Hirdetés:

Ritkán látott bravúrral dupláztak a teherautósok, és a buszoknál is a tavaly győztes konszernhez került az idei cím is. A legkisebbek és az innovátorok kapcsán is egy-egy valóban előremutató termékre voksolt a zsűri.

Több mint tíz éve senkinek sem sikerült dupláznia a legjobb teherautóknak járó kitüntetések kapcsán. Azelőtt pedig egyetlen másik alkalommal, harminc évvel ezelőtt jött össze ez a mutatvány bárkinek is. Vagyis az International Truck of the Year díj közel fél évszázados történelmében mindössze harmadszor került két egymást követő évben ugyanahhoz a gyártóhoz a trófea. A buszosok duplázója számára sem új ez a mutatvány, sőt ez a cégcsoport az egyetlen háromszoros sorozatos elkövető. Sokat elmond az iparág irányáról, hogy a négy díj kapcsán három elektromos győztes született – és már a negyedik szereplőnknek is bemutatkozott a villanymotoros változata. A zsűrikről és a korábbi győztesekről itt olvashatók további információk.

A Rolling Tons a zsűrik magyar tagjaként gratulál a kitüntetetteknek!

International Bus of the Year 2023: MAN Lion’s City E

A Bus Euro Test 2022 megmérettetésen négy városi villanybusz feszült egymásnak tavasszal Írországban. A zsűri ezek közül az új generációs münchenit ítélte a legjobbnak. Remek a vezetői környezet, amelyet igényes anyagok, valamint tág tartományban állítható kormánykerék és műszeregység jellemeznek. A méltatásban szerepelt az is, hogy a tesztelt járművek közül a Lion’s City E kínálja a legnagyobb akkumulátorkapacitást. A tesztek alapján napközbeni rátöltés nélkül is elérhető vele akár ötszáz kilométer. Ráadásul a gyártó két üzemeltetési stratégiát kínál, egy a maximális hatótávolságot szolgálja, a másik az akkumulátorok lehető leghosszabb élettartamát. Az MAN-konszern ezzel az összesített buszos tabella élére áll.

International Truck of the Year 2023: DAF XD

Fontos szempontot jelentett a döntésben a közvetlen kilátás. Nagyobb testvéreihez, a tavalyi győztesekhez hasonlóan az ívelt szélvédő és az előre lejtő, alacsony övvonal, valamint az alacsony kialakítású műszerfal játsszák a főszerepet ebben. Ám még fivéreinél is alacsonyabb a padlómagasság, ami még jobban kiemeli az utasoldali ajtó kis ablaka nyújtotta közvetlen kilátást. A csúcsmodern platform remek alapot jelentett a márka legújabb elektromos teherautóinak, amelyek szintén most debütáltak. Ezzel az újabb győzelemmel holtversenyben a második helyre lépett elő a DAF a teherautó-gyártók összesített éremversenyében.

International Van of the Year 2023: Volkswagen ID. Buzz

Különösen szélesre bővítette a Volkswagen Haszonjárművek a kishaszonjárművei kínálatát, amelyben három teljesen különböző alapra épülő termék szolgálja ki a különböző közepes méretű járműveket kereső csoportok igényeit. Mind közül egyértelműen az ID.-család leghasznosabb tagja a legérdekesebb, amely a legendás Bulli örökségét egy tisztán elektromos platformon éleszti fel. A Volkswagen Haszonjárművek az ötödik serlegével immár a dobogó második helyén osztozik a kishaszonjárművek között.

Truck Innovation Award 2023: Mercedes-Benz eActros LongHaul

A Daimler Truck új távolsági elektromos zászlóshajója gyorstöltés mellett is hosszú élettartamot ígér a lítium-vas-foszfát akkumulátorok jóvoltából. Komoly fegyvertény, hogy a rövid tengelytávolságba is 600 kilowattóra akkumulátorkapacitást tuszkoltak be. A két villanymotort tömörítő e-tengely 400 kilowatt folyamatos teljesítményt biztosít, így erőből sincs hiány. Ezenkívül a zsűri a projekt tempóját is kiemelte, hiszen a mindössze két éve bejelentett járművel jövőre már megkezdik az ügyfélteszteket. Az innovációkat elismerő kitüntetés rövid történelmében a Mercedes-Benz az első márka, amelyik immár a második plecsnit is begyűjthette.