Hirdetés:

Szerencsés egybeesés, amikor a környezetvédelmi és a gazdaságossági előnyök kéz a kézben járnak. Pontosan ezt nyújtja a Continental gyári technológiával végzett újrafutózási programja, a ContiLifeCycle.

Egy gumiabroncs alapvetően két fontos részből áll, a teherviselő acélszövetvázból, más néven karkaszból és a gumikeverékből készülő futófelületből. Attól, hogy a futófelület lekopik, az esetek hetven százalékában a karkasz még használható marad. Ezt használják ki az újrafutózási eljárás során, amikor is az alaposan bevizsgált karkaszt biztonságos technológia alkalmazásával új futófelülettel látják el. Sőt, nem ritkán kétszer is újrafutózható egy erős fizikai behatásoktól megkímélt szövetváz. A Continental nemrég a Fraunhofer Institute tudományos tanulmánya alapján konkrét számadatokat is közzétett az újrafutózás előnyeiről.

Az eljárás kedvező környezetvédelmi hatásait jól érzékelteti, hogy egy újrafutózott haszonjárműabroncs előállítása akár 50 százalékkal is csökkentheti a szén-dioxid-terhelést egy új gumiabroncs legyártásához képest. Továbbá egy újrafutózott abroncs esetében a felhasznált anyagok akár 85 százaléka is újrahasznosított, illetve megújuló lehet, miközben jelentősen csökken a gyártási folyamat energia- és vízfelhasználása is. Egy 385/65 R 22,5 méretű abroncs újragyártásával pedig akár 55 kilogramm hulladék keletkezése is elkerülhető.

Az eljárás gazdaságosságát jól mutatja, hogy az újrafutózás akár 35 százalékkal is csökkentheti a gumiabroncsokhoz kötődő üzemeltetési költségeket, miközben egy egyszeri futózás 99 százalékkal növeli az abroncs élettartamát. Mivel egy tehergépjármű teljes üzemeltetési költségeiből az abroncsköltségek akár öt százalékot is képviselhetnek, ez számottevő megtakarítást eredményez az üzemeltetőknek. Jelenleg Európában a csereabroncsok piacán évente 18,3 millió teherabroncsot értékesítenek, amelyek 26 százaléka újrafutózott.

A Continental világszerte alkalmazza a ContiLifeCycle újrafutózási koncepcióját. A gyártó hannoveri ContiLifeCycle üzeme prémium-színvonalú technológiák használatával hidegen és melegen végzett újrafutózással állít elő teher- és buszabroncsokat, amelyek ContiRe és ContiTread márkanéven kerülnek forgalomba. Jól tükrözi ezek kiváló minőségét, hogy a ContiRe EcoPlus HT3 az első újrafutózott abroncs Európában, amely ugyanolyan kiemelkedő szinten teljesít a futásteljesítmény és a gördülési ellenállás tekintetében, mint egy új gumi.

A gyártó a ContiCasingManagements program keretében visszaveszi a karkaszokat az üzemeltetőktől, hogy az abroncsok az újrafutózással új életet kapjanak. Ennek elősegítésére a Continental ContiCasingAccount néven bevezetett az abroncskereskedőknek egy új szolgáltatást. Ez lehetővé teszi, hogy a kereskedők felvezessék ügyfeleik használt karkaszait egy digitális számlára, akik ez alapján jóváírást kapnak. A ContiLifeCycle termékeivel tehát mindenki jól jár, a jármű-üzemeltetők, az abroncsgyártó és a környezetünk is.

Skálázható különbségek!
Hírek

Skálázható különbségek!

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Continental és Aurora önvezető haszonjárművek technológiájára irányuló együttműködése.

Mercedes-Benz Intouro K hybrid: Spórolós élmunkás
Teszt

Mercedes-Benz Intouro K hybrid: Spórolós élmunkás

Népszerűnek számít a karosszékből hőbörögni, babok számolgatásával vádolni a pénzügyi osztályt egy-egy típus elkaszálásakor. Azonban a racionalizálás sokszor elengedhetetlen, néha pedig olyan sokoldalú és példamutató megoldásokat szül, mint az Intouro.

Százéves a Kienzle és VDO tachográf: Menetelő írnok
Történelem

Százéves a Kienzle és VDO tachográf: Menetelő írnok

Természetesen nem az egy négyzetméterre eső faragatlan tuskók feljegyzésére szolgál a tachográf, hiszen az a haszonjárművek menetíró készüléke. Hogyan vált ez az egykor papírkorongra körmölő, mechanikus mérőműszer digitálisan intelligenssé?

Indulás előtti digitális ellenőrzés: Nincs helye mulasztásnak
Háttér

Indulás előtti digitális ellenőrzés: Nincs helye mulasztásnak

Bár a KRESZ mindenki számára előírja a napi ellenőrzéseket, ezt sokan csak ajánlásnak tartják. Azonban a haszonjárművek esetében emberéletek múlhatnak egy időben fel nem ismert műszaki hibán. Segítség vagy újabb nyűg, ha digitalizálják a reggeli rutint?

Harmincas zóna
Hírek

Harmincas zóna

Harmincesztendős a Continental veszprémi telephelye.

Itt elmondhatod a véleményedet!