Május 13–14-én Ausztriában, a Red Bull Ringen indult el a Kamion-Európa-bajnokság 2017-es szezonja. A versenyhétvége után Jochen Hahn áll az első helyen IVECO versenygépével, míg Kiss Norbert és Mercedes-Benz kamionja a nyolcadik helyen várakozik.
Hirdetés:

Mindig nagy érdeklődés övezi a Kamion-Európa-bajnokság versenyeit, így történt ez az idei szezonnyitó futamokon is: a vasárnapi versenynapon a helyszínen mintegy 18 ezer néző kísérte figyelemmel az óriások csatáját. A kétnapos versenynek ezúttal az osztrák város, Spielberg adott otthont, ahol a Red Bull Ringen mérhették össze saját és versenygépeik tudását a pilóták. Az idei szezon új szabályokat hozott, amelyeket a pilótáknak és a csapatoknak is meg kell szokniuk: a szabadedzések hossza tíz perccel, fél órára nőtt, miközben az időmérő edzések hossza tíz percre rövidült. A szeszélyes időjárás, a hirtelen érkező hatalmas mennyiségű eső és a látványos csaták hoztak izgalmakat a kamionsport szerelmesei számára. Ráadásul a szezonnyitó futamok különlegességét adja, hogy itt találkozhatnak a rajongók először a megújult versenygépekkel és csapatokkal.

 -

A csapatok értékelésében az első versenyhétvége után a Die Bullen von Iveco Magirus (az IVECO Magirus bikái) csapat kamionjai állnak az élen

A négy futam utáni eredményhirdetések során három pilóta állhatott a dobogó legfelső fokára. Szombaton az IVECO kamionnal induló Jochen Hahn, majd a nap második versenyén az élete első győzelmét arató, MAN kamionnal versenyző José Rodriguez kapta a verseny aranyszínű trófeáját. A harmadik futamban bekövetkezett baleset miatt a szervezők a versenyt biztonsági okokból leállították, így a vasárnapi első futam után a mezőny egyetlen hölgy versenyzője, az MAN versenygéppel induló Stephanie Halm állhatott a dobogó felső fokára, míg délután ismét Jochen Hahn bizonyult a leggyorsabbnak.

Amilyen jól indult a szombat a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbertnek, annyira nem állt mellette a szerencsé vasárnap. Szombaton a második futamon másodikként haladt át a célvonalon, ezzel szemben a vasárnapi második futamon műszaki hiba miatt fel kellett adnia a versenyt, így az összesítésben jelenleg a nyolcadik helyen áll. Ennek ellenére nagyon bizakodóan tekint az idei szezon elé, hiszen az új Mercedes-Benz kamionnal az időmérőn nagyon jó eredményeket ért el.

 -

A szombati második futam után Kiss Norbi a dobogó második fokára állhatott fel, és megkapta a pálya névadójának ezüst bikáját

Izgalmakkal telt a szezon előtti pár hónap a négyszeres Európa-bajnok, Jochen Hahn és a Hahn Racing csapat számra, ugyanis teljesen új versenykamionokat építettek. Mind a versenygépek, mind a pilóták kitűnően szerepeltek, ugyanis az IVECO mindkét listán, a csapatok és az egyéni versenyzők esetében is a tabella élén áll.

A következő versenyhétvégén Olaszországban, Misanóban áll rajthoz a mezőny május 26–28-án. Magyarországon pedig augusztus 25-27. között láthatjuk a versenygépeket a Hungaroringen. 

Versenyzők rangsora az első versenyhétvége után
PozícióNévKamionNemzetiségPontszám
1.Jochen HahnIVECOnémet51
2.Stephanie HalmMANnémet40
3.Adam LackoFreightlinercseh34
4.Gerd KörberIVECOnémet26
5.Sascha LenzMANnémet25
6.José RodriguesMANportugál24
7.Antonio AlbaceteMANspanyol24
8.Kiss NorbertMercedes-Benzmagyar16
9.Alen DraganovicFreightlinerszlovén7
10.Markus AltenstrasserIVECOosztrák5