Hirdetés:

Korábban cégfeliratokban, esetleg reklámokban kimerült a járművek különböző felületeinek hasznosítása. A jövőben a látható és nem látható felületeket mind napelemek lephetik el.

Minden méretben előnyt jelenthetnek a napelemek, hiszen az elektromos tehertricikli hatótávolságát akár húsz kilométerrel meghosszabbíthatják. A fagylaltszállító még a legnagyobb nyári hőségben is szó szerint helyben termelt energiával működtetheti a hűtőberendezését. Táplálhatják az emelőhátfalat vagy éppen a fedélzeti akkumulátorokat, hogy a hideg téli éjszakákon is tartósan üzemelhessen az álló helyzeti fűtés. Rengeteg új problémát vet fel a járműre szerelés, ilyen a rendeltetésükből adódó mozgás is, például folyamatosan változhat, hogy a panel melyik részeit fedi árnyék. A vékonyfilmes napelem mindössze pár milliméter vastag és kétoldalú ragasztóval tapasztják a járműre, így érdemben nem módosítja annak külső méreteit – egy 12 méteres busz esetében mindössze 50 kilogramm a Sono Solar készletének tömege. Nem meglepő módon több szereplő is igyekszik megvetni a lábát ezen az ígéretes piacon. A kínai OPES Solutions az elmúlt tíz évben több mint tízmillió modult szállított le, a németországi vegyesvállalatuk jövő év végén kezdi meg a járművekre szánt panelek gyártását.

A szintén német Sono Motors már 2020-ben aláírt Münchenben egy szándéknyilatkozatot, amelynek keretében az MAN eTGE tetejére szerelt napelem létjogosultságát tervezték megvizsgálni. Azt a kérdést tették fel, hogy növeli-e érezhetően a hatótávolságot vagy képes-e működtetni a fedélzeti fogyasztókat, például a légkondicionáló rendszert. A Sono Motors eredetileg saját napelemes járműkínálatot is tervezett, ám azt idén beszántották, és egyedül a fotovoltaikus rendszerek maradtak, amelyhez már 23 partnercéget szereztek. A Sono Solar egyik ügyfele a Scania, amely külön projektcsapatot alakított e témában. Azt vizsgálták, termelhető-e a szerelvény mozgatásához felhasználható energia a félpótkocsira aggatott panelekkel a gyönyörű svéd napsütésben.

Svédországban is tesztelték, még ott is évi 1100 liter gázolajat spórol buszonként a napelem. Utólagosan villanymotorosra alakított Citaro buszokra építve a készlet átlagosan napi 3,3 kilowattórával támogatja a fedélzeti elektromos rendszert

Ez fontos kérdés, hiszen semmi sem múlhatja felül a svéd nyarat, az az év legszebb napja! A projekt során a hálózatról tölthető hibrid nyerges vontatóba 100 kilowattóra akkumulátort pakoltak, a vontatmányban ennek kétszerese várja az elektronokat. Olyan hatékony és könnyű napelemeket dolgoztak ki, amelyek ráadásul ellenállnak a jármű mozgásából adódó kihívásoknak is. Az északi országban évi ötezer kilométer megtételére elegendő áramot termelhet – beleszámolva azt is, hogy télen teljesen használhatatlan. A valóban napfényes spanyol utakon ennek dupláját is összegyűjtheti egy év alatt.

A Sono Solar együttműködő partnerei között a Chereau és a Kögel is szerepel a hűtős félpótkocsijaival

A Chereau pótkocsigyártóval is kötött együttműködést a Sono Solar üzletág, a számításaik szerint a 9,8 kilowatt csúcsteljesítményű fotovoltaikus rendszer évi 3400 liter tüzelőanyagot takarít meg a hűtős félpótkocsi esetében 59 négyzetméterből. A kontinensünkön jellemző városi buszokra, így például a Mercedes-Benz Citaro és az MAN Lion’s City típusokra szabott utólagosan felszerelhető készletük nyolc négyzetméterből 1,4 kilowatt csúcsteljesítményt présel ki. A rendszer buszonként évente 1500 liter gázolajat takaríthat meg, és ezzel 3-4 éves megtérülést kínál. Ezek szerint egy jármű életében idejekorán bevetve bizony lehet létjogosultsága, gyorsan elérhet pozitívba a mutató.

2025 Ram 1500: Elfújja a szél!
Pihenőidő

2025 Ram 1500: Elfújja a szél!

Hurricane erőforrással, valamint hibrid és elektromos változattal indítja csatába Ram 1500 pickupját a Stellantis az idei esztendőben. Sajnos ezentúl V8-as hangokat csupán az 1228 wattos Klipsch Reference Premiere hangrendszer membránjaitól várhatunk.

Szükséges szikra
Háttér

Szükséges szikra

Különböző gazdasági ágazatokon átívelő összefogás kezdődött az Amerikai Egyesült Államokban a helyileg nulla károsanyag-kibocsátású járművek számára szükséges infrastruktúra minél gyorsabb kiépítésének elősegítésére.

ATLAS-L4 önvezető projekt: Irány az autópálya!
Technika

ATLAS-L4 önvezető projekt: Irány az autópálya!

Újabb mérföldkőhöz, új területre érkezett az ATLAS-L4 projekt, amelynek keretében lépésről-lépésre valósággá válhat a vezető nélküli teherautó. A projekt célja a logisztikai központok közötti ingázás automatizálásával enyhíteni az ágazat kihívásait.

Fellélegeznek
Hírek

Fellélegeznek

Szolgálatba állt az ezredik elektromos autóbusz Londonban, egy Wrightbus StreetDeck Electroliner.

Új ZF vezetéstámogató rendszerek: Éber segítők
Technika

Új ZF vezetéstámogató rendszerek: Éber segítők

OnGuardMAX automatikus vészfékrendszerével és OnSideALERT radaralapú holttérfigyelő berendezésével segíti a ZF a jövőben a Nikola nehézkategóriájú üzemanyagcellás teherautójának biztonságos közlekedését.