nem kamionról, hanem autóbuszról van szó, másrészt kialakításának köszönhetően a jármű egyidejűleg különféle szűrővizsgálatok elvégzésére alkalmas, harmadrészt pedig rendszeresen járja majd a településeket.

 -

A Credo Econell Medic tulajdonképpen egy 13 méteres, kéttengelyes autóbusz, amely guruló orvosi rendelőként funkcionál

A szűrőbusz alapját egy 13 méteres szóló, kéttengelyes autóbusz adja, azonban szigorúan műszaki szempontból vizsgálva, a Credo Econell Medic nem egy korábban létező autóbusz átépítésével jött létre. A módosított vázszerkezetnek köszönhetően új járművet alkottak meg a mérnökök. A könnyűszerkezetes, alacsonybelépésű autóbusz térkihasználását a lehető legjobban oldották meg, amelynek eredményeképpen hat teljes értékű, különálló helyiséget alakítottak ki, amelyek közül kettő a vizsgálatok lefolytatásának biztosít helyszínt. Az orvosi szobák mellett beépített konyhát, recepciót, mellékhelyiséget és egy komfortos utazórészt alakítottak ki. És ezzel máris négyre nő az orvosi kamionokhoz viszonyított különbségek száma. Ugyanis a Credo Econell Medic autóbuszban a teljes személyzet utaztatása és pihenése is biztosított.
Az autóbusz műszaki megoldásait szintén a feladat követelményeinek  alárendelve tervezték meg a mérnökök, figyelembe véve az orvosi rendelő számára nélkülözhetetlen berendezéseket és funkciókat. A járműben így például helyet kapott egy 480 liter össztérfogatú tartályrendszer, amely azonban szinte teljesen észrevehetetlen. A rendszer négy helyiséget, köztük a vízöblítéses WC-t és a teakonyhát látja el hideg-meleg vízzel. A vízrendszer az autóbusz saját tisztavíztartályáról is üzemelhet, illetve hálózatra is csatlakoztatható.  

 -

Két teljes értékű orvosi rendelőt rejt az autóbusz

A Credo Econell Medic autóbuszt a 12/24 voltos fedélzeti rendszer mellett 230 voltos elektromos rendszerrel is felszerelték. Ez utóbbi vizsgálatok során használt orvosi és informatikai eszközök működtetéséhez szükséges, valamint részben ez biztosítja a vízmelegítést, légkondicionálást és beltéri világítást. A busz személyzete érintőképernyő segítségével működtetheti a fogyasztókat.
A beltér hőmérsékletszabályozásában álló helyzeti légkondicionálók is részt vesznek, amelyek helyiségenként külön szabályozhatók. Télen álló helyzeti fűtés és radiátorok gondoskodnak a vizsgálatokhoz szükséges hőmérséklet megteremtéséről. A frisslevegő-ellátást ventilátorok oldják meg. A jármű informatikai felszerelését képezi három laptop, két nyomtató, vezeték nélküli internet-hozzáférés és egy televízió.

 -

Minden olyan, mint egy normál orvosi rendelőben

A Credo Econell Medic legfontosabb funkciója a nőgyógyászati rákszűrés, orvosi felszereltsége ennek megfelelő. Mivel két vizsgálóhelyiség található a buszban, ezért a másik orvosi szobában egyidejűleg egyéb vizsgálatok vagy konzultáció végezhető, például: testösszetétel-vizsgálat, szájüregi szűrés, anyajegyszűrés, vérnyomásmérés, többféle szaktanácsadás. A busz berendezése a megrendelő igényeinek megfelelően változtatható, így készülhet például fogorvosi alkalmazásra tervezett jármű is.
Az ősz végén bemutatott prototípust követően még kilenc hasonló járművet gyárt le a Kravtex-Kühne Csoport, amelyek 2018 januárjában kezdik meg munkájukat. A buszok főleg a nehezen elérhető, kisebb lélekszámú és ezáltal a szűrővizsgálatokból leginkább kimaradó településeket keresik fel, így az egészségügy egyik legfontosabb lépcsőfokán, azaz a prevenció területén segítenek. Az autóbuszok gyártásához a Kravtex-Kühne Csoport a hagyományos beszállítópartnerein túl új beszállítókat is bevont. A szűrőbuszok vételárarányos magyar értékhányada 75-80 százalék körül mozog.

 -

Itt látszik igazából, hogy buszról van szó: a teljes személyzet kényelmesen utazhat a vizsgálatok helyszínére