Hirdetés:

Számos már régóta esedékes újdonsággal és néhány meglepetéssel rukkolt elő az MAN autóbuszos üzletága a Busworld kiállításon.

Mindegyik MAN buszban új, a teherautókban bevezetett architektúrán alapuló elektromos és elektronikus fedélzeti hálózat dolgozik a 2024-es modellévtől. Kétszer nagyobb teljesítményű a központi vezérlőegység és a többi szabályzórendszer is erősebb. Az EU általános járműbiztonsági rendelete, valamint az ENSZ-EGB kiberbiztonsági és szoftverfrissítési rendeletei jövőre már minden újonnan forgalomba helyezett járműre kötelezőek. Az új fedélzeti hálózat jóvoltából és az előírások miatt új biztonsági rendszerek költöztek be a termékekbe. Az éberségfigyelő, a sötétedésérzékelő és a távfényasszisztens, valamint a tolatókamera, illetve az abroncsnyomás-figyelő is széria lesz minden új buszban. Új tétel a radaralapú kanyarodási segéd és a sávváltási holttérfigyelő, valamint a 2022-ben bevezetett elektromos kormányrásegítés biztosította aktív sávtartó. Előre új közeli radar figyel, ami a sérülékeny közlekedőket észleli és szükség esetén automatikusan vészfékez – ez a rendszer természetesen alapfelszereltség a turistabuszokban.

Hosszú lista

Ezzel még közel sem ért véget a 2024-es újdonságok sora. Új a fékrendszer, és pontosabban adagolható a felülről függesztett fékpedál. A turistabuszokban elektronikus rögzítőfék egészíti ki ezt. Megújult az elektronikus vezérlésű légrugózás is, amely egyszerűbb felépítésű, mégis nagyobb tudású. Az új rendszerrel például gyorsabban térdepelnek a városi buszok, míg a turistabuszok szintszabályozása 70 kilométer/óra fölött a légellenállás csökkentésére két centiméterrel közelebb engedi a kocsitestet az aszfalthoz.

Megújulnak a műszerfalak, amelyeket az egyes kategóriákra, illetve márkákra szabott színek és anyagok jellemeznek. Az előző aprócska hangyamozi helyett végre a teherautókból ismert modern digitális műszeregység tekint vissza ránk. A távolsági buszok műszerfalát rendezték át a legalaposabban. A vezetéshez nem közvetlenül szükséges funkciók mind a helyes kormányfogás magassága alá költöztek. A navigációs rendszerrel is felszerelt turistabuszok még a SmartSelect vezérlőt is megkapják. Megjelentek a programozható gyorsgombok is, és megörökölték a kiszálláskor magasra előre felemelhető kormánykereket is.

Apropó, turistabuszok. Az MAN D26 motor új Euro VI-E változata átdolgozott turbófeltöltővel, igényvezérelt hűtőszivattyúval és új kialakítású dugattyúkkal hódít. A 12,4 literes motor aktuális változata 10 lóerővel erősebb és 50 newtonméterrel gazdagabb. Így az aktuális értékek 323–382 kilowatt (440–520 lóerő), valamint változattól függően 2250–2650 newtonméter. Nagyobb erejüknél is fontosabb előny a 2,5 százalékkal kisebb tüzelőanyag-fogyasztásuk. Mindegyik kivitel alapból használható hidrogénezett növényi olajokkal (HVO), a háromból a két erősebb variáns pedig B100 tüzelőanyaggal is üzemeltethető. A két gyengébb egység választható a ZF EcoLife Coach hatfokozatú automatikus váltóval is. A 12 fokozatú MAN TipMatic automatizált váltó legújabb nemzedéke társítható a továbbfejlesztett EfficientCruise 3 domborzatkövető rendszerrel is. Ez immár három kilométerre előre figyel, a baleseteket, körforgalmakat és lehajtókat is figyelembe veszi. Elődjéhez képest további egy százalék megtakarítást ígér.

A városokhoz közelebbi területeken vadászó oroszlán az MAN Lion’s Intercity LE. Eddig több mint 500 megrendelés érkezett a típusra, ennek 80 százaléka a rövidebb, 12,5 méteres modellre. Most pedig megérkezett a 14,4 méter hosszú háromtengelyes is, amelyet a típus bemutatása óta ígértek már. Összesen 14 személlyel többet vihet a 13,1 méteresnél, a teljes utaskapacitása 127 fő. A 23,8 méteres fordulókörű változat 63 ülőhelye nyolccal múlja felül a hosszabb kéttengelyest. A városi buszokból átvett D1556 LOH itt 243 vagy 265 kilowatt (330 vagy 360 lóerő) teljesítményű, a kilencliteres motorhoz ZF EcoLife 2 automatikus váltót társítanak. Az MAN Intercity LE 14 esetében is mindegyik motorváltozathoz opcionálisan elérhető a stop-start rendszer és az indítógenerátoros rásegítés.

Villanyoroszlánok

A másik alacsonybelépésű újdonság az MAN Lion’s City 12 E LE, amely azonban meglepetésként érkezett. Itt hátul a normál magasságú padlószintnek köszönhetően nincs motortorony. Az ügyfélvisszajelzések alapján alakították ki a 41 ülőhelyes busz üléselrendezését, ezért például hátul minden ülőhely a menetirányba néz.

