Hirdetés:

Újra beköltözött hazánk gördülő élővilágába egy különleges, meglehetősen nagy testű vörös rákfaj. Habár eddig az Olaszországban őshonos ízeltlábú csupán két példányát sikerült közelebbről is megfigyelni, nincs okunk panaszra, hiszen máshol még egyet sem láttak.

Nem szükséges elővenni Alfred Brehm: Az állatok világa című zoológiai bibliáját! Mindenkit megnyugtatunk, hogy továbbra is haszonjárművekkel foglalkozunk. Annál is inkább, mivel hatalmas dobásnak bizonyult a nyolcvanas évek derekán az IVECO TurboStar megjelenése. A 13,8 literes, hathengeres motor 243 kilowatt (330 lóerő) teljesítménnyel debütált. Ezt 265 kilowattra (360 lóerő), legvégül pedig 277 kilowattra (377 lóerő) növelték. Emellett a tekintélyt parancsoló 17 literes, V8-as dízelmotorok 309 kilowattos (420 lóerő), később 350 kilowattos (476 lóerő) teljesítménye tisztességesen balzsamozta a sofőrök önbizalmát. Nem fehér lapról kezdtek 1982-ben az IVECO új zászlóshajójának tervezésébe, hanem a T-sorozat továbbfejlesztésével. Azonban a korábbiaknál sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek a fülke kényelmére, a rezonanciák csökkentésére és a gazdag felszereltségre. Ez olyan jól sikerült, hogy komfort tekintetében a TurboStar számított a korszak egyik mércéjének. Vitték is, mint a torinói gyümölcsös cukorkát, így mai napig az IVECO történelmének egyik legsikeresebb típusa. Csupán Olaszországban ötvenezret értékesítettek belőle, de jó néhány gazdagította a Hungarocamion flottáját is. Erre az aranykorszakra emlékezve mutatta be az IVECO 2021-ben a minden földi jóval felvértezett, 180 példányra limitált, 419 kilowattos (570 lóerő) IVECO S-Way TurboStar nyerges vontatót.

Hazai sikernek könyvelhetjük el, hogy ebből a kevésből is sikerült az IVECO hivatalos magyarországi márkaképviseletének három példányt megszereznie. Molnár Tamás, az ECO-tech visiON Kft. ügyvezető igazgatója ünnepélyes keretek között átadta az első kettőt az NGL Cargo Kft. és a DÓM TEFU Kft. fuvarozóvállalatok képviselőinek. Az ünnepségen a két díszpinty mellett megcsodálhattuk az S-Way cseppfolyósított földgázzal (LNG) üzemelő és különösen takarékos Fuel Hero modelljei mellett a mezőgazdasági felhasználásra szánt IVECO Eurocargo 4×4 billencset, valamint a Jumbo – Iveco Racing Team 69 Stralis versenykamionját is. Ha már itt tartunk, igaz ugyan, hogy az IVECO diadalmaskodott 1981-ben és 1983-ban, az első kettő, nyerges vontatók számára kiírt Le Mans-i 24 órás versenyen, azonban nem a TurboStar, hanem az elődmodell T-sorozattal.

Habár a TurboStar méltán bizonyult egész Európában sikeresnek, hazájában és hazánkban azok is felismerik, akik különben nem tudnák megkülönböztetni a zöldséges furgont egy csuklós trolibusztól. Ez a kiemelt figyelem egyértelműen a kultikus olasz–magyar T.I.R. filmsorozatnak köszönhető. Aki még nem látta, kötelező bepótolnia! Aki már látta, annak itt az újabb apropó, hogy újra megnézze!

IVECO 2024-es modellév: Példátlan megújulás
Bemutató

IVECO 2024-es modellév: Példátlan megújulás

Történelme során első alkalommal, teljesen megújítja járműpalettáját az IVECO. Ezzel együtt a szervizszolgáltatásokat sem hagyja érintetlenül. A legeknek még nincs vége, hiszen mindezt az eddigi legnagyobb, egymilliárd eurós beruházással érte el.

Toyota üzemanyagcellás újdonságok: Hidrogénhajtást mindenbe!
Zöld jövő

Toyota üzemanyagcellás újdonságok: Hidrogénhajtást mindenbe!

Eltökélten hisz a Toyota a hidrogénalapú társadalomban, amelynek motorja az üzemanyagcella. Íme, a világ legnagyobb autógyártójának legújabb eredményei az üzemanyagcellás járművek fejlesztése terén a pickuptól a nyerges vontatón át az autóbuszig.

Nem fogyott, gyarapodott!
Háttér

Nem fogyott, gyarapodott!

Míg 2022-ben a legtöbb szegmens zsugorodott, tavaly mindegyik méret- és jármű-kategória gyarapodott, ami összességében 16 százalékos növekedést eredményezett! Ez igen szép eredmény úgy, hogy a 2023-as évet kemény infláció, egyre fokozódó nemzetközi helyzet és az ebből fakadó gazdasági bizonytalanság jellemezte.

IVECO HD BEV és HD FCEV: Premier előtti vetítés
Zöld jövő

IVECO HD BEV és HD FCEV: Premier előtti vetítés

Idén év végéig bevezeti az IVECO az akkumulátoros elektromos, illetve üzemanyagcellás elektromos nyerges vontatóit az európai piacra. Ezért már beharangozta legfőbb műszaki adataikat is, amelyek igen kecsegtetők.