Truck Innovation Award

Különleges innovációkat díjaz a nemzetközi zsűrik által kiosztott trófeák legfiatalabbja, a Truck Innovation Award (Tehergépkocsi-innovációs Díj).

Első ízben a 2019-es évre ítélte oda a szakmai zsűri a legígéretesebb újításokat elismerő kitüntetést. A szabályok értelmében csak olyan legalább 3,5 tonna megengedett össztömegű járművek vagy ilyeneket alkalmazó projektek jelölhetők erre a díjra, amelyek alternatív hajtásláncukban vagy műszaki megoldásaikban valami egyedülállót mutatnak fel. Erőforrások tekintetében például hibrid, hatótávnövelős elektromos, üzemanyagcellás vagy akkumulátoros járművek jöhetnek szóba. Az alternatív üzemanyagos megoldások terén a sűrített vagy cseppfolyósított földgáz-, esetleg hidrogéntüzelésű haszonjárművek is a döntnökök látókörébe kerülhetnek. Fejlett műszaki megoldások közül a vezetői segédrendszereket, a hálózatba kapcsolási megoldásokat (például távdiagnosztika), a konvojozást, valamint a részleges vagy teljes önvezetést szolgáló projekteket keresik a szakemberek.

A Truck Innovation Award díjat az International Truck of the Year szakmai zsűri ítéli oda minden évben. A zsűri 22 tagja az alábbi 23 országot képviseli: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország és Szlovákia, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Oroszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Törökország.

A zsűri magyar tagja a Rolling Tons.

Truck Innovation Award

2021 Truck Innovation Award

Mercedes-Benz eActros és GenH2 Truck

2020 Truck Innovation Award

Hyundai Hydrogen Mobility Project

2019 Truck Innovation Award

MAN aFAS-projekt