Hirdetés:

Immár évek óta az Elektromos Járművek Nemzetközi Világnapján vendégül látja egy kerekasztalbeszélgetésre a hazai e-mobilitás szolgáltatóit, szakértőit, valamint felhasználóit az ABB.

Lassan hagyományosnak tekinthető, hogy ezen a baráti hangulatú eszmecserén megvitathatjuk a világ mobilitásának kérdéseit. Ezúttal a megélt- és közösségi e-mobilitás jelentette a téma fő csapásirányát, amire a szolgáltatói és felhasználói oldalról érkező vendégek reagálhattak. Bredán Csaba, az ABB Magyarország energetikai üzletágának kereskedelmi igazgatója a megnyitó beszédében felvetette az enyhén provokatív kérdést, hogy mi az elektromobilitás? Trend, ipar, kihívás, vagy lehetőség, egy eszköz a fenntarthatóságra, esetleg álom és tévedés csupán, vagy mégiscsak a nagybetűs megoldás? A beszélgetés résztvevői közül többen évek óta villanyautóznak, így saját tapasztalataikat megosztva mondhatták el ennek előnyeit, valamint árnyoldalát. Utóbbit elsősorban a kevés gyorstöltő és az elektromos járművek jelentősen nagyobb vételára, valamint kis hatótávja határozza meg. Amíg hazánkban leggyakrabban 20-50 kilowattos teljesítményű egyenáramú gyorstöltőkkel találkozhatunk, addig Európa nyugati felén a legtöbb autópálya melletti pihenőben ott várakoznak az éhes villanyautókra a 120, 180, sőt 360 kilowattos töltőoszlopok. Az ABB ügyfelei is ezeket részesítik előnyben, a száz kilowattnál kisebb teljesítményű töltőik cseréjénél vagy töltőpontjaik bővítésénél.

Kruchina Vince, a Volánbusz Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 15-20 év távlatában nézve annak ellenére kedvezőbben alakulnak a villanybuszok költségei hagyományos társaikkal összehasonlítva, hogy a járművek beszerzésekor magasabb árral és a töltőinfrastruktúra kiépítésével is számolniuk kell. Még gyorsabb a megtérülés, ha a töltési költségeket napelemek telepítésével csökkentik. További lehetőséget jelentene, ha megnyitnák töltőállomásaikat a villanyautósok számára, hiszen a buszok elsősorban éjjel használják a kiépített infrastruktúrát. Egy jelentős méretű autóbuszflottával és a V2G (Vehicle To Grid) technika fejlődésével szükség esetén a járművek akkumulátorai is betáplálhatnának az elektromos hálózatba. A Volánbusz ennek megfelelően 2030-ig a flotta harmadát, 2040-re pedig a felét szeretné elektromos járművekre cserélni.

Patai Krisztina, a Waberer’s fenntarthatósági üzletágának igazgatója beismerte, hogy a járműparkjuk csupán apró részét jelentő öt elektromos teherautóra és három nyerges vontatóra egyelőre kísérleti jelleggel tekintetnek. A cseppfolyósított földgázzal (LNG) üzemelő járművekkel együtt mégis övék Közép-Európa legnagyobb alternatív flottája. Német Eszter, az Arval Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy habár ügyfeleik egyre inkább a tisztább üzemű járművek felé orientálódnak, egyelőre a hibridekre nagyobb az igény, mint a villanyautókra. Ehhez a munkahelyi és otthoni töltők kiépítésének nehézségei mellett az is hozzájárul, hogy a munkáltatók jelenleg kizárólag az adóterhekkel sújtott munkabérként tudják megtéríteni az alkalmazottaik otthoni töltéseinek költségeit. Az ABB elektromos mobilitás üzletágért felelős szakemberétől, Márgus Norberttől azt is megtudhattuk, hogy a vállalaton belül az e-mobilitás önálló üzletággá fejlődött, ahol immár ezerötszázan szorgoskodnak a kutatás-fejlesztés területén. Skandináviában már tesztelik a legújabb, 3,75 megawattos teljesítményre képes MCS-szabványú töltési technológiát, ami a teherautók és buszok mellett az elektromos hajók és repülők nagy kapacitású akkumulátorainak egyszerre történő töltésére is alkalmas lesz. Az egybegyűltek mindannyian egyetértetek abban, hogy a hidrogénüzemű üzemanyacellás járműveknek is szerepük lesz a jövő mobilitásában. Annak ellenére, hogy a hozzájuk szükséges infrastruktúra kiépítésének nehézségei, valamint költségei még a teljesen elektromos járműveken is túlmutatnak.

Mercedes-Benz eActros 600: Kész a műalkotás
Zöld jövő

Mercedes-Benz eActros 600: Kész a műalkotás

Amerika után Európa is rendelkezik sorozatgyártású akkumulátoros nyerges vontatóval a távolsági fuvarozáshoz. Az eActros 600 modellek 500 kilométeres hatótávja már megnyitja a lehetőséget itt is a tisztán elektromos hajtásra való átállásban.

BYD ETP3: E-xkluzív furgon
Teszt

BYD ETP3: E-xkluzív furgon

Sose ítélj első látásra! Habár egy csehszlovák porszívónak is becsületére válna a fantáziadús ETP3 elnevezés, mi több, korosodó japánnak tűnik a BYD elektromos kishaszonjárműve, innovatív akkumulátortechnológiájával sokkal modernebb náluk.

IVECO Bus eDaily: Mini nagy durranás
Zöld jövő

IVECO Bus eDaily: Mini nagy durranás

Nem is annyira titkos favorit a középkategóriában a Daily. Nemcsak áruszállítóként hódít, egyedi előnyeit kihasználva takarékos, a legszűkebb utcákba is beküldhető apró személyszállító építhető belőle. Nemsokára igencsak vonzó elektromos változatban is. Három darab 3,5 tonnás kishaszonjármű rakományát elviszi a hátán egyetlen héttonnás IVECO Daily. Megfordítva is működik a trükk: a kis forgalmú viszonylatokra elegendő utaskapacitást […]

Volvo Trucks elektromos újdonságok: Elektronnal gördülők
Bemutató

Volvo Trucks elektromos újdonságok: Elektronnal gördülők

Mindenkit beelőzve a nagyok közül, a Volvo Trucks kezdett legelőször az elektromos nehéz-teherautók sorozatgyártásába. Bizony, a balesetbiztonság egykori megszállottja, a fenntartható haszonjárművek éllovasává lépett elő.

DAF XB és XB Electric: Disztribúciós svájci bicska
Bemutató

DAF XB és XB Electric: Disztribúciós svájci bicska

Igaz, a svájci esetünkben sokkal inkább holland, ám ugyanolyan sokoldalú. A DAF LF sorozatát váltja az új XB és XB Electric. A képeket elnézve jogosan merül fel a kérdés, hogy járt-e a névváltozással együtt érdemi változtatás is?

Önműködő transzferjárat
Hírek

Önműködő transzferjárat

Teljesen elektromos, vezető nélküli ingajárati modult szeretne piacra dobni a Schaeffler és a VDL Groep. Ahogy manapság sokan, úgy ők is ebben látják a jövő lokális mobilitását.

Itt elmondhatod a véleményedet!