Három évig tartó közös konvojozási projektben vesz részt a Scania és a Volvo Trucks, amelynek célja, hogy a különböző márkák járművei közötti kommunikációt összehangolja.
Hirdetés:

Szinte nincs olyan tehergépkocsi-gyártó, amely ne foglalkozna valamilyen módon a közeljövő egyik legfontosabb, az autópályák forgalmára nagy hatással bíró fejlesztéssel: a konvojozás technikai hátterének kidolgozásával, vagy akár már a közúti tesztekkel. Korábban bemutattuk a DAF EcoTwin projekt kapcsán a holland gyártó kísérletét, valamint hírt adtunk az MAN és a DB Schenker együttműködéséről is, sőt az ősz folyamán hazánkban is teszteltek ilyen járműveket.

A legújabb, Svédországban megvalósuló projekt különlegessége, hogy ezúttal két gyártó állt össze egy logisztikai szolgáltatóval, és így közösen tesztelik a konvojozáshoz szükséges technológiai hátteret. Mind Scania, mind Volvo vontatók megtalálhatók a DB Schenker flottájában, amelyből adódik, hogy ezúttal több márkát tartalmazó konvojok működését vizsgálják a napi fuvarfeladatok teljesítése közben. Ebből ugyanis jelentős gyakorlati következtetéseket lehet levonni, illetve pontosan feltérképezhetők a fejlesztendő területek. A jövőbeli konvojok is különböző márkájú tehergépkocsik kommunikációja révén állnak majd sorba.
Az már közismert tény, hogy a konvojok alkalmazásával javulhat a közutak forgalmának áramlása, és csökkenthető általuk a fuvarozás környezetre gyakorolt hatása. Az egymás után szorosan sorban közlekedő tehergépkocsik tüzelőanyag-hatékonysága a légellenállás csökkenésének hatására javul. A tesztek eredményei azt mutatják, hogy 80 kilométer/óra haladási sebességnél egy másodperces követési távolság esetén a tüzelőanyag-megtakarítás eléri a 3–7 százalékot – a jármű konvojon belüli elhelyezkedésétől függően.
Még nagyon sok dolgot kell összehangolni annak érdekében, hogy a konvojok megjelenhessenek a közutakon. Ebben a projektben például többek között megvizsgálják a különböző márkájú tehergépkocsik fedélzeti rendszereit, valamint a felhőn keresztüli kommunikációs lehetőségeket, amelyek segítségével a járművek megtalálhatják egymást és konvojt alkothatnak, illetve csatlakozhatnak a már kialakult konvojokhoz.
A Scania egy korábbi kisfilmje lényegre törően mutatja be a konvojozás előnyeit.