Hirdetés:

Napjaink kihívásai a fuvarozási ágazatban egyre erősebb követelményeket támasztanak a gumiabroncsokkal szemben is. Ezekre ad naprakész és ütős választ a Hankook az új SmartLine AL50 és DL50, valamint SmartFlex AL51 és DL51 teherautó-abroncsaival.

Többek között folyamatosan növekvő tüzelőanyagárak és bérköltségek, valamint szigorodó fenntarthatósági elvárások szorongatják a közúti fuvarozókat, ezért egyre erősebb az igény a tehergépjárművek tüzelőanyag-­fogyasztásának mérséklése iránt. Ebben pedig a gumiabroncsok is fontos szerepet játszanak a gördülési ellenállás csökkentésével. Ezért a kormányzott tengelyre való SmartLine AL50 és a hajtott tengelyre való ­SmartLine DL50 távolsági teherautó-abroncsok kifejlesztésekor nagy hangsúlyt fektettek erre a Hankook szakemberei, akik a mesterséges intelligenciát is bevetették munkájuk során.

Jól mutatja ennek eredményét, hogy az új SmartLine AL50 gumi gördülési ellenállása 12 százalékkal csökkent az AL20W elődmodelléhez képest. Ugyanakkor 15 százalékkal javult a nedves felületen fékezéskor jelentkező tapadása. Ez elsősorban a kiszélesített mintázati blokkoknak köszönhető. Ráadásul ez a kiváló nedves tapadás az abroncs elhasználódásával sem romlik, ugyanis 70 százalékos kopottságnál új vízelvezető csatornák és tapadófelületek kerülnek elő. Az új SmartLine DL50 pedig 15 százalékkal kisebb gördülési ellenállás mellett nyújt 10 százalékkal jobb nedves tapadást elődjéhez, a DL20W modellhez képest.

A futófelület középső, cikcakkos csatornái jobban összekapcsolják az egyes mintázati elemeket, ami a gördülési ellenállás csökkentése mellett javítja a vonóerő-átadási képességet. A már említett trendeken kívül az is megfigyelhető a fuvarozási ágazatban, hogy egyre többen használják ugyanazokat a tehergépjárműveket távolsági és regionális fuvarozásra egyaránt. Ez pedig olyan gumiabroncsokat követel meg, amelyeknél a kis gördülési ellenállás hosszú élettartammal társul (e dilemmát feszegettük a QR-kódban hivatkozott írásunkban). Ennek jegyében született meg a kormányzott tengelyen alkalmazható ­SmartFlex AL51 és a hajtott tengelyre ideális SmartFlex DL51. Itt is látványos a fejlődés az elődmodellekhez képest, az AL51 ugyanis 20 százalékkal kisebb gördülési ellenállású, mint a korábbi SmartFlex AH31. További erőssége a lépcsőzetes kialakítású mintázat, ami egyenletes kopást biztosít és megakadályozza a kövek beszorulását a blokkok közé. A futófelület széles blokkjai javítják az abroncs merevségét és futásteljesítményét, míg csökkentik a gördülési ellenállását. Ha pedig elkopott a profil 40 százaléka, akkor megjelennek az alakzáró háromdimenziós lamellák a blokkmerevség fenntartása érdekében, majd 70 százalékos kopottságánál előkerülnek a rejtett vízelvezető csatornák is. És ez még nem minden!

A SmartFlex DL51 abroncs 25 százalékkal kisebb gördülési ellenállású a SmartFlex DH31 elődjéhez képest. Ennél a modellnél is a széles mintázati blokkok, valamint a cikcakkos központi csatornák jelentik a kis gördülési ellenállás, a hosszú élettartam és a remek vonóerő-átadás kulcsát.Mindemellett az összes új SmartLine és SmartFlex abroncs esetében az alapanyag innovatív keverési eljárása erősebb kötést eredményez a korom és a gumi között, ami visszafogja a hőfejlődést, ezáltal az energiaveszteséget. A SmartFlex modelleknél pedig a regionális felhasználásnak megfelelően az oldalfal új keverékanyaga jobban ellenáll a repedéseknek és az anyagfáradásnak. Míg a három hegycsúcs és hópihe (3PMSF) jelölés arra utal, hogy ezek a modellek a téli abroncsok követelményeit is teljesítik. Természetesen mindegyik SmartLine és SmartFlex termék újravágható, illetve újrafutózható. A koreai prémiumgyártó tehát az új termékeivel ismét megmutatta, hogy még mindig van hova fejlődni a gumiabroncsok terén is.

Gumiabroncs-nagyhatalom
Hírek

Gumiabroncs-nagyhatalom

Prémiumminőségű teherautó- és autóbuszabroncsok gyártásával bővül a Hankook márka 2007-ben alapított rácalmási gyára.

Laufenn 95 pótkocsiabroncs: Elsőrangú másodhegedűs
Bemutató

Laufenn 95 pótkocsiabroncs: Elsőrangú másodhegedűs

Bemutatkozott a Laufenn új pótkocsiabroncsa, amelyet főként regionális fuvarozásra terveztek. Az LF95 nagy futásteljesítményével és kiváló tüzelőanyag-hatékonyságával gazdaságos választást jelent, miközben a tapadás terén sem vall szégyent.

Innovatív intelligencia
Hírek

Innovatív intelligencia

Mesterséges intelligenciával vezérelt adatplatformot tervez a Hankook a felhő- és szoftverspecialista Amazon Web Services és Snowflake vállalatokkal együttműködve.

Nem éri be akármivel
Hírek

Nem éri be akármivel

Gyárilag Hankook prémiumabroncsokkal is készül a Volkswagen ID. Buzz, ami egy teljesen új, különleges változatot is életre hívott a koreai márka kínálatában.