Hirdetés:

Brazíliában nem csupán a labdarúgás, a strand, a szamba, a csinos far, a farmotoros és kis népautók, hanem a Volkswagen Truck & Bus Indústria e Comércio de Veículos Ltda. haszonjárművei, valamint a végtelen hosszúságú televíziós sorozatok is népszerűek.

Ezúttal az utóbbi kettőre mutatunk példát, hiszen a szorgos, de szürke, hétköznapi hősök mellett számos érdekesség is perzselő napvilágot láthatott már a Traton brazíliai leányvállalatánál. Elég csak a hátsókerék-hajtásuk ellenére csupán magas építésmódjukkal operáló dzsungelbuszoktól kezdve, az európai színtéren is kétszeres bajnokságot nyert Volkswagen Titan versenykamionokon át, a mezőgazdasági vegetációban önvezető teherautókra gondolni. A dél-amerikai kontinens országain kívül a Fülöp-szigetek és Afrika, azon belül is elsősorban Elefántcsontpart, Nigéria és Szaúd-Arábia profitálhat az MAN, Cummins, IVECO, MWM, Meritor, Eaton, ZF és Allison technológiát rejtegető robusztus Volkswagen haszonjárművek képességeiből.

Na de hogyan lesz egy népbuszból a mozivászon monokinis sztahanovistája? A hazájában méltán népszerű Carga Pesada, vagyis szabadon fordítva Nehéz rakomány című, kamionsofőrökről szóló sorozatot 2003 és 2007 között forgatták. Mivel értelemszerűen az autós, illetve sokkal inkább teherautós jelenetek teszik ki a mű legjavát, a filmeseknek találniuk kellett egy olyan megoldást, ami komfortossá, egyben biztonságossá, mégis élethűvé varázsolja a brazil útifilm forgatását és hangulatát. A megoldást a Volkswagen 17.240 OT járóképes buszalváz jelentette, amelyre építettek egy olyan, közúti forgalomban való közlekedésre is alkalmas mozgó stúdiót, amely az operatőröknek és filmes szakmunkásoknak nagyságrendekkel biztonságosabb munkavégzést tett lehetővé. Egyúttal a reális magasságba helyezett eleinte Volkswagen Titan Tractor 18.310, később pedig Constellation 19.320 nyerges vontatók fülkéivel sokkal élethűbb felvételek készülhettek, mint korábban bármikor. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a főszereplő fülke mögött egy olyan kompakt, alumíniumfalú felépítmény is elfért, amiben a filmes kellékeket védetten szállíthatták. A lánykorában busznak készülő haszonjármű átalakításait az a BMB Mode Center végezte, amelyik békeidőben is azokért a speciális járművekért felel, amit a VWCO a sorozatgyártás szalagján nem, vagy nem hatékonyan tudna gyártani. Az alacsonypadlós és csuklós buszok mellett a teherautók 4×4, 8×4, illetve 8×2 hajtásképletű átalakításai, valamint a páncélozott járművek is a BMB Mode Center égisze alatt öltenek testet. Kijelenthetjük, hogy nem vitték túlzásba a filmes népbusz cizelláltságát. Szegény sofőrnek sem jutott sok rivaldafény! Csupán vászontető és egyszerű, sík, bordás lemezek védték az elemek, járókelők és járművek kellemetlen tolakodásától. Habár minden bizonnyal a kényelmetlenségért bőven kárpótolta az a büszkeség, hogy ő is hozzájárulhatott a népszerű szappanopera készítéséhez.

Népautók oroszlánja
Hírek

Népautók oroszlánja

Új műszerfalat, egyúttal számos új asszisztensrendszert kap a Volkswagen Crafter és MAN TGE testvérpár.

Népi jubileumok
Technika

Népi jubileumok

Számos jelentős gyártási mérföldkő mellett haladtak el a Volkswagen Haszonjárművek termékei a közelmúltban.

Mégsem lapos a Terra
Hírek

Mégsem lapos a Terra

Csehország terepjárós ékköve, a Torsus bejelentette együttműködését a futómű-specialista JRZ Suspension Engineering céggel. A hír elsőre unalmasnak hangzik, ám izgalmas új erényekkel vértezi fel a terepjáró kishaszonjárműveket.

ABT e-Line: Villanyra fel!
Zöld jövő

ABT e-Line: Villanyra fel!

Csupán napok és némi tőke kérdése, hogy mosolyt csaljunk Greta arcára. Ugyanis ennyi idő alatt az ABT e-Line GmbH munkatársai villamosítják a dízelmotoros Volkswagen Transporter 6.1 kishaszonjárművünket.

Hosszú Szamba
Hírek

Hosszú Szamba

Hosszú kihagyás után újra visszatér az amerikai kontinensre a Bulli, ráadásul egy új karosszériaváltozattal!

Itt elmondhatod a véleményedet!