A piaci pozíciójukat a müncheni elektromos városi buszok is igyekeznek erősíteni a ’24-es modellévnél említett újdonságokkal. Az új biztonsági rendszerek sorában fontos kiemelni, hogy a jobb oldali kanyarodási holttérfigyelő alapáras a városi buszok esetében. Ugyanígy az R134a hűtőközeg helyett szén-dioxidot alkalmazó új légkondicionáló is alapfelszereltség. Ez a rendszer sokkal hatékonyabb, akár 25 kilométerrel megtoldhatja a hatótávot. Ráadásul a hagyományos hőszivattyúknál nagyobb hőmérsékleti tartományban, akár –20 Celsius-fokig működőképes.

A városi Lion’s City E gyártását három éve kezdték meg, és 2023 őszén már el is készült az ezredik példánya a lengyelországi Starachowice városában. A csöndesen suhanó járművekkel szemben maga a piac dübörög. Közel felével nőttek 2023 első felében az elektromos buszok eladásai Európában, így már minden harmadik új városi busz elektromos. Ezen a piacon 260 járművel az MAN a második helyen áll a Solaris (421) mögött. Zárójelben érdemes megemlíteni, hogy érdemes odafigyelnie mindkét cégnek a keletről érkező kihívókra is, a BYD márka saját termékei (203) és a BYD-Alexander Dennis együttműködés eredményei (223) összességében már most komoly piaci tényezőt jelentenek. Egyértelműen a toplista élén maradást szolgálja a számos újdonság is.

Azonban a legnagyobb típusfrissítés a 2025-ös modellévben érkezik. A járművek formája is változik a légellenállás csökkentésére. Nyilvánvaló újdonságot jelentenek majd a saját gyártású lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid-akkumulátorok (NMC). A 12 méteres tetejére 534 kilowattóra, a csuklósra 712 kilowattóra akkumulátor telepíthető. Öt csomaggal 430, hattal 500 kilométer a hatótávolság ideális körülmények esetén. Ahogyan eddig, továbbra is két üzemeltetési stratégia elérhető. A maximális hatótávolság opció 90 százalékig tölti az akkumulátorokat, a megbízható hatótávolság pedig 65 százalékig. Fontos a gondos üzemeltetés, hiszen megfelelő töltés és használat esetén akár 14 éven és egymillió kilométeren keresztül szolgálhat az első akku a gyártó szerint. A legnagyobb töltőteljesítmény 375 kilowattra emelkedik, ezzel egy óra alatt 80 százalékra tankolható egy szólóbusz. Új opcióként ekkortól lefelé nyúló pantográffal is tankolható. A busz tetején elhelyezett töltősín kevés helyet foglal, így nem csökken a beépíthető kapacitás. Ezeknél is nagyobb változás, hogy ekkortól elektromos portáltengelyt alkalmaznak. A központi villanymotor elhagyása helyet szabadít majd fel az utastér szabadabb kialakítására.

ATLAS-L4 önvezető projekt: Irány az autópálya!
Technika

ATLAS-L4 önvezető projekt: Irány az autópálya!

Újabb mérföldkőhöz, új területre érkezett az ATLAS-L4 projekt, amelynek keretében lépésről-lépésre valósággá válhat a vezető nélküli teherautó. A projekt célja a logisztikai központok közötti ingázás automatizálásával enyhíteni az ágazat kihívásait.

Megvilágosodás
Hírek

Megvilágosodás

Engedélyezték az Osram legelső, kifejezetten haszonjárművek számára tervezett LED-technikájú, 24 voltos, hatezer kelvin színhőmérsékletű fényforrását.

Hollandiában már feszültség van
Hírek

Hollandiában már feszültség van

Megnyitotta első töltőpontját a Daimler Truck, a Traton és a Volvo-csoport közös leányvállalata. A Milence a stratégiai szempontból különösen fontos hollandiai Venlo mellett indította el szolgáltatását.

Népautók oroszlánja
Hírek

Népautók oroszlánja

Új műszerfalat, egyúttal számos új asszisztensrendszert kap a Volkswagen Crafter és MAN TGE testvérpár.

Nem fogyott, gyarapodott!
Háttér

Nem fogyott, gyarapodott!

Míg 2022-ben a legtöbb szegmens zsugorodott, tavaly mindegyik méret- és jármű-kategória gyarapodott, ami összességében 16 százalékos növekedést eredményezett! Ez igen szép eredmény úgy, hogy a 2023-as évet kemény infláció, egyre fokozódó nemzetközi helyzet és az ebből fakadó gazdasági bizonytalanság jellemezte.

Volksbus járóképes alváz filmforgatáshoz
Pihenőidő

Volksbus járóképes alváz filmforgatáshoz

Brazíliában nem csupán a labdarúgás, a strand, a szamba, a csinos far, a farmotoros és kis népautók, hanem a Volkswagen Truck & Bus Indústria e Comércio de Veículos Ltda. haszonjárművei, valamint a végtelen hosszúságú televíziós sorozatok is népszerűek.